Ascultă Radio România Constanța Live

Alina Anghel, inițiatorul proiectului “Angajez 45+”, despre cum să ne angajăm – “Ideea de bază este ca oamenii să nu înceteze să caute și să nu renunțe, pentru că o să fie loc și pentru ei”

Alina Anghel, inițiatorul proiectului “Angajez 45+”, despre cum să ne angajăm – “Ideea de bază este ca oamenii să nu înceteze să caute și să nu renunțe, pentru că o să fie loc și pentru ei”

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 3 februarie 2021, 12:48

“Angajez 45+” este un proiect lansat în anul 2019 care se adresează pieței muncii, un manifest de combatere a crizei forței de muncă prin eliminarea criteriului de vârstă la angajare. Alina Anghel, co-fondatorul proiectului, a declarat într-un interviu acordat postului Radio Constanța, că proiectul implică mobilizare socială, născută din convingerea că educarea pieței forței de muncă prin adresarea directă către angajatori și candidați deopotrivă poate genera schimbarea.

Ce este “Angajez 45+” și cui se adresează proiectul ?

Alina Anghel : Este o campanie de comunicare, singura la nivel național care propovăduiește incluziunea în companii și învățarea continuă pentru candidați. Se adresează proiectul companiilor incluzive, angajatorilor incluzivi care au această valoare la bază și care îmbrățișează experiența angajaților care își doresc să investească în ei și să aibă planuri pe termen lung alături de ei. Se adresează și candidaților indiferent de vârstă care sunt constant deschiși la învățare și sunt gata să concureze pe un loc de muncă datorită abilităților pe care le au și nu datorită vârstei. Când am pornit proiectul, noi am întrebat în stânga și în dreapta și am descoperit acest fenomen: că există companii care fac discriminare la angajare pe criterii de vârstă. Am făcut alături de partenerii noștri un studiu național, să vedem care este de fapt vârsta de la care încep oamenii să fie mai puțin atractivi. Am ajuns la concluzia că de la 45 și ani oamenii nu mai sunt atât de doriți. Există companii care nici măcar nu le mai citesc CV-ul văzând vîrsta. Prin urmare am denumit proiectul așa. Însă am descoperit că sunt unele industrii unde vârsta este chiar mai mică : până La 35 de ani.

Care este contextul pieței muncii? Cine sunt candidații, antreprenorii?

Alina Anghel : Chiar dacă proiectul se numește “Angajez 45+”, noi ne adresăm candidaților de orice vârstă. Cu toții atingem această vârstă la un moment dat, deci nu facem discriminare prin proiectul acesta nici măcar pozitivă. Candidații sunt din toate mediile, categoriile și ierarhiile profesionale și din toate zonele țării. Dacă vorbim despre antreprenori există două perspective : vorbim despre antreprenorul ca angajator și proiectul se adresează tuturor companiilor din România care au cel puțin un angajat. Dacă vorbim despre antreprenor ca o alternativă pentru cineva care nu mai găsește un loc de muncă sau cineva care își dorește să profeseze ceva și nu are ocazia, atunci se aplică regulile pe care le aveam anterior. Indiferent de vârstă, indiferent de profesie.

Ce acțiuni concrete au loc și care sunt rezultatele?

Alina Anghel : Am avut mai multe acțiuni. Am început cu un studiu de piață pentru a verifica dacă este real fenomenul de discriminare. Și ceea ce a ieșit de acolo a arătat că sunt semne că așa ar fi. Și am descoperit că sunt mai puțin conștiente companiile de acest fenomen și managementul este mai puțin conștient că se întâmplă la ei în companie treaba aceasta. O a doua acțiune pe care am făcut-o tot cu scopul de a verifica dacă fenomenul este real sau nu a consta în a lua alături de noi într-un grup pilot 11 oameni candidați care doreau să își schimbe locul de muncă. Se simțeau captivi în actualul loc de muncă și credeau că nu vor mai avea șanse să se ducă în alte părți. Sau pur și simplu își doreau să facă altceva. Au fost oameni din mai multe categorii profesionale și de experiență Noi am venit cu resurse alături de ei, de la coaching la consiliere în carieră, am stat alături de ei și am făcut CV-ul împreună, le-am dat sfaturi constant când au aplicat pentru interviu și au mers să îl susțină. Iar după 9 luni proiectul a avut următorul rezultat: o persoană a plecat din țară împreună cu familia pentru oportunități ivite în afară, alta s-a angajat la stat, a treia persoană a renunțat la proiect pentru că și-a dat seama că nu o să poată merge în alte companii iar ceilalți încă își caută alt loc de muncă. Experiemntul acesta ne spune că fenomenul este din nou real, dar am mai descoperit ceva aici și anume că oamenii se așteaptă să primească, că este dreptul lor să fie acceptați pentru că au o anumită experiență. Ori realitatea pieței muncii mai ales acum în pandemie nu este aceasta. Realitatea este că ei trebuie să concureze cu alți candidați și trebuie să fie mai buni ca ei. Trebuie să învețe și niște aptitudini de promovare a imaginilor dar și alte aptitudini profesionale cu care trebuie să fie constant la curent. Lucrurile evoluează în piață și așa trebuie să facă și ei. Printre alte acțiuni pe care le-am făcut au fost evenimente de consiliere și de discuții cu candidații. Pe partea companiilor am ajutat la schimbări pentru o integrare mai bună a angajaților de vârste mai mari în echipe și o comunicare mai bună în exterior pentru a atrage aceste tipuri de candidați. Noi avem în spate o echipă de 50 de voluntari care fac tot felul de acțiuni ca să susțină în primul rând transmiterea mesajului la nivel național că există această problemă și că trebuie să facem ceva să o schimbăm. Pentru că dacă doar așteptăm să se schimbe nu o să se întâmple asta.

Care este impactul psihologic și social pe care îl are perioada pandemiei de coronavirus asupra noastră, fie că suntem angajatori, fie că suntem candidați?

Alina Anghel : La angajatori s-a putut observa clar o concentrare mai mare pe rezolvarea crizei, adică sănătatea angajaților, securitatea la locul de muncă și a mai însemnat și munca de la distanță. Companiile s-au ocupat foarte mult în această perioadă să facă toate sistemele astfel încât oamenii să poată lucra de acasă.Vorbim de industriile care au permis treaba aceasta. Angajatorii au avut mai puțină concentrare pe investiția în angajați în perioada aceasta și pe programe de integrare a celor cu vârsta de peste 45 de ani sau alte tipuri de programe care țin de intern. S-a observat și o diminuare a comunicării în extern pentru că sunt companii care se află în situația de a lua decizia dacă efectuează concedieri sau unde investesc banii. Pentru că poate nu au avut resurse, poate nu au pus bani deoparte, nu s-au gândit că o să vină o pandemie. De partea celalată, a candidaților și a angajaților, am observat că s-au dus foarte mult în zona de învățare. A explodat piața cu foarte multe cursuri și oamenii s-au dus să învețe. Am observat că oamenii se duc către cursuri gratuite în detrimentul celor plătite și acaparează multă informație însă nu cred că reușesc să o pună acolo unde trebuie. Am mai observat că angajatorii nu se uită la partea aceasta de cursuri cât se uită la partea de experiență. Acestea sunt câteva trenduri pe care le-am observat noi în ultima vreme.

Ce au de făcut cei trecuți de 45 de ani și care sunt în căutarea unui loc de muncă?

Alina Anghel : Noi nu oferim locuri de muncă, însă reprezentăm o punte de legătură între candidați și angajatorii care îi doresc. Prin urmare, dacă vor să vină alături de noi pot intra pe angajez45plus.com și acolo găsesc toate informațiile de care au nevoie În continuare mesajul nostru este că nu o să le dea nimeni nimic. Nu o să pice nimic de sus ci trebuie să facem acțiuni concrete și în mod constant. Dacă esști candidat și îți cauți un loc de muncă trebuie să fii la fel de ambițios ca un om de vânzări. Adică acesta trebuie să fie un proiect pentru tine, constant să aplici la lucruri relevante, să îți faci CV-ul astfel încât să fie relevant pentru jobul pentru care aplici. Există această practică să îți faci mai multe tipuri de CV-uri dacă ai mai multe expertize pentru care să aplici. Un om de recrutare vrea să vadă în CV-ul tău ceea ce este relevant pentru jobul respectiv. Mesajul meu este să se ducă oamenii la cursuri, însă să le aleagă și pe cele care sunt relevante pentru evoluția carierei lor sau pentru schimbarea acesteia. Să se uite cine ține cursurile respective, să facă acțiuni în plus față de jobul pe care îl au, unde să aplice ceea ce au învățat la cursurile respective. O variantă ar fi să facă voluntariat în specializările respective. Există multe comunități online unde pot face voluntariat. Pot face și la no voluntariat și mai sunt și proiecte în piață unde există practică după ce fac cursurile. Ideea de bază este să nu înceteze să caute și să nu renunțe, pentru că o să fie loc și pentru ei.


Realizator – Larisa Calistru

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 20:33

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători

Cu o oră înainte de închiderea urnelor, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 9.219.336 de alegători, reprezentând...

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 17:21

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre

Echipe de comisari din cadrul Comisariatului General, Comisariatului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi Comisariatului Judeţean Galaţi din...

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:56

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%

În județul Constanța, până la ora 16.00, au votat, la primul tur al prezidențialelor, 218.215 de cetățeni, reprezentând 35,60% din numărul...

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:21

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători

Până la ora 15,00, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 32,02% din numărul alegătorilor înscrişi în listele...

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:03

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%

În județul Tulcea, prezența la vot, înregistrată la ora 15.00, a fost de 28,9%, iar în municipiul reședință, de 31,8%. Trei comune tulcene,...

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:39

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători

Un număr de 492.940 de alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 15.00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit...

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:12

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării

Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării, dintre care 43 sunt confirmate, 16 sunt în curs de verificare...

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 14:32

CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă

Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța și-a prelungit programul de lucru cu publicul, sâmbătă și duminică, în vederea...

CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă