Elvira Craiu, medic primar cardiolog, doctor în științe medicale: Sfatul cardiologului este ca toți bolnavii cu probleme cardiace să se vaccineze!
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 13 ianuarie 2021, 11:03
Părerile avizate ale specialiștilor merg categoric spre vaccinarea anticovid-19. Este și cazul doamnei doctor Elvira Craiu, medic primar cardiolog, doctor în științe medicale, care a vorbit într-un interviu pentru Radio Constanța despre acest subiect.
Elvira Craiu : Pot răspunde cu multă acuratețe științifică, dat fiind faptul că la această întrebare societăți științifice de cardiologie și de hipertensiune arterială extrem de bine puse la punct au emis condițiile în ceea ce privește condițiile vaccinului anti-covid-19 pentru bolile cardiovsculare. Cert este că la acest moment toate bolile cardiovasculare, chiar în condiții de complicații cum ar fi insuficiența cardiacă cronică pot participa la vaccinare fără niciun aspect limitativ. E vorba de boală cardiacă congenitală, boală hipertensivă, fibrilația atrială, boala vasculară periferică, tromboembolismul venos, embolia pulmonară, etc. Toate bolile vasculare pot să fie vaccinate, ele sunt boli cronice. Nu există un aspect limitativ la o anumită boală cardiovasculară sau complicație a bolii cardiovasculare. Sfatul cardiologului este ca toți bolnavii cu probleme cardiace să se vaccineze.
Există medicamente pe care le iau bolnavii cardiaci și ele sunt nerecomandate atunci când pacientul intenționează să facă vaccinul anticovid?
Elvira Craiu : Nu există o recomandare de contraindicație. Este o diferență între vaccinul antigripal și cel pentru covid-19. Vaccinul antigripal se administrează subcutanat și nu trebuie nicio precauție la bolnavii care iau anume medicamente cardiovasculare. Dar vaccinul anticovid (indiferent care este) are indicație expresă (și prima și a doua doză) de a fi administrate intramuscular. Bolnavii care fac tratament anticoagulant nu au contraindicație absolută, dar acest tratament este de 2 feluri: cel care nu se controlează cu INR (pradaxa, xarelto) – acestea se fac intramuscular, cu ac subțire, administrarea se face mai lent decât în condiții obișnuite. Se aplică o presiune intensă 3-5 minute pe locul injectării fără să se maseze. Dacă la locul puncției se observă în următoarele 24-48 de ore un hematom, atunci se pune gheață local. Și nu vă speriați de acest lucru. Dacă însă bolnavul este sub tratament anticoagulant gen trombostop sau sintrom, deci ei fac periodic analiza INR, în această situație injecția intramusculară cu vaccinul anticovid-19 se poate realiza atunci când INR-ul nu este peste valoarea de 3, 24-48 de ore anterioare față de momentul injectării. Pentru acești bolnavi nu este contraindicat vaccinul dar este necesar INR sub 3 și cu aceleași precauții: ac subțire, administrare urmată de presiune locală fară masaj de 3-5 minute și trebuie urmărit dacă apare hematom. Oprirea tratamentului anticoagulant gen sintrom, trombostop, pradaxa și xarelto impune un risc foarte mare de a face un accindet. Cel mai frecvent accident este AVC sau accident vascular arterial periferic. Cred că am fost destul de succintă și am punctat exact ce trebuie să știe bolnavul în această situație. Până una-alta, dacă bolnavul cardiovascular mai are și alte boli, el trebuie să întrebe specialitatea care i-a pus alt diagnostic. Deci tratamentul pentru boala cardiovasculară nu este o contraindicație. Eu vă doresc tot ce e mai bun și curaj să facem ce trebuie ca să oprim această pandemie.
Cam când credeți că va începe regresul cazurilor de coronavirus?
Elvira Craiu : Este o întrebare la care nu știu să răspund dar sper ca și cu reintroducerea stării de alertă pentru încă o lună, în contextul în care tot mai mulți români se vaccinează, sper ca până la primăvară, până la jumătatea verii să se diminueze acest risc. La acest moment gradul de infectare în Constanța mi se pare un rezultat extrem de negativ din punctul de vedere al constănțenilor care nu înțeleg exact această pandemie. Și aș mai vrea să spun ceva : în momentul în care apare o simptomatologie asemănătoare gripei sau mai pregnant… duceți-vă la doctor! Decesele (chiar de medici) din ultima lună și jumătate au apărut în situații în care bolnavul respectiv a tergiversat prezența la Spitalul de Boli Infecțioase. A patra, a cincea, a șasea zi de evoluție constituie momentele când apar complicațiile legate de tromboza arterială, de embolie pulmonară, ceea ce înseamnă un grad de afectare extrem de mare. Iar în acest moment, la medicul de familie fiecare bolnav cronic mai tânăr sau mai puțin tânăr se poate programa, pentru că începe a doua etapă de programare la vaccinul anticovid, sunt incluși aici și bolnavii cronici.
Ralizator – Larisa Calistru