Ce fel de consum trebuie să aibă construcțiile edificate în baza autorizațiilor emise până la sfârşitul anului 2020
Publicat de Doina Sirbu, 19 ianuarie 2021, 09:33
Construcțiile edificate în baza autorizațiilor emise până la 31 decembrie 2020 trebuie să aibă un consum de energie cât mai redus, aproape egal cu zero, iar acesta să fie asigurat în în proporție de 30 % din surse regenerabile de energie. De asemenea, se impune și asigurarea unui grad ridicat de eficienţă energetică.
Cât de pregătiți sunt constrtuctorii să asigure aceste cerințe și cât poate costa un imobil care satisface astfel de condiții? Laurențiu Despina este în dialog cu Radu Dudău, directorul Grupului de Politici în Energie.
Toate clădirile care vor fi construite începând din acest an, vor trebui să se supună unui regim de consum energetic aproape de zero, asigurat, în mare parte, din surse regenerabile. Ce presupe aceasta?
“Este vorba despre o obligaţie pe care o au toate statale mebre ale Uniunii Europene, potrivit directivei privind performanţa energetică a clădirilor. Vorbim de un standard de eficienţă energetică ridicat şi asta înseamnă reducerea masivă a risipei de energie în clădiri, iar, din necesarul de energie în clădiri, o pondere importantă – 30% – trebuie fie asigurată din surse regenerabile ”, a declarat Radu Dudău, directorul Grupului de Politici în Energie.
Care ar fi aceste surse regenerabile?
“E vorba de surse regenerabile la faţa locului, adică cel mai la îndemână ar fi panorile fotovoltaice pe acoperiş, dar, de asemenea, poate fi vorba de pompe de căldură sau chiar de parcuri fotovoltaice sau eoliene situate pe o rază de 30 de km de locaţia clădirii”, a declarat Radu Dudău, directorul Grupului de Politici în Energie.
Suntem pregătiţi, în momentul de faţă, pentru a implementa această recomandare?
“Se construieşte mult. Dezvoltatorii au capacitatea tehnică de a implementa noile standard, însă, în momentul de faţă pe lângă o definiţie destul de generală a ceea ce înseamnă clădire cu consum energetic aproape zero, nu avem încă o metodologie adoptată, introdusă prin lege. Autoritatea competentă, adică Ministerul Dezvoltării ar trebui să facă acest lucru în cel mai scurt timp”, a declarat Radu Dudău, directorul Grupului de Politici în Energie.
Nu putem ignora faptul că a construi în ziua de azi, respectînd un astfel de standard, presupune şi costuri mult mai ridicate, iar când vine vorba de bani, mai ales de cheltuieli, şi aici înţelegeţi unde bat, e clar că şi preţurile unor astfel de imobile, unor astfel de construcţii sunt mult mai ridicate.
“Ar fi vorba de costuri mai ridicate, nu neapărat mult mai ridicate, dar undeva la 10 – 15% mai scumpe pentru clădirile noi, e, cu siguranţă, rezonabil”, a declarat Radu Dudău, directorul Grupului de Politici în Energie.
Vorbim de un deziderat mai mult decât îndrăzneţ cu termene în următorii 10, 20 de ani. V-aş întreba în ce măsură îl vedeţi realizabil?
“Este întrebarea cheie. Aici depinde de pe de-o parte de cât de ambiţioase sunt statele, în cazul de faţă Guvernul României, dacă îşi asumă nişte ţinte îndrăzneţe privind nu doar clădirile noi, dar şi renovarea, pentru că este important să înţeleagă toată lumea că aceste standarde de clădiri energetice consumă aproape zero şi în rest nu doar clădirile noi, ci şi renovările majore de clădire”, a declarat Radu Dudău, directorul Grupului de Politici în Energie.
Redactor – Laurenţiu Despina / Foto – unsplash.com