Militarii de pe Fregata „Regina Maria“ caută marinarul dispărut după scufundarea cargoului în Marea Neagră
Publicat de , 11 martie 2021, 19:05
Fregata ‘Regina Maria’, care a plecat joi din portul Constanţa cu scopul integrării în Gruparea Navală Permanentă a Alianţei Nord-Atlantice SNMG-2 (Standing NATO Maritim Group) ce operează în Marea Neagră, participă la operaţiunile de căutare a marinarului dispărut după scufundarea cargoului ‘Volgo Balt 179’, în urma dispoziţiei date de conducerea Forţelor Navale Române (FNR).
Decizia a fost luată după solicitarea primită în acest sens de FNR din partea Autorităţii Navale Române.
„Centrul Maritim de Coordonare din subordinea Autorităţii Navale Române a transmis, joi, 11 martie, către Statul Major al Forţelor Navale o solicitare de intervenţie, pentru căutarea şi salvarea unei persoane dispărute în Marea Neagră, ca urmare a scufundării navei ‘Volgo Balt 179’, cu pavilion Insulele Comore, la aproximativ 77 mile marine nord-est de capul digului de sud al portului Constanţa. Contraamiralul Mihai Panait, şeful Statului Major al Forţelor Navale, a dispus, imediat, măsuri pentru deplasarea fregatei ‘Regina Maria’ la locul producerii scufundării navei ‘Volgo Balt 179’ şi pentru participarea fregatei la operaţiunile de căutare şi salvare a unei persoane dispărute în apa mării“, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de FNR.
Conform sursei citate, fregata ‘Regina Maria’ are la bord un elicopter Puma Naval, dotat cu echipamente speciale de salvare şi supravieţuire (troliu electric, targă şi coş de salvare, instalaţie de flotabilitate, far de căutare, barcă, veste de salvare cu kit de supravieţuire, baliză de urgenţă), precum şi o grupă de scafandri pregătită pentru intervenţie.
Forţele Navale Române sunt în măsură să execute misiuni de căutare şi salvare a vieţilor omeneşti pe mare, în condiţii deosebite şi în cazul producerii unor catastrofe, la solicitarea autorităţilor publice cu atribuţii în domeniu.
Cargoul ‘Volgo Balt 179’, care s-a scufundat joi dimineaţă în Marea Neagră, transporta cărbune din portul rusesc Rostov-on-Don către portul Constanţa, a declarat pentru AGERPRES liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), Adrian Mihălcioiu.
Potrivit reprezentantului SLN, vaporul este sub pavilion Insulele Comoros, a fost construit în urmă cu 48 de ani şi are capacitatea de 3.500 tdw (tonaj deadweight).
Acesta a precizat că una dintre persoanele care au murit în urma scufundării cargoului ar fi comandantul navei.
Două persoane au murit, una este dată dispărută şi 10 au fost salvate din totalul celor 13 membri ai echipajului (cetăţeni ucraineni) cargoului care s-a scufundat, joi, în Marea Neagră, la peste 70 de mile marine de Portul Constanţa.
Sursa – Agerpres / Foto – unsplash.com