Sărbători în pandemie | Psihoterapeutul Elena Harbur: „Bucuria este personală exclusiv. Dacă pot sau nu pot să mă bucur într-o anume situație ține doar de mine“
Publicat de , 18 decembrie 2020, 13:16
Trăim o lună decembrie atipică, fără prea multe vizite, călătorii sau petreceri. În aceste condiții, ne putem bucura de sărbătorile de iarnă? Elena Harbur (psihoterapeut) ne spune cum a fost afectată sănătatea noastră mintală după atâtea luni de pandemie, timp în care a crescut îngrijorarea cu privire la generalizarea infectărilor și vaccinare.
Am fost nevoiți să ne schimbăm viața în ultimele 9 luni. Este o traumă colectivă?
Elena Harbur: Da, este o traumă colectivă pentru că are un impact profund. Este vorba despre moartea multor oameni dragi, este vorba despre faptul că influențează întregul mapamond, nu este ceva zonal, nu este ceva trecător. Este ceva care devine din ce în ce mai presant și care schimbă ritmul obișnuit de viață și percepția asupra vieții și asupra lumii.
Ce efecte au asupra noastră restricțiile în vigoare de (prea) multă vreme?
Elena Harbur: Tocmai acesta este și secretul, că fiind de prea multă vreme deja au un efect de apatie. Dacă la început oamenii erau preponderent speriați și revoltați oarecum de restricții și de faptul că nu mai au libertatea normală pe care o aveau înainte, acum deja intră un fel de resemnare, apatie, notele depresive sunt mult mai accentuate de starea de disperare și de incertitudine.
Ne putem bucura de sărbători în contextul pandemiei? Autoritățile ne spun să stăm acasă, să petrecem într-un cadru foarte restrâns de Crăciun și de Revelion…
Elena Harbur: Bucuria este personală exclusiv. Dacă pot sau nu pot să mă bucur într-o anume situație ține doar de mine, nu ține de condițiile din jur. Este adevărat că avem un sfârșit de an atipic în care vrem-nu vrem suntem obligați să stăm în casă, dar nu ne obligă nimeni să nu ne bucurăm. Este foarte adevărat că datorită pandemiei tot anul 2020 a impus repoziționarea valorilor personale și a celor de viață. Nu trebuie să fiu în Dubai sau în cine știe ce vacanță exotică sau extraordinară ca să pot să mă bucur de sărbători. Mesajul sărbătorilor în sine este să fim apropiați și să fim cu sufletul deschis, să fim împreună cu cei dragi, fie și cu un gând. Nu este neapărat necesar să ne condiționăm bucuria de prezența fizică într-o anume locație ci să ne bucurăm pur și simplu și să ne conectăm emoțional unii la alții ca să putem să răzbatem toată perioada aceasta critică.
Este îngrijorare vizavi de generalizarea infectărilor cu COVID-19 și vaccinare…
Elena Harbur: Personal, am ajuns la un moment dat să fiu contact direct la o persoană pozitivă și în urma testării am aflat că sunt și eu pozitivă. Am fost speriată de amplitudinea acestui diagnostic. Și din prisma izolării și din cea a faptului că am un copil, iar toată izolarea a decurs împreună cu copilul meu. Totodată, m-am aflat în aceeași situație cu a oricărui om care află că este pozitiv: să vreau să îmi protejez familia și să nu pot concret. A fost o perioadă destul de dificilă din cauza simptomelor moderate pe care le-am avut. Pe de altă parte, echilibrul psihic și emoțional sunt importante. Este extrem de important să rămânem raționali, echilibrați, să luăm situația așa cum este și să scoatem tot ce este mai bun din ea. Partea de vaccin este creată special ca să stopeze și să pondereze aceste infectări care sunt mult prea multe. Nu știu dacă neapărat ține de luarea măsurilor potrivite de către Guvern sau nerespectarea măsurilor luate de către oameni. Poate ține de ambii. Însă partea de vaccin este menită să aducă un sentiment de siguranță. Să ne facă să ne simțim în siguranță și să ne aducă un confort. Îngrijorarea și impredictibilitatea sunt mari.
Ce ne poate fi de folos pentru a depăși aceste momente grele ale pandemiei și ale unor sărbători petrecute departe de cei dragi?
Elena Harbur: Este important să fim atenți la noi, la nevoile noastre reale, dincolo de ceea ce ne gândim că ne lipsește. Să ne conectăm foarte mult pe partea de echilibru emoțional, psihic, rațional. Pentru că la momentul actual, având în vedere impredictibilitatea socială și tot ce ține de viitor, tot ce putem face este să ne echilibrăm și să ne ancorăm în realitate, ca să putem nu doar să facem față la ce urmează, ci să ne ți putem dezvolta, să putem construi indiferent de condiții.
Noi vă mulțumim pentru toate aceste informații. Vă dorim Sărbători cu liniște și sănătate și vă mai așteptăm la Radio Constanța!
Elena Harbur: Cu mare drag! Doresc multă sănătate și Sărbători fericite la toată lumea!
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – Arhivă