Proiecte de reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea
Publicat de , 4 martie 2021, 13:41
Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din municipiul Tulcea va încheia anul acesta proiecte în valoare totală de peste 37 de milioane de lei şi va începe proiecte cu un buget total estimat în valoare de peste 323 milioane de lei, a declarat, pentru AGERPRES, managerul unităţii, Tudor Năstăsescu.
Printre cele mai importante proiecte care se vor încheia se numără reabilitarea secţiei Psihiatrie, investiţie cu un buget total estimat de peste 8 milioane de lei începută în luna septembrie a anului 2014, cu sprijinul financiar al Ministerului Dezvoltării Regionale.
„Lucrările din cea de-a II-a etapă a proiectului de la Psihiatrie se vor încheia cu siguranţă anul acesta. Acum se montează liftul şi centrala termică“, a punctat managerul SJU.
Un proiect început recent şi care se va finaliza anul acesta are în vedere centrala de sterilizare şi sala de operaţii a secţiei Ortopedie, investiţia de aici fiind estimată la 9 milioane de lei.
„Sala de operaţii este gata. Urmează să se instaleze aparatura. La centrala de sterilizare se lucrează încă, dar estimăm că lucrările se vor încheia anul acesta“, a afirmat Năstăsescu.
Lucrările de realizare a staţiei de epurare şi a reţelei de canalizare a SJU sunt de asemenea într-un stadiu final.
„Anul trecut, a existat o perioadă în care nu s-a lucrat la proiect, dar lucrările au fost reluate, iar anul acesta proiectul se va încheia“, a menţionat managerul SJU.
Proiectul privind înfiinţarea staţiei de epurare şi a reţelei de canalizare a unităţii spitaliceşti, Clean River, a avut un buget total estimat de 4,3 milioane de euro, a fost finanţat printr-un program româno-ucrainean şi se va încheia în luna noiembrie.
Printre proiectele care urmează să înceapă anul acesta se află reabilitarea şi extinderea SJU, o investiţie de circa 220 de milioane de lei finanţată din fonduri europene.
„Acesta este primul proiect pe care vrem să-l începem anul acesta. Al doilea proiect este reabilitarea Ambulatoriului, pentru care avem deja proiectul tehnic, iar ultima investiţie va fi reabilitarea Unităţii de Primire Urgenţe (UPU)“, a mai spus managerul Tudor Năstăsescu.
Contractul de finanţare pentru reabilitarea Ambulatoriului a fost semnat săptămâna aceasta de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor şi Administraţiei şi are o valoare totală de 61,9 milioane de lei. Ambulatoriul spitalului tulcean nu a mai fost modernizat de foarte mulţi ani, chiar dacă aici sunt cabinete medicale foarte solicitate.
Reabilitarea UPU este un proiect estimat la 8,3 milioane de lei care va fi finanţat prin fonduri europene.
Un alt proiect care ar putea începe anul acesta este reabilitarea Spitalului TBC, o investiţie estimată la peste 17 milioane de lei.
„Lucrările de aici ar putea începe în luna aprilie-mai, după valul al treilea al pandemiei“, a afirmat managerul SJU.
Năstăsescu a amintit că pentru realizarea acestor proiecte Consiliul Judeţean (CJ) se va împrumuta în vederea asigurării cofinanţării.
„Sunt foarte multe proiecte, iar în contextul în care bugetul din acest an se anunţă a fi unul mai mic decât cel din anii anteriori, în lipsa unui mecanism guvernamental de sprijinire a investiţiilor în Sănătate, CJ va apela la un credit bancar pentru cofinanţarea proiectelor“, a amintit managerul Năstăsescu.
Potrivit sursei, toate investiţiile în SJU, cu excepţia celor susţinute de Ministerul Dezvoltării, sunt realizate prin mecanismul financiar Investiţii Teritorial Integrate-Delta Dunării.
În prima şedinţă de CJ din acest an, preşedintele instituţiei, Horia Teodorescu, a fost mandatat să negocieze contractarea unui împrumut în valoare de 28 de milioane de lei pentru asigurarea cofinanţării necesare a trei investiţii, două dintre ele fiind extinderea SJU şi reabilitarea Spitalului TBC.
Sursa – Agerpres / Foto – Arhivă