INTERVIU | Comandantul Spitalului Militar Constanța, col. dr. Aurel Trană: „Da, m-am vaccinat! Suntem pe un trend ascendent din punct de vedere al numărului de persoane vaccinate“
Publicat de , 7 ianuarie 2021, 13:02
Este păzit 24 de ore din 24, temperatura este monitorizată în permanență, personalul urmează proceduri stricte, iar livrările se fac și la două noaptea. Vorbim despre depozitul de vaccin anti-COVID de la Spitalul Militar Constanța. Centrul Regional de Distribuție de la Constanța are în subordine șase județe, pentru care a primit, până acum, aproape 30.000 de doze. Care este capacitatea depozitului, cum decurge campania de vaccinare de la Spitalul Militar Mobil, câți oameni vor putea fi imunizați zilnic în cele 12 puncte de vaccinare, în etapa a II-a, dar și cum a luat decizia de a se imuniza, ne spune comandantul Spitalului Militar Constanța, col. dr. Aurel Trană.
Spitalul Militar de Urgenţă este centru regional pentru depozitarea dozelor de vaccin anti-Covid. Câte congelatoare sunt aici care să permită menţinerea dozelor la minus 80 de grade?
Depozitarea necesită condiţii speciale, ceea ce a impus primirea a două congelatoare care asigură o temperatură de minus 80 de grade pentru depozitarea pe termen mai lung a vaccinului. Sunt două congelatoare destul de mari, care asigură depozitarea unui număr foarte mare de doze – peste 50.000, la un moment dat.
Personalul a fost instruit, trebuie să urmeze proceduri speciale, depozitarea este specială. Şi procedurile sunt la fel?
Atât depozitarea, cât şi procedurile sunt chiar foarte speciale. De aceea există proceduri clare, atât în privinţa depozitării, cât şi a manipulării vaccinurilor, a cutiilor de transport. De asemenea, există proceduri clare de raportare a numărului de vaccinuri distribuite, există o comunicare permanentă cu direcţiile de sănătate publică. Totul este special în privinţa acestui vaccin, dar în cele trei zile, de când am început să vaccinăm, lucrurile au mers foarte bine şi suntem pe un trend ascendent din punct de vedere al numărului de persoane vaccinate.
În alte judeţe am văzut că vaccinurile sunt transportate în cutii de pizza. La noi cum se întâmplă?
Sunt nişte tăviţe speciale, care seamănă cu nişte cutii de pizza, dar sunt tăviţe speciale.
Puteţi să ne spuneţi câte doze au fost distribuite către cele şase centre până acum?
Din cele nouă tăviţe pe care le-am avut, au fost distribuite până acum şapte tăviţe. Dar e un rulaj zilnic. De exemplu, azi am dat şi acum am mai dat din nou la Galaţi, la Constanţa. La noapte, la 2, dăm din nou…Mâine seară, la 7, dăm din nou la Galaţi. Există un calendar bine stabilit, cu cel puţin 24 de ore înainte. Dar este foarte bine stabilit ca să fie concordant cu cererea. E foarte important să nu irosim dozele de vaccin.
Câţi angajaţi ai Spitalului Militar de Urgenţă Constanţa şi-au dat acordul pentru vaccinarea anti-Covid?
Din personalul nostru, şi-au dat acordul aproximativ 65% din oameni, dar trebuie făcută o precizare – un număr considerabil de colegi care ar vrea să se vaccineze sunt încă în perioada aceea de o lună în care sunt după boală şi urmează să se vaccineze. Surpriza plăcută, pe care mi-au comunicat-o colegii de la centrul de vaccinare, este că alţi colegi, care nu şi-au exprimat dorinţa să se vaccineze până am întocmit listele, au venit începând de ieri să se vaccineze. Probabil că, văzând că cei care s-au vaccinat n-au păţit mare lucru…Sau au mai citit, s-au mai documentat…
Aveţi o evidenţă cu privire la câte persoane s-au vaccinat până acum?
Minimum 150. În cele trei zile de vaccinare am pus câte 100 de oameni pe zi, însă pentru azi am pus 120 deoarece am constatat, în primele zile, că putem face mai mult şi am considerat că e de ajutor să facem mai mult. Însă nu am vaccinat doar personalul nostru, ci şi personalul medical care era înscris în platformă, personalul de la alte instituţii medicale arondate centrului nostru.
Reacţii adverse s-au înregistrat?
A fost o mică reacţie alergică la o colegă cunoscută cu multe alergii, dar a fost o reacţie uşoară, a trecut…
La Spitalul Militar Mobil de pe Stadionul Portul va fi amenajat unul dintre cele două mari centre de vaccinare din judeţul Constanţa. Câte puncte de vaccinare vor fi acolo, câte persoane se vor putea vaccina într-o zi?
Momentan avem două puncte de vaccinare care sunt deservite strict de personalul de la Spitalul Militar Constanţa. Aceste două puncte sunt deservite de patru echipe, fiecare echipă lucrează 12 ore, fiind a doua zi liberă. În faza a doua de vaccinare o să devină funcţionale progresiv alte zece puncte de vaccinare acolo, pe stadion, în spitalul mobil, care asigură nişte condiţii excelente – vaccinare din aproape toate punctele de vedere. Prima dată v-aş fi spus cifra de 600 de vaccinări pe zi, dar având în vedere că am putut face mai mult de 100 de vaccinări pe zi la două puncte de vaccinare, e posibil să ajungem la 700 – 750…
Tot la Spitalul Militar Mobil încă se lucra, luna trecută, la înlocuirea corturilor cu containere. S-a finalizat?
Nu s-a finalizat, nu mai există pacienţi în primele corturi care au fost utilizate şi nici în spitalul care a fost achiziţionat, toţi pacienţii sunt în containere, unde condiţiile sunt mult mai bune pe perioada iernii. S-a finalizat doar o aripă, spitalul o să aibă două aripi, una este funcţională, cealaltă este în lucru şi sperăm ca până la sfârşitul lunii să fie gata cu totul.
Revenind la vaccinare, dumneavoastră v-aţi vaccinat?
Da, eu m-am vaccinat luni, la ora 13.00, atunci când mi-a venit rândul, aşa cum s-au gândit colegii să prioritizeze, în funcţie de secţii…
Dumneavoastră aţi făcut şi boala…
Da, am făcut şi boala. Eu sunt medic anestezist. În principiu, aş avea destule informaţii, dar nu ascund faptul că m-am sfătuit cu colegi medici de laborator, foşti colegi de facultate, un coleg genetician, imunologi şi, după ce am ascultat mai multe păreri, am decis să mă vaccinez.
Interviu realizat de Cătălina Radu / Foto – Arhivă