“Vulturu (Cartal): istorie și memorie” – Lucare monografică de Monica-Izabela Nedelcu și Dragoș Dumitru Dragomir

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 7 februarie 2021, 14:07
Cercetarea istorică și dorința de a face cunoscut trecutul și evoluția localității dobrogene Vulturu i-a determinat pe doi profesori de istorie din Constanța, Monica-Izabela Nedelcu și Dragoș Dumitru Dragomir, să scoată la lumina tiparului o lucrare cu titlu sugestiv – “Vulturu (Cartal): istorie și memorie”.
Este o radiografie solidă a localității dobrogene, după cum ne-au povestit autorii într-un interviu acordat postului nostru de radio.
Dragoș Dumitru Dragomir : Proiectul de scrieri pe istorie locală pentru mine a demarat datorită domnului profesor universitar doctor Stoica Lascu. Prin anul 2011 m-a înscris la gradul I. I-am propus o temă la care aveam strâns ceva material despre istoia armatei române în Dobrogea. Și dumnealui mi-a spus : „Nu, tu o să faci lucrarea pe istorie locală! O să scrii despre istoria comunei Nicolae Bălcescu(unde eu predam)”. Am scris lucrarea și în momentul în care eu am prezentat-o domnul profesor mi-a spus că ar trebui să o dezvolt și să o public. Am reușit cu sprijunul Primăriei și în momentul în care am văzut produsul finit am căpătat încrederea că aș mai putea scrie o carte. Pe atunci colega mea Monica-Izabela Nedelcu preda în 3 localități (Băneasa, Gârliciu și Vulturu). Băneasa avea o monografie, Gârliciu avea o lucrare pe această temă și am rugat-o să se intereseze la Vulturu. Am avut și sprijinul comunității locale. Din păcate, odată cu apariția pandemiei a căzut posibilitatea ca apariția cărții să fie finanțată de Consiliul Local din Vulturu și atunci am tipărit-o din banii personali. În cazul în care condițiile economice vor permite, sperăm că ne va ajuta Consiliul Local din Vulturu să scoatem pe piață o a doua ediție, adăugită ți revizuită. Simt nevoia să îi mulțumesc domnului prtofesor universitar doctor Ciorbea Valentin, care mi-a făcut onoarea de a mă primi la doctorat. Cu această ocazie am ajuns la București și am găsit informații și despre Vulturu, deși eu mă dusesem la București cu alt scop. Îi mulțumesc și domnului profesor universitar doctor Cojoc Marian, care a scris prefața la această carte.
Monica-Izabela Nedelcu : Suntem doi profesori de istorie aduși împreună de o corectare de teză cum era în trecut. Și de atunci am rămas buni parteneri. Am ezitat la început, nu că nu voiam să mă implic, dar am privit această parte tot ca pe o muncă. Făceam naveta, lucram la mai multe școli din județ iar timpul pentru mine însemna mult. Dar am înțeles că este un lucru important și așa s-a născut cartea.
Ce puncte sunt atinse în această carte?
Monica-Izabela Nedelcu : Cartea are 6 capitole. Primul capitol arată cadrul geografic și istoric pe epoci, apoi cuprinde informații politice, de administrație, economie, biserică, școală, tradiții și populație.
Dragoș Dumitru Dragomir : Am lucrat la ea din vara anului 2016 și am încheiat prin ianuarie 2020. Pe lângă discuțiile cu oamenii din localitate am avut acces la câteva dosare din arhiva Primăriei Vulturu, la cea a școlii. În Constanța am fost la arhiva Arhiepiscopiei Tomisului și la Direcția Județeană a Arhivelor Naționale, filiala Constanța (la Prefectură) și am ajuns și la Arhivele Municipiului București și la Arhiva Centrală. Am găsit și acolo informații despre acest subiect.
Cui folosește această lucrare?
Monica-Izabela Nedelcu : Cei mai interesați de carte cred că sunt locuitorii din Vulturu, elevii de aici pot descoperi lucruri pe care poate nu le știu. Și bineînțeles cartea se adresează pasionaților de istorie, pentru care am adunat, pe lângă mărturiile orale, cam tot ce am găsit în documentele de arhivă privitoare la Vulturu și articole de presă. Toate acestea pot fi găsite acum într-un singur loc, nu mai trebuie să te deplasezi acum la nu știu ce arhivă să scoți materialul care te interesează. Ne-am ușurat munca.
Aveți și alte proiecte?
Monica-Izabela Nedelcu : Proiecte sunt pentru că anul acesta eu trebuie neapărat să termin lucrarea mea de gradul I. Este un studiu de caz : orașul Hârșova în perioadă comunistă. Iar colegul meu este înscris la doctorat, trebuie să lucreze și el. E important să avem timp și putere. Să fim sănătoși și așa vom putea să mai scoatem cărți interesante.
Realizator – Larisa Calistru