Doctorul Sorin Rugină a fost primul constănțean vaccinat anti – COVID
Publicat de Doina Sirbu, 27 decembrie 2020, 10:48
Primul constănțean care a fost vaccinat anti-COVID este decanul de vârstă al medicilor infecționiști aflați în activitate. Coordonator al campaniei de imunizare din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, prof. univ. dr. Sorin Rugină spune că a mai trecut printr-o campanie similară în al doilea an de facultate. Atunci, variola a fost eradicată prin imunizare, acum, spune profesorul Sorin Rugină, tot vaccinul este singura armă împotriva COVID.
“Nu doare, pentru că s-au creat atâtea legende în jurul vaccinului şi reacţiilor adverse. Suntem abia a început. Le vom urmări. Eu nu am primit, pentru că eu trebuie să le distribui, fişa de reacţii adverse pe care fiecare, după ce trec cele 15 minute, când se întâmplă un posibil eveniment advers, să îl declare, pentru că ele se centralizează, tocmai pentru a avea o imagine de ansamblu asupra acestei campanii. Sunt posibile, aşa cum ştiţi, dar durere la locul înţepăturii, nu există. Tumefacţie, cefalee, stare de oboseală, febră, deci, reacţiile majore adverse care au îngrozit populaţia, se pare că pot apărea în etapa a doua. Au o frecvenţă mai mare de a apărea la revaccinare. Suntem pregătiţi. Am avut emoţia că nu ştiam când debutăm. Ne tot pregătim de 3, 4 zile, am mai devansat orele. E important cum valorificăm dozele, cum le manipulăm”, spune prof. univ. dr. Sorin Rugină.
Ce mesaj aveţi pentru cei care nu cred în vaccin?
“Eu nu cred că sunt în afara antivacciniştilor convinşi, după realităţile care ne înconjoară, una e să fii împotriva vaccinării, în general, despre difterie, pentru că nu am mai cazuri de difterie, tocmai pentru că am vaccinat, şi alta e să ai dovada palpabilă că virusul este de necontrolat altfel. Toată lumea urmăreşte cifrele – numărul mare de pacienţi din Reanimare şi numărul deceselor. Colegii noştri sunt la faţa locului şi percep mai bine care este realitatea, deci, avem dovada certă că nu avem altă armă decât vaccinarea. Misiunea noastră ne-o vom îndeplini cu brio astăzi. Şi celelalte spitale vor face la fel. Ideea este ca mesajele către comunitate să fie mult mai convingătoare şi oamenii să aibă încredere pentru că, încă o dată, nu facem decât o promovare profesională. Aş fi foarte încântat ca foştii noştri pacienţi care poartă o recunoştinţă deosebită medicilor care i-au tratat, să continue să promoveze mesajul lor, mesajul meu ca decan de vârstă, către ceilalţi pentru că ei au trecut şi prin spital, o parte dintre ei au imunitate, dar acest vaccin nu va face decât să le crească gradul de imunitate şi din această perspectivă vom reuşi să încolţim virusul, o dată pentru cei care s-au imunizat şi cu imunizarea pe care o practicăm de acum, îi vom reduce aria de răspândire. Vom fi învingători, pentru că fiinţa umană dovedeşte că are la dispoziţie arme eficiente, rezultat al cercetării ştiinţifice mondiale care a ajuns foarte departe. Vaccinologia este una dintre primele ştiinţe şi are tehnologii…această tehnologie este cea care a permis să se facă într-un timp scurt un număr foarte mare de doze, fără să conţină nicio particulă virală”, a declarat prof. univ. dr. Sorin Rugină.
Sunteţi primul constănţean vaccinat! Aţi avut vreo reacţie?
„Nu am avut nicio reacţie, decât bucuria că am fost vaccinat şi ca să zic aşa, îngrijorarea că trebuie să coordonez această campanie, dar dincolo de emoţie, lucrurile vor merge normal cu personalul nostru care este bine pregătit, este conştient şi este motivat să se vaccineze”, a mai spus prof. univ. dr. Sorin Rugină.
Campania de vaccinare anti-COVID a început duminică, fiind vizat, în prima fază, personalul medico-sanitar din toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus.
Redactor – Cătălina Radu / Foto – Cătălina Radu