Se împlinesc 44 de ani de la cutremurul devastator din 1977. Este Constanţa pregătită să facă faţă unui seism?
Publicat de Doina Sirbu, 4 martie 2021, 10:25
Pe 4 martie, se împlinesc 44 de ani de la cutremurul devastator care a lovit România în 1977. Este oare Constanţa pregătită să facă faţă cutremur mai mare de 6-7 grade pe scala Richter? Cunoaşteţi semnalul de alarmă în caz de dezastru? Dacă nu, aflaţi de la purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Alin Vintilă.
“Spre exemplu, alarma pentru dezastre se compune din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, iar între ele e o pauză de 10 secunde. E şi un alt tip de alarmă pentru sirenele cu aer comprimat unde semnalul e compus din 5 sunete a câte 8 secunde fiecare cu pauze de 5 secunde între ele”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Alin Vintilă.
Câte clădiri cu risc seismic ridicat sau cu bulină roşie sunt în municipiul Constanţa?
“La nivelul Primăriei Constanţa există o comisie pentru reducerea riscului seismic. Ea lucrează la identificarea celor mai bune instrumente şi soluţii pentru punerea în siguranţă a patrimoniului natural şi construit de pe teritoriul municipiului Constanţa. La acest moment, Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică, pe data de 10 februarie, un program de consolidare a clădirilor cu risc seismic de gradul I şi II. Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat are deja studii seismice la clădirile din patrimoniu. Imediat ce se deschide această linie de finanţare, ei au dosarele pregătite să le pună pe masa Ministerului. Din punct de vedere al reabilitării, prin acest program pe care l-a iniţiat Ministerul Dezvoltării, se află un număr de 20 de clădiri”, afirmă Alin Vintilă.
Ce putem face pentru a diminua efectele unui seism în locuinţă sau la locul de muncă?
“Sunt măsuri pe care fiecare le poate lua pentru a se proteja pe sine şi pe cei dragi. Circulă în mediul online un videoclip făcut sub coordonarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în care se dau câteva sfaturi şi reguli pe care le poţi aplica în cazul în care eşti surprins de un seism. Este foarte important să nu ne lăsăm copleşiţi de panică, ba mai mult, să reuşim să îi liniştim şi pe ceilalţi din jurul nostru, să ne protejăm copiii şi bătrânii. Este mai bine să nu părăsim camera sau locuinţa, deoarece faza seismică iniţială are o durată redusă, astfel încât tocmai faza puternică a mişcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri sau în aglomeraţie şi se pot produce accidente grave”, spune Alin Vintilă.
Sunt şi reguli pe care trebuie să le respectăm după ce se încheie un seism?
“La încheierea seismului recomandarea este de a nu părăsi imediat spaţiul, camera, apartamentul sau clădirea. Mai întâi trebuia acordat primul ajutor celor afectaţi. Persoanele rănite grav nu trebuie mişcate până la sosirea personalului medical care poate acorda un ajutor de specialitate”, a precizat Alin Vintilă.
Ce am învăţat în urma cutremurelor trecute?
“Din experienţa cutremurelor precedente s-a dovedit că este util să aveţi cunoştinţele necesare pentru a supravieţui până la intervenţia echipelor de salvare, în cazul unei situaţii extreme. Dacă dumneavoastră sau altă persoană din grup are posibilitatea de mişcare, faceţi un mic plan de salvare. O variantă de comunicare cu cei de afară este să bateţi la intervale regulate cu un obiect tare în conductele învecinate sau în pereţi. Dacă s-a stabilit contactul verbal, furnizaţi informaţiile cerute şi cereţi primul ajutor necesar”, mai spune Alin Vintilă.
Chiar dacă la Constanţa, nici în 1977 nu au fost pagube materiale mari şi pierderi de vieţi omeneşti, este bine să fim informaţi şi pregătiţi să facem faţă unui seism.
“Indiferent ce se va întâmpla prin măsuri de bună practică pe care le poate lua fiecare la el în casă – să îşi asigure mobilierul mai greu, e de evitat să avem lucruri suspendate, echipamente tehnice sau aparate casnice mai grele, deci, fiecare îşi poate lua măsuri la el în casă, se poate informa pe cont propriu. Acest scurt interviu este un punct de plecare şi îi sfătuiesc pe toţi să se documenteze pe cont propriu şi să îşi ia măsuri fiecare la el acasă, pentru că ajutându-ne pe noi înşine, ne ajutăm cu toţii”, a spus Alin Vintilă.
Interviu realizat de Cecilia Pătrăhău / Foto – wikipedia.org