CONSTANŢA: Pentru revitalizarea termiei în oraș este nevoie de 256 de milioane de euro
Publicat de Doina Sirbu, 26 februarie 2021, 16:10 / actualizat: 26 februarie 2021, 18:22
Consiliul Local Municipal Constanța, cu unanimitate de voturi a aprobat, astăzi, proiectul de hotărâre privind Contractul de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică. Primarul orașului, Vergil Chițac, a precizat că trebuie delegat serviciul de termie către noua societate înființată de municipalitate pentru a se putea aplica pe POIM, Axa 7.1 pentru revitalizarea termiei (transferul energiei termice de la CET la punctele termice). Vergil Chițac a specificat că RADET nu poate aplica deoarece este în insolvență.
“Este necesară parcurgerea câtorva paşi. Prima oară s-a aprobat modalitatea de gestiune în sistem centralizat , s-a aprobat strategia de alimentare cu termie. Ultima acţiune, până anul trecut, a fost cumpărarea de către Primăria Constanţa pe 13.12.2019 de la Societatea Electrocentrale Constanţa reţele de transport. De atunci, nu s-a mai întreprins nimic. O acţiune responsabilă şi susţinută ar fi însemnat că acum puteam să avem toate licitaţiile făcute şi lucrările de reabilitare începute. Ce am făcut noi? Am achiziţionat studiul de fezabilitate pentru modernizarea sistemului de transport a agentului termic, am aprobat înfiinţarea Societăţii Termoficare Constanţa SRL, însă, pentru a putea aplica apoi Axa 7.1, conform ghidului solicitantului, trebuie să delegăm serviciul de termie către noua societate”, a declarat primarul Constanţei, Vergil Chiţac.
În privința viitorului RADET, primarul Constanței a spus că se îndreaptă spre faliment.
“Atât de responsabile au fost administraţiile anterioare, în special primari şi viceprimari, încât am ajuns în momentul de faţă cu biroul RADET CET aflat în insolvenţă şi este previzibilă intrarea în faliment a RADET-ului întrucât creditorii nu i-au aprobat planul de reorganizare”, a mai declarat primarul Constanţei, Vergil Chiţac.
Conform Strategiei de termie a municipiului Constanța, pentru revitalizarea termiei în oraș este nevoie de 256 de milioane de euro.
În altă ordine de idei, Consiliul Local Municipal Constanța a fost de acord să solicite trecerea imobilului „Lac Tăbăcărie” din domeniul public al Statului Român în domeniul public al municipiului Constanța. În ședința CLM de astăzi proiectul de hotărâre a fost aprobat cu unanimitate de voturi. Conform explicației primarului Constanței, Vergil Chițac, municipalitatea nu poate interveni aici deoarece nu este proprietar.
“Lacul Tăbăcărie ca şi tot Parcul Tăbăcărie a fost construit, dacă nu mă înşel în 1978. De atunci, din păcate, nu s-a mai intervenit. Noi, Primăria, nu putem să intervenim după cum bine ştiţi, doar dacă îl obţinem în proprietate, motiv pentru care am iniţiat, după discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Agriculturii”, a spus Vergil Chiţac.
Redactor – Dana Lebed / Foto – Primăria Constanţa