INTERVIU | Marius Coţofan, directorul Centrului Regional Meteorologic Dobrogea: “Cu siguranță o să vedem zăpadă și la Constanța. Această scădere de temperatură va dura încă o săptămână”
Publicat de Doina Sirbu, 11 februarie 2021, 10:19
De astăzi, de la ora 12.00, vremea se va răci accentuat în mare parte a țării și se vor semnala ninsori viscolite și vânt puternic. Ce așteptăm pentru zilele următoare, în Dobrogea? Am aflat de la directorul Centrului Regional Meteorologic Dobrogea, Marius Coţofan, invitat în direct prin telefon, la “Interviul dimineții ” Radio Constanța.
Marius Coţofan: Nu putem spune că va veni primăvara, cel puțin nu deocamdată. Codul galben va intra în vigoare în această după-amiază. O să debuteze în zona Dobrogei cu ploi care vor avea caracter de aversă, vom avea și intensificări de vânt și izolat chiar și descărcări electrice și grindină, pentru că avem o masă de aer foarte caldă care va fi înlocuită foarte repede în cursul nopții de o masă de aer rece, de origine polară, care va cuprinde toată țara. În cursul nopții va ajunge și în zona Dobrogei. Dacă astăzi vorbim de temperaturi maxime în Dobrogea de 14-18 grade Celsius (temperaturi cu aproape 10 grade mai mari decât mediile multianuale) mâine o să avem temperaturi maxime negative în tot județul Constanța și în toată zona Dobrogei. Scăderea de temperatură va duce la transformarea precipitațiilor lichide din această noapte în lapoviță și ninsoare și spunem noi că undeva după ora 23.00 vom avea zăpadă începând cu zona din sudul județului. După care, foarte repede, va cuprinde tot județul Constanța. Va ajunge inclusiv pe zona de litoral. Acest pasaj de vreme severă va fi foarte scurt față de cel din 26-28 ianuarie, dar va aduce totuși un strat de zăpadă de 5-7 centimetri. Cu siguranță o să vedem zăpadă și la Constanța (nu neapărat strat consistent). Această scădere de temperatură va dura încă o săptămână. Vom avea în tot județul în cursul zilei temperatruri negative, adică undeva la -1 grad până la -6 grade celsius. Noaptea temperaturile vor atinge pragul gerului (-9 grade celsius).
Este normală așa o diferență mare de temperatură? De 18 grade la -10? Așa va fi mereu sau sunt episoade singulare ?
Marius Coţofan: Nu sunt normale, dar ele sunt urmările acestor schimbări climatice. Într-adevăr este o schimbare spectaculoasă, de multă vreme nu am mai avut această diferență de temperatură. Vorbim de un fenomen spectaculos de scădere a temperaturii.
Este un episod singular al unei astfel de scăderi sau ne putem aștepta la o repetarea fenomenului?
Marius Coţofan: Putem să ne așteptăm. Am avut și în 2018 coduri galbene și chiar portocalii, într-o zi de 23 martie. Vremea poate să ne surprindă oricum. Noi tot ce avem informații sigure la 7-10 zile cu siguranță o să le actualizăm și o să le aveți din timp.
Cât mai durează până vine primăvara în România?
Marius Coţofan: Mai avem de așteptat undeva la 2 săptămâni. Până atunci nu avem speranțe de o încălzire spectaculoasă. Așteptăm primăvara calendaristică de la 1 Martie și o să vedem ce o să se întâmple pe parcurs. E foarte important că acest episod nou de toamnă este foarte scurt, lumea trebuie să aibă mare grijă în noaptea aceasta la deplasări pentru că există posibilitatea apariției ghețușului. Este cea mai importantă recomandare pentru șoferii aflați în trafic: să fie atenți la șofat în cursul nopții și în primele ore ale dimineții.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – arhivă