RADET a înregistrat mai multe avarii decât numărul de zile calendaristice dintr-un an. Reţeaua de termoficare ar urma să fie modernizată printr-un proiect european
Publicat de , 10 decembrie 2020, 12:03
De la începutul anului – moment în care municipalitatea constănțeană a preluat magistralele Electrocentrale SA – RADET a înregistrat mai multe avarii decât numărul de zile calendaristice dintr-un an. Conducerea regiei spune că de vine este vechimea conductelor, iar ultimele investiții s-au făcut în urmă cu 3 decenii.
Pe de altă parte, există un proiect de modernizare a conductelor cu ajutorul fondurilor europene. Ne-a oferit detalii directorul RADET Constanța, Liviu Popa.
Domnule director, de ce au loc astfel de avarii, care este cauza?
Conductele sistemului municipal de termoficare au între 35 şi 45 de ani vechime. Durata normată a unor astfel de conducte este de circa 25 de ani. Pe fondul lipsei investiţiilor, în special în ultimii 25 – 30 de ani, acestea au îmbătrânit, iar operatorii, în lipsa investiţiilor, au fost nevoiţi să susţină sistemul doar prin lucrări de reparaţie.
Cât de dese au fost avariile din ultimul an, după preluarea conductelor de la Electrocentrale?
Anul acesta am avut, până în prezent, 446 de avarii soluţionate de RADET cu forţe proprii.
Sunt multe, sunt puţine, cum estimaţi?
Extraordinar de multe! Pentru că, dacă ne raportăm la numărul de zile calendaristice dintr-un an, constatăm că am făcut mai mult de o avarie pe zi, în medie. Singura soluţie pentru a depăşi acest moment este modernizarea reţelei. Primăria Constanţei are un proiect ambiţios în derulare, pentru obţinerea de fonduri pe Programul Operaţional POIM, Axa 7.1, de accesare fonduri cu destinaţie precizată, pentru reţeaua de transport. Odată cu obţinerea finanţării se va derula modernizarea reţelei, însemnând înlocuirea integrală a conductelor pe traseele actuale de conducte. Conform studiului de fezabilitate, va scădea costul cu peste 90 la sută. Rezultatul va duce la un preţ diminuat substanţial al energiei termice în municipiul Constanţa, iar efectul va fi că preţul va avea suportabilitatea plăţii energiei, fără ca Primăria să se mai implice în acordarea de subvenţie, ceea ce se întâmplă în momentul de faţă.
Cam când am putea vedea efectele acestui proiect?
Finanţarea POIM 7.1 se face până la sfârşitul lunii decembrie 2023, adică acel constructor care va executa lucrarea va trebui să se grăbească pentru a pune în operă proiectul, pentru a putea accesa fondurile în perioada acordată de programul POIM.
Interviu realizat de Adrian Băncilă / Foto – Arhivă