TULCEA: Specialiştii au început monitorizarea nurcii europene din Delta Dunării
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 7 martie 2021, 16:08
Specialiştii Institutului Naţional Delta Dunării (INDD) au început, monitorizările în teren ale nurcii europene, activitate în cadrul proiectului ‘Asigurarea unui statut favorabil de conservare pentru salvarea de la extincţie a populaţiei de nurcă europeană’.
Cu un buget total estimat de 40.672.630,31 lei, proiectul este realizat de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi INDD şi este finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.
‘Primele monitorizări în teren au avut loc săptămâna trecută, însă rezultatele acestora vor fi făcute publice cel mai probabil la sfârşitul lunii’, a menţionat reprezentantul INDD, Mihai Marinov.
El a menţionat că populaţia de nurcă europeană din Delta Dunării este vitală pentru supravieţuirea speciei.
‘În 1920, în Rusia, se colectau 120.000 de piei. Acum în lume, nu ştiu dacă mai sunt 10.000 de nurci. În Franţa şi Spania, populaţia va dispărea în curând. În Ucraina, au mai rămas foarte puţine. Rămâne populaţia din România şi Rusia. În Rusia însă sunt evaluări vechi care nu au un grad foarte mare de încredere, aşa încât în Deltă e unica populaţie din lume compactă şi sănătoasă din punct de vedere genetic. E vitală pentru acţiunile curente şi cele următoare de salvare a speciei’, a mai spus Marinov.
În cadrul proiectului, al cărui contract de finanţare a fost semnat online în luna decembrie a anului trecut, se vor amenaja insule artificiale pentru populaţia de nurcă, iar cercetătorul INDD speră ca lucrările să înceapă anul acesta.
‘Lucrările de reconstrucţie ar trebui să înceapă în acest an, însă în acelaşi timp mai sunt trei proiecte mari de reconstrucţie ecologică. Sperăm ca cei care vor veni la contractare să aibă capacitatea să lucreze la aceste reconstrucţii’, a menţionat Mihai Marinov.
Pe lângă ostroavele care vor fi amenajate pe braţul Sfântu Gheorghe al Dunării, în cadrul proiectului se va realiza şi un manual de bune practici care ar putea fi replicat şi pentru alte specii.
Proiectul ar urma să se încheie în anul 2023.
Încă din anul 2019, ARBDD a anunţat trei proiecte pentru decolmatarea a circa 100 de kilometri de canale din Rezervaţie însă până în prezent niciunul dintre ele nu a demarat.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă