Ascultă Radio România Constanța Live

CONSTANŢA: Ce măsuri au fost adoptate în ultima ședință a CJSU

CONSTANŢA: Ce măsuri au fost adoptate în ultima ședință a CJSU

Publicat de Doina Sirbu, 13 ianuarie 2021, 18:25

Astăzi, 13 ianuarie a.c., prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coşa, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în vederea votării hotărârilor nr. 1 și 2 din 2021. Acestea prevăd constatarea încadrării județului Constanța în limita de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, constatarea încadrării a 7 U.A.T.-uri: Constanța, Mangalia, Costinești, Cumpăna, Limanu, Lumina, Tuzla în limita de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile mai mare de 3/1.000 de locuitori și actualizarea listei centrelor de vaccinare împotriva COVID-19, la nivelul județului Constanța.

Astfel, a fost votată favorabil încadrarea județului în limita de incidență cuprinsă între 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. În acest caz, se vor aplica măsurile cuprinse în anexa 3 a hotărârii, după cum urmează:

  1. Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise. Este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minimum 2 metri față de alte persoane.
  2. Administratorii/Proprietarii spaţiilor publice deschise au obligația afişării la loc vizibil informaţii privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile respective.
  3. Organizarea şi desfăşurareaactivităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului.
  4. Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in este interzisă.
  5. Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale este interzisă.
  6. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoarăactivităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 06.00-23.00.
  7. Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiuluişi în intervalul orar 06.00-23.00 .
  8. În situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi la pct. 6 şi 7 este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.
  9. Operatorii economici prevăzuţi la pct. 6 şi 7 vor respecta obligaţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţiişi al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri nr. 1493/2788/149/2020 pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în unităţile de alimentaţie publică de tipul restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor, precum şi în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor.
  10. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

În alte 7 U.A.T.-uri (Constanța, Mangalia, Costinești, Cumpăna, Limanu, Lumina și Tuzla), vor rămâne valabile măsurile din anexa 4 a hotărârii, având în vedere că în U.A.T.-urile menționate rata de incidență depășește pragul de 3/1.000 locuitori (Constanța – 4,17; Mangalia – 4,03; Costinești – 4,61; Cumpăna – 3,08; Limanu – 3,03; Lumina – 3,13 și Tuzla – 3,01). Astfel, vor fi valabile următoarele măsuri:

  1. Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice închise și deschise. Este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minimum 2 metri față de alte persoane.
  2. Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este interzisă.
  3. Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in este interzisă.
  4. Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale este interzisă.
  5. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoarăactivităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă.
  6. Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, se desfăşoară doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi.
  7. În situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi la pct. 5 şi 6 este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.
  8. Operatorii economici prevăzuţi la pct. 5 şi 6 vor respecta obligaţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţiişi al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri nr. 1493/2788/149/2020 pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în unităţile de alimentaţie publică de tipul restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor, precum şi în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor.
  9. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

9.1. Funcționarea operatorilor din domeniul jocurilor de noroc care comercializează bilete de tip LOTO, pariuri și lozuri, este permisă doar pentru activitatea de vânzare a acestora, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.

Cele două măsuri sunt valabile de mâine, 14 ianuarie a.c., pentru o perioadă de 14 zile.

În aceeași ședință a CJSU Constanța a fost aprobată lista actualizată a centrelor de vaccinare din județ. Acestea vor intra în circuit etapizat. Lista cuprinde următoarele puncte:

  • Constanța – Pavilionul Expozițional; Spitalul Militar de Urgență „Al. Gafencu” – Sistem Militar Modular de Izolare și Tratament
  • Medgidia – Policlinica din cadrul Spitalului Municipal Medgidia
  • Mangalia – Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia
  • Năvodari – Centrul multifuncțional de sănătate Năvodari
  • Cernavodă – Fosta cantină incintă campus școlar; Spitalul Orășenesc Cernavodă
  • Ovidiu – Centrul Cultural Elena Roizen
  • Valu lui Traian – Centrul pentru Tineret
  • Eforie – Complex „Steaua de Mare”
  • Cumpăna – Centrul socio-educativ
  • Hârșova – Spitalul Hârșova
  • Mihail Kogălniceanu – Grădiniță
  • Negru Vodă – Fostul Cinematograf
  • Cobadin – Căminul Cultural Cobadin
  • Techirghiol – Centrul Sportiv „Sparta”
  • Băneasa – Incinta SAJ
  • Cogealac – Grădiniță

În pregătirea etapei a doua de vaccinare împotriva COVID-19 în România, Comitetele Locale pentru Situații de Urgență (CLSU) vor dispune măsurile necesare pentru identificarea modalităților de transport pentru persoanele nedeplasabile, de la localitatea de domiciliu către centrul de vaccinare la care este arondată localitatea.

 

 

MANGALIA: Preț mai mic la apă și căldură pentru locuitorii racordați la sistemul centralizat de termoficare
Actualitate vineri, 4 aprilie 2025, 13:13

MANGALIA: Preț mai mic la apă și căldură pentru locuitorii racordați la sistemul centralizat de termoficare

Locuitorii municipiului Mangalia, racordați la sistemul centralizat de termoficare, vor plăti mai puțin cu aproape 50% pentru apă caldă și...

MANGALIA: Preț mai mic la apă și căldură pentru locuitorii racordați la sistemul centralizat de termoficare
Ziua Porților Deschise, la Universitatea Maritimă din Constanța
Actualitate vineri, 4 aprilie 2025, 13:04

Ziua Porților Deschise, la Universitatea Maritimă din Constanța

Ziua Porților Deschise va avea loc la Universitatea Maritimă din Constanța, în perioada 7 – 11 aprilie 2025, orele 9:30 – 14:00. Cei care...

Ziua Porților Deschise, la Universitatea Maritimă din Constanța
NĂVODARI: Acțiune de donare de sânge, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă
Actualitate vineri, 4 aprilie 2025, 12:54

NĂVODARI: Acțiune de donare de sânge, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă

Primăria Orașului Năvodari și Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează o nouă acțiune de donare de sânge la Năvodari....

NĂVODARI: Acțiune de donare de sânge, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă
AUDIO | Prof. univ. dr. habil. Monica Vlad, de la Universitatea „Ovidius”, a primit Ordinul „Palmes Académiques”, în grad de Cavaler
Actualitate vineri, 4 aprilie 2025, 12:40

AUDIO | Prof. univ. dr. habil. Monica Vlad, de la Universitatea „Ovidius”, a primit Ordinul „Palmes Académiques”, în grad de Cavaler

Prof. univ. dr. habil. Monica Vlad, directorul Institutului de Studii Doctorale al Universității „Ovidius” a fost decorată, pe 2 aprilie, cu...

AUDIO | Prof. univ. dr. habil. Monica Vlad, de la Universitatea „Ovidius”, a primit Ordinul „Palmes Académiques”, în grad de Cavaler
Actualitate vineri, 4 aprilie 2025, 12:08

4 aprilie – Ziua Internațională a Animalelor fără Stăpân

Ziua Internațională a Animalelor fără Stăpân reprezintă un semnal de alarmă și un apel la compasiune, lansat la nivel mondial, față de...

4 aprilie – Ziua Internațională a Animalelor fără Stăpân
Actualitate vineri, 4 aprilie 2025, 11:16

Vremea se răcește accentuat în cea mai mare parte a țării, de sâmbătă; temperaturi preponderent negative noaptea și dimineața

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri, o atenționare Cod galben de vânt, valabilă de sâmbătă după-amiaza în peste...

Vremea se răcește accentuat în cea mai mare parte a țării, de sâmbătă; temperaturi preponderent negative noaptea și dimineața
Actualitate vineri, 4 aprilie 2025, 11:11

AUDIO, FOTO | Povestea pacienților de la Spitalul Leprozerie Tichilești

La început a fost o colonie unde bolnavii de lepră erau izolați și ascunși în mijlocul pădurii, undeva aproape de Dunăre, în județul...

AUDIO, FOTO | Povestea pacienților de la Spitalul Leprozerie Tichilești
Actualitate vineri, 4 aprilie 2025, 10:14

Marcel Ciolacu: Statutul României de membru al Alianței Nord-Atlantice reprezintă cea mai puternică garanție de securitate

Statutul României de membru al Alianței Nord-Atlantice reprezintă cea mai puternică garanție de securitate, a transmis prim-ministrul Marcel...

Marcel Ciolacu: Statutul României de membru al Alianței Nord-Atlantice reprezintă cea mai puternică garanție de securitate