„COOLture among young people”
Publicat de Doina Sirbu, 22 februarie 2021, 16:49
Asociația AXA de Dezvoltare Brașov – București – Constanța derulează proiectul numit „COOLture among young people”. Acesta este coordonat de România și se desfășoară în parteneriat cu patru asociații non-guvernamentale din Marea Britanie, Italia, Bulgaria și Polonia.
Ca și instrumente de lucru utilizate în cadrul proiectului, accentul se va pune pe educația non-formală, prin realizarea a două manuale cu metode inovatoare de învățare cu practici teoretice, dar și pe dezvoltarea unei aplicații mobile “Dicover your region” și a unei platforme.
„Platforma a fost gândită împreună cu patru parteneri din Marea Britanie, Italia, Polonia și Bulgaria. Ne dorim, prin platforma asta, să aducem mai multe instrumente digitale pentru experții ce lucrează cu tineri, pentru dezvoltarea profesională a acestora în materie de patrimoniu cultural. Platforma a fost deja lansată, dar este în curs de actualizare: va conține mai multe materiale pe care, împreună cu partenerii, le vom dezvolta în perioada aceasta. Vor fi încărcate ulterior două manuale ce vor aduce un plus de inovație experților ce lucrează cu tinerii și exemple de bune practici și proiecte ce sunt derulate la nivel european în scopul de a promova, proteja și conserva patrimoniul cultural. Dintre cele două manuale, unul este dedicat patrimoniului cultural, cu informații teoretice, definiții și caracteristici ce aparțin celor cinci comunități partenere, exemple de metode și activități dedicate tinerilor pentru a putea promova patrimoniul cultural și a-i încuraja și pe ei să contribuie la protecția și conservarea lui. Celălalt manual va cuprinde un set de instrumente transferabile și adaptate pentru formarea managerilor și tinerilor antreprenori în domeniul menționat. Aplicația pe care o vom lansa cât de curând este dedicată tinerilor ce vor să primească notificări în timp real despre lucrurile frumoase ce se petrec în orașele participante la proiect: evenimente, activități, proiecte culturale, trasee istorice propuse de tineri, cu informații despre elementele culturale din cele cinci comunități și, bineînțeles, informații despre patrimoniul cultural pe care-l putem găsi țările partenere”, spune directorul Centrului Teritorial Constanța, Daniela Pricop-Enescu.
Pentru a veni în sprijinul tinerilor și actorilor sociali interesați de problematica patrimoniului cultural, pentru a-i sensibiliza și pentru a facilita cooperarea interculturală, organizatorii au lansat platforma cu un prim podcast, iar partenerii vor realiza webinarii și podcast-uri, ce vor fi încărcate apoi pe platformă.
Redactor – Cezara Truşcă / Foto – unsplash.com