Cum a decurs campania de vaccinare, astăzi, la Constanţa
Publicat de , 18 ianuarie 2021, 15:49
Zeci de constănţeni au stat astăzi la rând pentru a putea fi vaccinaţi. Unii spun că au venit mai devreme decât erau programaţi pentru că nu cunoşteau adresa centrului de vaccinare. Alţii şi-au luat o marjă de timp din…obişnuinţă. 480 de persoane au fost programate la vaccinare la Centrul deschis la Spitalul Militar Mobil de pe Stadionul Portul.
„Am încercat printre primii să intru pe platformă pe 15, în ziua aia nu s-a putut, dar a doua zi, la ora 9:00, eram primul“, ne-a mărturisit un constănţean.
„Am venit din timp pentru că nu cunoşteam locul şi am stat mult aici, mi-am luat o rezervă mare de timp. Scria să duci la Spitalul Militar şi m-am dus întâi acolo, m-am încărcat cu răbdare şi am aşteptat. Dar nu e mult două ore, dacă imunitatea ta e întărită…“, a declarat o femeie care venise pentru vaccinare.
Situaţia creată de trimiterea eronată a celor programaţi la vaccinarea anti-Covid la o altă adresă s-a rezolvat între timp cu ajutorul STS-ului, a declarat directorul DSP Constanţa, Cristina Schipor:
„Am găsit soluţia cu STS-ul şi tuturor li s-a trimis mesaj să vină aici. În felul acesta, sperăm să nu existe persoane care să ajungă acolo, având în vedere că aşa a fost descris Centrul, deoarece Spitalul Militar are adresa pe Bulevardul Mamaia.“
Peste 200.000 de persoane se vaccinaseră anti-Covid până ieri, în România, dintre care peste 8.000 – în ultimele 24 de ore. Numărul reacţiilor adverse la serul Pfizer este de aproape 770, dar toate au fost reacţii comune şi minore. Cifrele includ şi rapelul pentru 875 de persoane. Este vorba despre angajaţi ai celor 10 spitale de boli infecţioase din ţară care au deschis campania de vaccinare pe 27 decembrie 2020.
Ieri a primit a doua doză de vaccin şi medicul Adrian Streinu Cercel, de la Institutul Matei Balş. El a spus că vaccinul ne protejează de toate tulpinile care sunt în circulaţie în acest moment şi a insistat ca masca şi măsurile de precauţie să fie menţinute şi chiar întărite: „E de aşteptat, evident, ca această a doua doză să întărească răspunsul şi să-l consolideze. După a doua doză, la 7 zile deja putem fluiera liniştiţi că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu noul coronavirus. Masca va rămâne obligatorie în continuare, până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu şi la nivelul mucoaselor.“
Foto – Primăria Constanţa