Când se poate accesa platforma de vaccinare anti-COVID şi cine se poate înscrie
Publicat de Doina Sirbu, 14 ianuarie 2021, 09:24
Persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice și lucrătorii în domenii esențiale se pot programa pentru vaccinarea împotriva COVID începând de mâine, de la ora 15.00. Programarea poate fi făcută individual pe platformă sau prin telefon, prin intermediul medicului de familie, al Direcției de Asistență Socială sau al unui aparținător. În cazul lucrătorilor din domenii esențiale, programarea poate fi făcută de angajator, dar salariatul are posibilitatea să își aleagă ziua și centrul de vaccinare.
15 ianuarie, ora 15.00. Atunci puteţi accesa platforma https://vaccinare-covid.gov.ro şi puteţi alege ziua şi centrul la care doriţi să vă imunizaţi împotriva COVID.
“Practic, în momentul în care accesăm platform informatică avem centrele de vaccinare şi numărul de sloturi libere. Dvs. vedeţi numărul de sloturi libere pe o lună de zile şi vă puteţi programa, alegeţi o zi în care vreţi să vă programaţi sau unde găsiţi un loc liber în acel centru de vaccinare. Nu veţi vedea doar locurile din ziua respectivă. O persoană nu poate să se programeze de pe o zi pe alta, pentru că vom crea dificultăţi în estimarea necesarului de doze şi atunci, prima zi de programare va fi 18”, a declarat preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea, doctor Valeriu Gheorghiţă.
Pentru cei care nu au dispozitivele necesare sau pur şi simplu nu ştiu să acceseze platforma informatică, există multe alte modalităţi de înscriere, explică medicul Valeriu Gheorghiţă.
“Pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, programarea se poate face individual, se poate face prin medicul de familie, se poate face prin serviciile de call-center. Vom avea un număr unic – 021.41444825. Practic, sunând la acest număr, apelurile vor fi preluate în cele 42 de call-centere distribuite în dreptul fiecărui judeţ. Altă modalitate de programare este prin Direcţia de Asistenţă Socială din primării sau prin intermediul aparţinătorilor care îşi pot face cont şi să înscrie până la maxim 10 persoane din familie. Pentru persoanele care sunt în evidenţă cu boli cornice, sub vârsta de 65 de ani, programarea se face prin medicul de familie. Dacă persoana respectivă nu are acces la un medic de familie sau nu are medic de familie, se poate face programarea prin serviciul de call-center, individual, pe pagina web, prin Direcţia de Asistenţă Socială sau, la fel, prin intermediul aparţinătorilor. Cei care fac parte din domenii considerate esenţiale şi care au fost înscrişi de angajator, pot alege singuri când şi unde să se vaccineze. Atunci când angajatorul înscrie persoanele pe care le are angajate sau în contract de prestări pentru acele activităţi esenţiale, beneficiarul poate să îşi stabilească, după ce este validat de angajator, ziua şi centrul în care vrea să meargă să se vaccineze”, a mai spus preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea, doctor Valeriu Gheorghiţă.
În această etapă se pot vaccina inclusiv persoanele fără acte de identitate, dacă apelează la serviciile de asistenţă socială. Pentru pacienţii nedeplasabili, imunizările vor fi făcute la domiciliu de echipe mobile.
Redactor – Cătălina Radu