TULCEA: Centrele pentru persoanele cu dizabilităţi, la capacitate maximă de şapte ani
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 28 februarie 2021, 13:49
Toate locurile din centrele din judeţul Tulcea pentru persoanele cu dizabilităţi funcţionează de aproape şapte ani la capacitate maximă, din cauza lipsei unor furnizori privaţi de servicii sociale specializate pentru această categorie de persoane.
Directoarea adjunctă a Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Anca Lazăr, a declarat că cele şapte centre din judeţ pentru persoanele cu dizabilităţi preiau atât cazurile medicale semnalate de cele două unităţi spitaliceşti din judeţ, cât şi cazurile sociale extreme raportate de autorităţile locale.
‘În centrele pentru persoanele adulte cu dizabilităţi avem zeci de cereri în aşteptare pentru că acolo gradul de ocupare este de 100%. Ieşirile din centre sunt foarte rare în sensul integrării în comunitate şi atunci locurile se eliberează foarte greu. În general, locurile sunt vacantate pe cale naturală, din păcate’, a menţionat directoarea adjunctă a DGASPC.
Lazăr a mai spus că cea mai veche cerere în aşteptare a fost depusă în urmă cu doi ani şi că unităţile instituţiei din subordinea Consiliului Judeţean preiau cu prioritate persoanele imobilizate la pat fără aparţinători.
‘În lipsa unui centru de îngrijiri paliative în judeţ, avem şi persoane bolnave în stadiu terminal’, a afirmat directoarea adjunctă Anca Lazăr.
Ea a amintit că de cel puţin şapte ani, toate centrele rezidenţiale pentru persoanele cu dizabilităţi funcţionează la capacitate maximă.
Cel mai de greu gestionat sunt solicitările venite din partea secţiei Psihiatrie şi a familiilor pentru centrele destinate persoanelor cu probleme neuropsihice, acolo unde instituţia funcţionează peste capacitatea maximă, potrivit sursei.
Ultimele persoane preluate săptămâna trecută de unităţile DGASPC sunt cazuri sociale care au beneficiat de îngrijiri în Centrul de urgenţă pentru persoanele fără adăpost Phoenix din municipiul Tulcea.
‘Pentru cele 20 de persoane care au stat în centru din luna februarie a anului trecut nu s-au găsit alte soluţii. Ca atare, cele şase luni de îngrijiri de care beneficiau conform regulamentului centrului au fost şi vor fi prelungite pe toată perioada cu riscuri’, a precizat directoarea Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială din cadrul Primăriei municipiului Tulcea, Ştefana Zibileanu.
Potrivit DGASPC, cele şapte centre pentru persoanele cu dizabilităţi au în total 638 de locuri, iar conform cerinţelor Uniunii Europene pentru unele dintre ele s-a început procesul de restructurare.
‘Conform legislaţiei, trebuie să restructurăm centrele cu o capacitate de peste 50 de locuri. Noi avem cinci asemenea unităţi. Pentru un centru din Babadag se derulează două proiecte pentru amenajarea unor locuinţe protejate şi a unor centre de zi la Smârdan şi la Mahmudia. La Mahmudia, a durat mai mult obţinerea avizelor de la Cultură, pentru că este o zonă arheologică şi probabil că se va prelungi perioada de execuţie a lucrărilor de acolo’, a menţionat directoarea adjunctă a DGASPC, Anca Lazăr.
DGASPC susţine că are soluţii pentru continuarea restructurării unui centru din Babadag şi a unui obiectiv din Zebil, dar aşteaptă deschiderea unor linii de finanţare.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă