CONSTANŢA: Primele 170 doze de vaccin anti-COVID au sosit, în această dimineață
Publicat de Doina Sirbu, 27 decembrie 2020, 09:23
Primele 170 doze de vaccin anti-COVID au sosit, în această dimineață, la Constanța. Transportul special, însoțit de Poliția Militară a ajuns, în jurul orei 06.30, la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare din cadrul unității sanitare, prof. univ. dr. Sorin Rugină, cele 34 de flacoane a câte cinci doze nu vor fi ținute la -80 grade Celsius, ci într-un frigider obișnuit, la 2 – 8 grade C.
„Dozele sunt cele solicitate. Vor fi conservate aşa cum scrie la procedură şi, pe măsura programării, se va merge în serie de câte 5, cât are un flacon, astfel âncât să vaccinăm integral cantitatea pe care o primim. Sunt în frigider, aşa cum scrie la procedură, pentru că deja, la temperatura frigiderului, vor sosi şi de la Cantacuzino. Este frigiderul care este desemnat la Centrul de imunizare”, a declarat prof. univ. dr. Sorin Rugină.
În centrele de vaccinare anti-COVID sunt respectate reguli stricte. Circuitele sunt unidirecționale, iar cei care urmează să fie imunizați trebuie să treacă prin mai multe etape. Prima dintre ele se referă la măsurarea temperaturii. Dacă au peste 37,3 grade Celsius, nu au acces în punctul de vaccinare.
„Desigur, totul este scris, ca circuit, ca procedură, încât tot personalul ştie ce are de făcut. Grija celor care se vaccinează este să respecte programarea şi să completeze toate formularele adiacente – consimţământul informat, fişa de triaj epidemiologic, pentru că vor intra la un punct de recepţie, vor fi termometrizaţi, se vor lua date despre starea de sănătate, după care se dă avizul că pot fi vaccinaţi”, a declarat coordonatorul campaniei de imunizare de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, prof. univ. dr. Sorin Rugină.
După administrarea dozei, persoana vaccinată va fi monitorizată câteva minute, explică prof. Sorin Rugină.
„15 minute pentru eventuale reacţii imedite la vaccin. Este o chestiune de precauţie şi este foarte bine de aşteptat, timp în care li se vor înmâna şi fişele de raportare eventualelor reacţii adverse care pot apărea, care sunt enumerate – durere la locul injecţiei, cefalee, etc..Pot apărea într-un interval de mai multe zile după vaccinare, deci, nu avem cum să luăm cunoştinţe de ele decât prin returnarea informaţiilor de la cei vaccinaţi”, a mai declarat coordonatorul campaniei de imunizare de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, prof. univ. dr. Sorin Rugină.
Cei vaccinați vor fi înscriși în registrul național al vaccinărilor, vor primi o adeverință și, concomitent, programarea pentru doza a doua, care se administrează după 21 de zile.
Redactor – Cătălina Radu / Foto – Cătălina Radu