Un proiect european își propune să demonstreze potențialul analizei datelor pentru dezvoltarea turismului
Publicat de Doina Sirbu, 17 decembrie 2020, 10:38
Un proiect european, în care partea română este reprezentată de Universitatea „Ovidius” și o agenție de turism, își propune să demonstreze potențialul analizei datelor pentru dezvoltarea turismului cu scopul de a reduce impactul negativ al turismului și de a îmbunătăți performanțele socio-economice ale comunităților locale de la Marea Neagră.
În acest context, analiza datelor poate contribui la proiectarea politicilor și a strategiilor durabile pentru dezvoltarea turismului local. Laurențiu Despina a stat de vorbă pe această temă cu Cristina Căluianu, reprezentanta agenției de turism și cu Andrei Schvab, lector la Universitatea „Ovidius” din Constanța.
Reprezentaţi o agenţie de turism, parte a acestui proiect, şi v-aş întreba: proiectul pune localnicii şi calitatea vieţii lor în centrul ecosistemelor, în locul turiştilor, dar cum este posibil acest lucru?
Cristina Căluianu – Noi nu înlocuim turiştii cu localnicii, ci căutăm să ne asigurăm că vizitatorii care ar trebui să vină şi care vor veni, îi vor respecta pe locuitorii comunităţilor şi să asigure ecosistemul local. Prin urmare, o să ne concentrăm în continuare pe turiştii vizitatori, dar într-un mod din care să aibă de câştigat atât, în egală măsură, şi economia şi patrimoniul social şi de mediu care reprezintă motivele pentru care oamenii vin să viziteze România şi respectivele comunităţi. De asemenea, vorbim despre sozonul în care comunităţile respective prosperă. Acest lucru se poate face prin măsurarea impactului turismului asupra comunităţii locale şi luarea deciziilor care sunt cele mai benefice pentru comunitatea locală, dar şi pentru vizitatori. Oricum, turismul nu ar trebui să conducă la scăderea calităţii vieţii localnicilor.
Pe de-o parte vorbim de turism, iar pe litoral asta înseamnă, în primul rând, mare şi soare, dar vorbim şi de analize de date şi departe de mine de a fi un ignorant, cum le împerechem? Cum punem analizele de date în slujba turismului şi a comunităţilor locale?
Cristina Căluianu – În cadrul proiectului încercăm să proiectăm toate fluxurile de date relevante. Putem obţine astfel, o imagine de ansamblu mai generală asupra tipului de efecte pe care turiştii îl determină asupra destinaţiei locale şi putem să identificăm zonele în care aceste efecte sunt încă negative. De exemplu, poluarea sau utilizarea excesivă a energiei şi a aspei şi să încercăm să îmbunătăţim aceste aspecte.
Domnule Andrei Schvab, reprezentaţi Universitatea “Ovidius” şi ea parte a acestui proiect şi v-aş propune să discutăm concret. Acest proiect elaborează modele. Cum ar putea fie le folosite de autorităţile locale, interesate să reconfigureze să reconfigureze activitatea după astfel de proiecte?
Andrei Schvab – Logica din spatele proiectului nostru şi, de fapt, a tuturor proiectelor, este să oferim analize de calitate bazate pe date cât mai apropiate de realitatea din teren, astfel încât autorităţile locale sau judeţene sau naţionale să ia decizii administrative sau politice în cunoştinţă de cauză, pentru a şti în ce direcţie să ducă dezvoltarea comunităţilor pe care autorităţile le gestionează.
Interviu realizat de Laurenţiu Despina / Foto – unsplash.com