Consumul estimat din facturile la utilităţi provoacă nemulţumiri
Publicat de ,
9 februarie 2021, 19:04
Modul în care sunt calculate facturile la utilități a provocat nemulțumirea unor clienți, care au constatat că au de plată sume mult mai mari decât cele pentru consumul obișnuit.
Astfel de situații survin când furnizorul de servicii include în factură o estimare a consumului pe o perioadă mai mare, mai ales în cazurile în care clienții nu transmit datele prin autocitire.
Ulterior, facturile se regularizează, adică sumele trecute în plus se transferă pentru facturile următoare, astfel încât, la final, clientul nu plătește suplimentar.
Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Nicolae Havrileț, spune că, deși astfel de practici sunt legale, sumele estimate, trecute în factură, nu trebuie să fie exagerat de mari :
„Nu se poate face o estimare care să depăşească o cifră rezonabilă . Dacă ştim că un consumator consumă 100 de kilowatti pe lună, nu poţi să-i pui 1000 de kilowatti, pentru că e disproporţionat, dar iată că acest lucru s-a întâmplat. Ministerul Energiei a cerut Autorităţii Naţionale de Reglementare să reconsidere regulamentul respectiv, astfel încât în practică să nu se întâmple aceste fenomene.“
La rândul său, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Eduard Cozminschi, a declarat că plata în avans a unor facturi, fără a exista un acord în acest sens, este ilegală. Șeful Protecției Consumatorilor a mai anunțat declanșarea unei campanii naționale de control, pe această temă.