Vaccinare anti-Covid la Tulcea: cele 120 de doze alocate pe zi sunt insuficiente. Cetățenii sunt reprogramați, iar Primăria a lansat un apel public pentru completarea personalului medical la unicul centru de vaccinare
Publicat de Doina Sirbu, 9 februarie 2021, 08:15 / actualizat: 9 februarie 2021, 9:30
La Tulcea, vaccinarea anti-Covid întâmpină unele dificultăți. Pe de o parte, este numărul insuficient de doze de vaccin, comparativ cu cererea, pe de alta, este lipsa personalului medical, redus odată cu începerea școlii. Acesta este motivul pentru care Primăria municipiului Tulcea a lansat un apel public pentru completarea necesarului de cadre medicale, la unicul centru de vaccinare funcțional din județ. Iar apelul nu a fost în zadar, aproximativ 40 de medici și asistenți medicali au răspuns deja solicitării, spune primarul Ștefan Ilie. Rămâne de văzut cum și când vor fi plătiți acești oameni.
Ștefan Ilie, primarul muncipiului Tulcea: “Școala începând, majoritatea cadrelor medicale, care erau detașate, a trebuit să se întoarcă în programul lor de activitate. Am purtat discuții cu Direcția de Sănătate Publică, cu Colegiul Medicilor, dar îmi dădeau răspunsuri evazive de genul: “Doctorul cutare poate sta două ore în ziua D”, or, noi trebuia să ne facem un plan, pentru ca cele două fluxuri, care funcționează în centrul de vaccinare de la sala Pohariu, să existe. Și atunci am lansat un apel, pe care îl lansăm și în continuare. Până acum, în urma apelului nostru, s-au înscris 14 medici și 26, 27 de asistenți medicali, noi problema având-o numai la medici și asistenți medicali”.
Rep: Câte ore trebuie să petreacă un medic în acest centru de vaccinare, ca să acopere cele două fluxuri?
Ștefan Ilie: “Un flux funcționează 12 ore, noi trebuie să asigurăm ca cel puțin un medic să fie în intervalul de 12 ore și sunt medici care stau 3 ore, alții 4, alții 8, alții 2 ore, în funcție de disponibilitatea lor. Li se decontează 90 de lei brut pe oră la medici și 45 de lei brut, pentru asistenții medicali”.
Rep: A primit vreunul dintre ei acești bani?
Ștefan Ilie: “Până acum am avut voluntari, dar cei mai mulți au fost detașați din structuri și angajatorul, de unde a fost detașat, l-a plătit ca simplu angajat. De săptămână trecută s-a publicat contractul prin care poate fi plătit cel care lucrează într-un centru de vaccinare.”
Rep: Așadar, acești bani promiși, cine îi va plăti și când?
Ștefan Ilie: “Îi va plăti Primăria, lunar, în baza contractelor pe care le face și îi va deconta Direcția de Sănătate Publică.”
Rep: Am auzit că au fost și medici nemulțumiți, sunt voci care spun că nu și-au primit banii…
Ștefan Ilie: “Eu îi asigur pe toți medicii, care nu au fost plătiți, că vor fi plătiți.”
Rep: Primăria Tulcea dispune de aceste fonduri în prezent?
Ștefan Ilie: “Chiar dacă nu este aprobat bugetul pe anul acesta, conform legii, 1/12 din cheltuielile de anul trecut pot fi utilizate până la aprobarea bugetului local. Iar o primărie de municipiu își permite să facă lucrul acesta, dar, bineînteles că și decontul lor este aproape concomitent, în baza contractelor pe care noi le depunem. Adică, am încheiat contract cu medicul, este vizat de către Direcția de Sănătate Publică, ei știu câți bani trebuie îi aloce, în funcție de program și de orele, pe care le vor petrece la centrul de vaccinare.”
Rep: Câte centre de vaccinare funcționează la Tulcea?
Ștefan Ilie: “În județul Tulcea, funcționează doar un centru de vaccinare, al nostru. Și, din totalul fluxurilor, pe care le-am programat, doar două sunt funcționale în momentul de față, pentru că sunt în funcție de numărul de doze de vaccin, pe care le primim pe zi, de la Guvernul României și noi primim 120 de doze, pe zi, pentru că un flux gestionează până în 60 de doze.”
Rep: Cum decurge în acest moment vaccinarea?
Ștefan Ilie: “Întâmpinăm probleme din cauza numărului mic de doze pe zi, cu solicitările mult mai multe ale cetățenilor și, din cauza asta, sistemul de programare vine cu întârzieri, pentru că doar 120 de doze pe zi s-au epuizat încă de acum o săptămână sau două săptămâni. Cei care sunt programați vin, dar au întâmpinat probleme, când a fost ninsoare, nu au putut ajunge, și atunci Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a luat decizia de a-i reprograma”.
Rep: În clipa de față, la Tulcea, se realizează câte 120 de vaccinări pe zi, sunt doze suficiente?
Ștefan Ilie: “Pe zi, da. Nu sunt suficiente doze, adică ele sunt mai puține decât cere piața, dar acestea sunt dozele pe care le primește România. S-au făcut solicitări la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și se fac în continuare, pentru că numărul de cereri este mai mare decât numărul de doze. Noi, de exemplu, am putea funcționa cu patru fluxuri, adică am putea face față la 240 de vaccinări pe zi. Există condiții, la acoperirea personalului medical mai lucrăm, pentru că noi acum solicităm acoperirea personalului pentru două fluxuri, când vom avea patru, vom solicita pentru patru.”
Rep: În total, de câți medici și asistente aveți nevoie pentru asigurarea celor două fluxuri de vaccinare?
Ștefan Ilie: “Pentru un singur flux, trebuie de un medic și doi asistenți, dar vedeți, fiind 12 ore, nu pot fi aceleași persoane, sunt mai mulți medici, unul vine două ore, după aia vine celălalt vine două ore, dar privit din afara centrului, obligatoriu un flux trebuie să aibă un medic și doi asistenți.”
Rep: Când credeți că vor începe plățile către acești oameni?
Ștefan Ilie: “Nu știu să vă spun, dar vor fi la timp. Nu există să nu se plătească, este o campanie națională, nu e o campanie pe care o organizează doar Primăria muncipiului Tulcea.”
Interviu realizat de Cristina Ghelasie / Foto – unsplash.com