Zeci de familii care locuiesc în case situate în curtea Spitalului Mangalia riscă să rămână fără curent electric. Ce spune primarul Cristian Radu
Publicat de , 3 februarie 2021, 17:28
49 de familii care locuiesc in case situate în curtea spitalului Mangalia riscă să rămână, de vineri dimineață, fără curent electric. De mai multi ani, spun oamenii, primăria ar fi trebuit să asigure rețeaua de energie electrică, în acest cartier, dar nu s-a făcut nimic.
Spitalul i-a ajutat conectându-i la rețeaua unității spitalicești. În ianuarie, au fost somați cu deconectarea. Oamenii susţin că au depus cereri la Enel, care, conform legii, este obligat să găsească o soluție. Dar implementarea oricărei soluții durează cel puțin 3 luni. Oamenii solicită administrației locale să intervină și să oprească debranșarea, până vor reuși să incheie contracte cu un distribuitor autorizat și să li se livreze energie electrică. „Sunt familii disperate, cu copii și bătrâni, care nu au unde merge“, mai spun cei care cer o mână de ajutor.
Dana Malciu a a vorbit pe această temă cu primarul Mangaliei, Cristian Radu:
În 2004, când administraţia locală de la vremea respectivă a organizat licitaţia pentru curtea spitalului, un parc foarte frumos, de altfel, care era de 100 de ani, trebuia să ia un aviz de la Ministerul Sănătăţii. N-a fost luat acel aviz. De fapt, nici n-a fost solicitat, pentru că nu îl obţineau niciodată, şi, fără acel aviz, toate actele sunt nule. Deci, dacă mergem puţin, chiar dacă vorbim de anii 2004 – 2005, acele construcţii ar putea fi demolate, dar asta este… La vremea respectivă, administraţia locală a greşit, a greşit foarte mult! Vă spuneam că au desfiinţat un parc şi au lăsat să construiască hoteluri. Toate sunt branşate la reţeaua spitalului şi, în cazul în care avem o pană de curent la spital, porneşte generatorul şi toate construcţii intră pe acest generator. Doamne fereşte să avem oameni acolo, în sala de operaţii, că nu duce acest generator! Sunt şi familii acolo şi vorbim de vreo 20 de hoteluri… N-au făcut niciun demers în sensul acesta să se branşeze la curent şi spitalul a luat decizia, până la urmă, să facă acest lucru vineri. Trebuiau să o facă de mult, dar tot au zis că vor face într-o lună, două, trei, că se vor branşa cei care deţin spaţii în curtea spitalului, dar nu au făcut niciun demers! Nu este acţiunea Primăriei, nu are treabă Primăria! Ca întotdeauna, noi suntem sunaţi şi v-am dat aceste răspunsuri…Dar, în momentul în care construieşti, trebuie să îţi iei nişte avize şi să te branşezi la utilităţi.
Totuşi, este luna februarie. Nu se poate face nimic pentru aceşti oameni?
E foarte simplu atunci: în cazul în care pică curentul la spital şi sunt oameni pe masa de operaţie, riscă să moară pentru că pică şi blocul operator! Vi se pare in regulă? Dacă veniţi în curtea spitalului, veţi vedea hotelurile! Vorbim despre cei care deţin hoteluri acolo, discutăm despre oameni care şi-au făcut hoteluri, s-au branşat, Enel le-a dat soluţia la vremea respectivă, in curtea spitalului, la reţeaua spitalului, ceea ce este anormal! Dar, în primul rând, spitalul nu este autorizat să vândă curent! Să nu mai spun că există şi un dosar penal pe acest subiect, de acum vreo 4 – 5 ani de zile! Spitalul, de fapt, vinde curent! Şi, încă o dată, ei au fost informaţi de peste 4, 7, 5, 8 ani de zile! Nu au făcut absolut nimic, niciun demers! Vorbim despre locuitori ai Mangaliei care au vile în curtea spitalului. Nu au nicio vină, foarte bine că şi-au construit, e terenul lor, dar trebuie să fie branşaţi individual şi la energie electrică! Nu mai pot funcţiona pe structura spitalului, sub nicio formă! Acum vreo 4 – 5 ani, la fel, trebuiau să se debranşeze şi au venit domnii să spună „ne branşăm în 6 luni de zile“, s-au liniştit. Nu mai putem să funcţionăm în continuare la fel. Nu se poate, credeti-mă, trebuie să ne schimbăm, că nu-şi asumă nimeni! E un risc foarte mare, pe care cineva trebuie să şi-l asume. Ca să nu mai vorbim că, de fapt, este declarat la Taxe – Impozite, cei cu hoteluri au declarat case de locuit. Şi e un alt impozit, mult mai mic!
Câte locuinţe sunt acolo şi câte dintre ele sunt hoteluri?
Sunt undeva la 64 de proprietari, vorbim despre vreo 60 de construcţii, iar din acestea vreo 10 – 15 sunt hoteluri, iar case de locuit – vreo 10 – 15. Şi mai sunt câteva terenuri libere.
Se va construi în continuare acolo?
Se va construi atâta timp cât ei din 2004, deţin acele terenuri şi n-ai cum să te opui!