INTERVIU | Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administraţiei Naționale de Meteorologie: “Începând cu 12 februarie vom avea o răcire bruscă”
Publicat de Doina Sirbu, 9 februarie 2021, 10:22 / actualizat: 9 februarie 2021, 13:49
Circulația aerului, preponderent din sector sudic, a favorizat în această perioadă avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sudul, centrul și sud-estul Europei, inclusiv deasupra României.
Despre acest fenomen, manifestarea în Dobrogea, dar și despre evoluția vremii, ne-a vorbit în această dimineață Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administraţiei Naționale de Meteorologie.
Am avut și vom avea și în zilele următoare în Dobrogea temperaturi de 18 grade Celsius. Cei mai optimiști s-au grăbit să spună că a venit primăvara. Au dreptate sau nu ?
Roxana Bojariu: Primăvara din păcate încă nu a venit sau poate din fericire, pentru că până la urmă toate aceste ritmuri își au rostul lor, iarna își are rostul ei. Vor fi maxime și chiar minime deosebit de înalte ale temperaturii până pe 11 februarie. Începând cu 12 februarie vom avea o răcire bruscă. Chiar și la malu mării vor fi maxime negative, -4 grade Celsius până la 0 grade Celsius și evident minime mult mai coborâte (-9 grade Celsius). Vom merge cu o vreme rece până spre 21 februarie, când probabil vom avea maxime ușor pozitive. Primăvara încă nu a venit, mai așteptăm puțin.
Da, mai așteptăm puțin. Am văzut că în aceste zile a circulat prin Europa un nor saharian care a traversat și România. Să le explicăm ascultătorilor ce a fost cu acest nor…
Roxana Bojariu: Astfel de transport de praf saharian nu este ceva neobișnuit în bazinul MăriiMediterane, dar este adevărat că lucrurile acestea se petrec mai ales în primăvară. E atipic să ai în februarie un astfel de transport, atipic datorită intensității sale. Praful saharian dus de vântul sistemelor de vreme care au ridicat pe de o parte nisipul iar pe de alta l-au transportat peste Mediterana, a ajuns la înălțimi foarte mari și în cantități destul de mari, mai ales în sudul Europei. În România nu au ajuns cantități mari, de aceea nici efectele nu au fost atât de dramatice sau atât de surprinzătoare cum a fost zăpada portocalie (în Alpi) sau cerul acela colorat galben-portocaliu în multe zone din sudul Franței, din Italia. Suntem deja pe finalul acestui episod inclusiv la noi și ne mai putem aștepta la așa ceva în primăvară.
Avem zăpadă la munte?
Roxana Bojariu: Zăpadă la munte avem acum și o să mai ningă. În rest o să avem probabil odată cu modificarea aceasta de vreme, precipitații inclusiv în Dobrogea. Între 11 și 12 februarie sunt șanse pentru precipitații, dar sub formă de ploaie. La altitudini mai joase e greu de spus dacă vom avea ninsori. Trebuie să urmărim și ce se întâmplă pe perioade de anticipație mai mici, prognozele acestea de la o zi la alta sau chiar prognozele cu anticipare imediată. Acum de exemplu Dobrogea, este în now casting de vânt puternic până la ora 12.00, cod galben. Sunt importante și astfel de prognoze cu anticipare imediată pe câteva ore pentru că ne pot ajuta cu aceste fenomene extreme care, local, pot avea impact destul de mare.
Primăvara calendaristică începe la 1 Martie. Ar putea să începă și practic tot atunci?
Roxana Bojariu: După cum arată informațiile de acum, primăvara va debuta chiar în martie. Trebuie să fim atenți totuși, la actualizări. Ultimele 3 săptămâni din februarie vor fi totuși de iarnă, în mare parte din Europa și chiar și în România. Să fim optimiști! Se pare că după acest episod de mini-iarnă din februarie, primăvara va veni și ne va aduce tot ce este mai frumos!
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – arhivă personală