INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE | Constantina Diţă, atletă: “Altă prioritate a mea este grija pentru copii. Trebuie să avem grijă de ei, pentru că ei vor fi viitorii campioni” – FOTO
Publicat de Doina Sirbu, 10 martie 2021, 11:40
La 38 de ani, Constantina Diță devenea cea mai în vârstă câștigătoare a maratonului din toate timpurile. La Jocurile Olimpice de la Beijing a trecut prima linia de sosire după 2 ore, 26 de minute și 44 de secunde. În 2014 s-a retras din competițiile sportive, iar acum candidează pentru funcția de președinte al Federației Române de Atletism.
Alegerile sunt programate pe 22 aprilie, iar astăzi, marea campioană a venit la Constanța, unde și-a prezentat proiectul pentru dezvoltarea atletismului românesc. Constantina Diță a acordat un interviu, în exclusivitate, postului nostru de radio, în care a vorbit despre atletism, proiecte, dar și despre drumul său spre succes.
Cum a început povestea dumneavoastră ?
Constantina Diță: Povestea mea este foarte frumoasă. Am început să fac sport în comuna natală Turburea (Gorj) unde am făcut și liceul. Prin clasa a XI-a am câștigat un cros pe liceu și am ajuns la faza județeană. Așa am început sportul de performanță. Mi-a luat câțiva ani să îmi dau seama că îmi plac distanțele lungi. Am început cu probele scurte de 1500 și 3000 de metri. Apoi am urcat la cele de 5000 și 10.000 de metri. Niciodată nu am avut viteză nativă și mi-a plăcut mai mult rezistența. De aceea am ales să merg pe probele mai lungi.
Prin medalia de aur cucerită la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, vi s-a împlinit un vis. Cum ați ajuns să fiți prima, mai ales că mulți aleargă, puțini câștigă?
Constantina Diță: Ca orice persoană și ca orice sportiv, ai un vis în viață. Eu aveam vreo 14 ani când doamna Maricica Puică a câștigat medalia de aur la JO de la Los Angeles din 1984. De atunci îmi doream să fac sport. Bineînțeles că mama nu m-a lăsat, dar mai târziu, fiind la liceu, am început să lupt să îmi îndeplinesc visul pe care îl aveam de copil. Prin multă muncă, seriozitate și cu încredere în mine, am ajuns unde trebuia să ajung: la Jocurile Olimpice. Am câștigat medalie de aur la maraton.
Ce gânduri îl încearcă pe un atlet în concursurile importante?
Constantina Diță: Într-un maraton nu te gândești decât la timpii pe care trebuie să îi scoți. Te bați cu ei și cu adversarele de lângă tine. Mă mai gândeam uneori și la familie, la copil. La Beijing, în finala olimpică de la maraton, am urmat pas cu pas ceea ce mi-am propus înainte de cursă și asta am făcut.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră expresia “dau o fugă până la?…”. Apropo de faptul că toată viața ați alergat și ați tot dat “fugi”…
Constantina Diță: Ca și acum, când am dat o fugă până la Constanța pentru a mă întâlni cu toți antrenorii din județ și a le arăta proiectul meu pe care mă voi baza, dacă voi fi aleasă președinte al Federației Române de Atletism.
De unde a pornit ideea de a candida pentru funcția de președinte?
Constantina Diță: Prima oară am candidat în 2017, atunci nu am avut timp să merg prin țară, să ascult problemele antrenorilor. Am pierdut atunci alegerile, dar am continuat să lupt pentru această dorință a mea de a ajunge la Federația Română de Atletism și să fac ceva pentru sportivii și antrenorii noștri. Proiectul meu este destul de mare. Unul dintre proiecte se referă la construirea unui stadion internațional la București. Noi nu avem așa ceva în capitala României, să putem susține aici competiții internaționale. După aceea susțin schimbarea statutului Federației Române de Atletism, pentru că sunt foarte multe puncte în statut care nu se mai aliniază la vremurile de astăzi. Altă prioritate a mea este grija pentru copii. Trebuie să avem grijă de ei pentru că ei vor fi viitorii campioni.
Prin ce orașe ați mers și pe unde o să mai mergeți?
Constantina Diță: Eu încerc să acopăr toate cluburile din țară și sper ca până la alegeri să le vizitez pe toate. Am fost în partea Moldovei, jumătate din partea Ardealului, am ajuns și prin Muntenia și Oltenia. Astăzi sunt la Constanța, ieri am fost la Brăila, Slobozia, Galați. Probleme sunt foarte multe. Prima problemă majoră este infrastructura. Foarte mulți sportivi nu au unde să se antreneze.
Cum apreciați situația actuală a atletismului românesc? Când vom avea din nou campioni mondiali și europeni?
Constantina Diță: E dureros să spun că trecem printr-o perioadă dificilă. Am avut acum Campionatele Europene de Sală în Polonia, unde România a avut un loc V la săritura în înălțime, un loc VI la 400 de metri și 2 locuri 8. Restul locurilor ocupate de români au fost “pe lângă finale”. Din păcate, aici a ajuns România cu rezultatele la un campionat foarte important. Sper pe viitor, cu o echipă bună, omogenă la FederațiaRomână de Atletism să aducem atletismul acolo unde a fost odată.
Puteați rămâne în SUA, unde v-ați stabilit de mulți ani. De ce nu ați făcut acest lucru? Acum faceți naveta între America și România.
ConstantinaDiță : Viața mea e foarte frumoasă. Nu pot sta deoparte, însă, și vreau să ajut. Știu la ce mă bag prin această candidatură. O fac pentru copiii care practică atletismul, pentru a-I ajuta și pe ei să își îndeplinească visul, așa cum eu, ca sportivă, mi l-am îndeplinit. Avem copii talentați în România, dar nu sunt ajutați. Și atunci eu lupt pentru ei.
În SUA ați fost o “ambasadoare” a României. Vecinii dumneavoastră americani ce știu despre țara noastră?
Constantina Diță: Vecinii mei din SUA mi-au făcut o surpriză foarte frumoasă când m-am întors de la JO din China. Am ajuns la 1.00 noaptea acasă în statul Colorado, orașul Erie. M-au întâmpinat cu o bandă care avea colțișoare cu steagul României și scris mare „Congratulations!”(Felicitări!). A fost o primire extraordinară. În aeroport am fost așteptată de români cu steagul nostru, a fost alt moment plin de emoție.
Cu ce v-ați „răsplătit” vecinii?
ConstantinaDiță: Totdeauna am promovat obiceiurile noastre tradiționale. De Crăciun și Revelion i-am invitat la “o sarma”, la o salată de boeuf, la pălincuță sau vișinată. Le-au plăcut mult, iar eu chiar mi-am plantat în spatele curții doi vișini, pentru a-mi face propria vișinată.
Ce pasiuni aveți? Aveți timp liber?
Constantina Diță: Încerc mereu să am și timp liber, dar în ultimii ani nu am mi avut timp pentru mine. Pasiunea mea este sky-ul, de câteva ori am mai mers să schiez. În afară de aurul olimpic eu am vrut să mai dau ceva României înapoi și am organizat competiția “Bucharest International 10 K” în capitala României de 5 ani. Îmi place să urmăresc sportivii români în competițiile internaționale. Printre preferații mei se numără Simona Halep (tenis), Cristina Neagu (handbal), Larisa Iordache și Marian Drăgulescu (gimnastică). Și la atletism avem sportivi foarte buni pe care îi urmăresc: Carmen Stanciu, Claudia Bobocea, Andrea Miklos, Andrei Gag, Alexandru Novac, Alin Firfirică, Alina Rotaru (concurează pentru Constanța). Deci avem și noi câțiva atleți promițători care sunt calificați la Jocurile Olimpice. De fapt, eu oricum urmăresc toți sportivii din țară, indiferent dacă sunt de la atletism sau de la alte sporturi.
Ce veți face dacă veți câștiga alegerile pentru funcția de președinte al Federației Române de Atletism? Dar dacă veți pierde alegerile?
ConstantinaDiță: De data asta chiar sunt pregătită pentru ambele situații: și pentru a câștiga și pentru a pierde. Un sportiv trebuie să știe în viață și să piardă, iar eu, ca sportivă, am pierdut de câteva ori. Dacă voi câștiga, voi începe munca asiduă. Trebuie atrași sponsori, trebuie făcute proiecte împreună cu biroul federal, cu oamenii din echipa Federației Române de Atletism pentru a ne îndeplini punctele pe care eu mi le-am propus. Vreau să ajut atleții noștri prin a organiza competiții la noi în țară. Atletismul trebuie foarte mult promovat pentru ca sportivii noștri să ajungă acolo unde își doresc.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – arhivă personală