TULCEA: Unele diguri de pe raza judeţului prezintă infiltraţii, din cauza cotelor ridicate ale Dunării. Ce măsuri de protecţie iau autorităţile
Publicat de Doina Sirbu, 26 februarie 2021, 10:36
Unele diguri de pe raza judeţului Tulcea prezintă infiltraţii, din cauza cotelor ridicate ale Dunării înregistrate mai multe zile la rând, iar autorităţile monitorizează lucrările de apărare împotriva inundaţiilor.
Unde sunt problemele și ce măsuri se întreprind de urgență, aflăm de la subprefectul județului Tulcea, Teodora Giurgiuvanu.
Au crescut cotele apelor Dunării şi din această cauză, unele diguri de pe raza judeţului Tulcea prezintă infiltraţii. Ce sesizări aţi primit la Prefectură şi de unde?
“Instituţia Prefectului a fost sesizată că există probleme şi risc de inundaţii la unele diguri de pe raza UAT-uriol Nufărul şi Mahmudia. Ulterior am primit o sesizare şi din partea Primăriei Ceatalchioi referitor la zone din digul de apărare, pe aproximativ un km, unde sunt riscuri de infiltraţii în cazul creşterii nivelului apelor. Drept urmare, în data de 23 februarie a fost emis un ordin al Prefectului prin care s-a convocat Comisia judeţeană formată din specialişti, care s-a şi deplasat pe teren pentru a constata riscurile ce pot apărea în cazul în care sunt infiltraţii sau creşteri ale limitelor apelor”, a declarat Teodora Giurgiuvanu.
Care sunt măsurile imediate pe care le puteţi lua?
“Măsurile pe termen scurt sunt de a înălţa digurile, de a consolida digurile prin metodele cunoscute, respectiv saci de nisip şi alte material care pot stopa cumva acest fenomen. Există stocurile de material şi de apărare şi utilaje pregătite pentru a interveni în mod eficient şi la timp”, mai spune Teodora Giurgiuvanu.
Pe toate cele 3 braţe sunt probleme?
“Din raportul operativ pe care îl primim zilnic se constată faptul că în zona Isaccea deja debitul de apă depăşeşte cantitatea de 10.000 metri cubi pe secundă. Drept urmare, toate UAT-urile de pe linia Dunării, indiferent de braţe, sunt pregătite”, a declarat subprefectul județului Tulcea, Teodora Giurgiuvanu.
Înţeleg că şi la Carasuhat este o problemă cu terenul agricol!
“Carasuhat se află pe raza comunei Mahmudia, deci, Mahmudia este supusă deja verificării şi se vor stabili măsurile ce vor trebui întreprinse în viitorul foarte apropiat, astfel încât să nu întâmpinăm probleme din punct de vedere al inundaţiilor”, afirmă subprefectul județului Tulcea, Teodora Giurgiuvanu.
În fiecare an se întâmplă lucrul acesta. Sunt lucruri care se pot remedia acum, pe moment, dar sunt şi lucruri de investiţii majore pe termen lung. Sunt proiecte?
“Există la Mahmudia un proiect care s-a derulat, o investiţie exact pe acest domeniu, pe consolidarea digurilor, care, din păcate, s-a stopat acum doi 2 de zile şi a rămas nefinalizat. Drept urmare se impune ca în viitorul foarte apropiat să se continue această investiţie pentru că riscă să se distrugă. Se începuse cu reparearea şi consolidarea digului, numai că, din nefericire, lucrările au fost sistate”, afirmă Teodora Giurgiuvanu.
Aveţi de gând să interveniţi?
“În funcţie de ceea ce se stabileşte în urma întrunirii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, se va finaliza documentaţia necesară astfel încât să putem propune o HG pentru finanţare de urgenţă a acestor situaţii critice constatate pe teren”, a spus subprefectul județului Tulcea, Teodora Giurgiuvanu.
Numai în zona Mahmudia, la Carasuhat, unde s-au investit fonduri europene pentru renaturare cu sprijinul World Wildlife Fund, dacă digul se rupe, vor fi inundate aproximativ 2000 de hectare de teren agricol şi 100 de hectare de păşune. Problema este şi la Ilganii de Sus unde nu este dig de apărare împotriva inundaţiilor, iar apele sunt foarte aproape de gospodăriile localnicilor. De asemenea, şi în localităţile Crişan şi Caraorman apa a intrat în zonele de păşunat, iar la o viitoruă mai mare, vulnerabile sunt şi localităţile Vulturul, Ilganii de Sus şi de Jos şi Băltenii de Jos de pe braţele Sulina şi Sfântu Gheorghe.
Redactor – Cecilia Pătrăhău / Foto – unsplash.com