CONSTANŢA: CJSU s-a întrunit, ieri, pentru a constata depășirea pragului de incidență de 3 la mia de locuitori. Ce măsuri s-au luat în cadrul şedinţei
Publicat de Doina Sirbu, 11 martie 2021, 09:13
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) s-a întrunit, ieri, pentru a constata depășirea pragului de incidență a îmbolnăvirilor de 3 la mia de locuitori. Ce măsuri restrictive au intrat în vigoare începând de astăzi în Constanța, când ne putem aștepta ca răspândirea comunitară a virusului să fie stopată. Interviu acordat ieri colegei Dana Malciu, de prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.
“Şi astăzi, rata de incidenţă e peste 3,2 la mia de locuitori şi, implicit, vor intra în vigoare toate măsurile aferente depăşirii acestui prag. Principalul impact pentru populaţie şi mai ales pentru sectorul HoReCa este interzicerea activităţii la interior pentru unităţile de alimentaţie publică. Ele pot funcţiona în continuare în regim terasă sau delivery, precum şi suspendarea activităţii teatrelor, sălilor de spectacole. De asemenea, la nivelul unităţilor de învăţământ se va trece la o funcţionare în sistem hybrid până la atingerea, sperăm să nu ajungem acolo, a unui prag de 6 la mie. Anumite clase vor fi în sistem hybrid, exact cum sunt cele din scenariul 2 – grădiniţele, ciclul primar şi anii terminali vor funcţiona în sistem hybrid”, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.
Există puncte roşii pe harta îmbolnăvirilor din Constanţa? Există focare?
“Nimic deosebit din punctul acesta de vedere”, spune Silviu Coșa.
Dar la nivelul judeţului?
“Vulturul avea astăzi, 0 la mie. E vorba de localităţi mici unde infectarea unei familii sau două, deja conduce la creşterea ratei de incidenţă până la valori foarte mari – 6, 7 la mie”, a precizat Silviu Coșa.
Un mesaj către constănţeni aveţi?
“Pe fondul relaxărilor, atât cele permise de legislaţia în vigoare, pentru că au putut funcţiona unităţile de alimentaţie publică, şi la interior, chiar dacă nu la capacitate sută la sută, s-au deschis şcolile, au funcţionat sălile de spectacole. La aceasta se adaugă şi relaxarea, poate la nivel individual pe care a simţit-o fiecare, mai ales că zilele au fost relativ călduroase, a avut loc această creştere a incidenţei, trebuie să respectăm măsurile. Ar fi redundant să le mai repet şi trebuie fără nicio frică să ne programăm pentru vaccinare, pentru că aceasta este soluţia pe termen lung. În domeniul acesta am sărit de 52.000 de persoane care au făcut inclusiv rapelul, peste 70.000 care au făcut cel puţin prima doză. Funcţionăm cu peste 30 de centre. Voi fi încă 4 de săptămâna viitoare. De la 1 aprilie aşteptăm şi altele. Atât infrastructura cât şi cadrele medicale sunt disponibile. Tot ceea ce ne trebuie este vaccinul, astfel încât să continuăm să vaccinăm la capacitate maximă. Matematic, în 3 luni de zile de când începem să vaccinăm la capacitate maximă atingem acea masă critică de 70% necesară pentru a stopa răspândirea comunitară a virusului”, a mai spus Silviu Coșa.
Undeva la începutul verii?
“Da, în condiţiile în care va exista vaccinul disponibil. Pe la sfârşitul verii, cred, cel mai sigur”, a mai precizat Silviu Coșa.
Redactor – Dana Malciu / Foto – Primăria Constanţa