INTERVIU | Adina Gherghinoiu, medic ATI: “Toată zona Dobrogea a fost asigurată cu medici din cadrul secţiei ATI, ajutându-i pe colegii prea puţini la număr din celelalte spitale”
Publicat de Doina Sirbu, 3 decembrie 2020, 08:28
La Terapie Intensivă ajung nu doar pacienții vârstnici cu afecțiuni cronice, ci și tineri fără boli asociate. Asta spun medicii de la Spitalul de Urgență Constanța, care tratează și bolnavii COVID aflați în stare gravă, pe lângă pacienții cu alte patologii. Medicul ATI, Adina Gherghinoiu, spune că volumul de muncă s-a triplat, iar mai grea decât epuizarea fizică este cea psihică.
La Spitalul de Urgenţă Constanţa, la Terapie Intensivă sunt 14 paturi, aproape în permanenţă ocupate, explică medicul ATI, Adina Gherghinoiu.
Adina Gherghinoiu – În continuu sunt ocupate în procent de sută la sută. În cazul în care se îmbunătăţeşte starea vreunui pacient, imediat, în următoarele minute discutăm pentru a prelua un alt pacient cu stare generală gravă care este pe secţie.
Mulţi cred că la ATI sunt internaţi doar pacienţii vârstnici sau cu boli cornice. Medicul Adina Gherghinoiu spune, însă, că nu există un profil standard, astfel că ajung să fie intubaţi tineri care nu au boli asociate.
Adina Gherghinoiu – Profilul pacientului care ajunge în Terapie Intensivă nu este un profil standard. Avem de a face cu pacienţi tineri fără patologie asociată, de asemenea, pacienţi de 93 de ani cu o mulţime de boi asociate. Infecţia poate afecta pe oricine. Nu există un profil clar. Ce se admite în Terapie Intensivă? Pacient care necesită ventilaţie mecanică non-invazivă sau invazivă datorită desaturării. Oxigenul decât pe o măscuţă facială sau pe narine nu e suficient cum se livrează în secţiile din spital, nu este suficient pentru a asigura o oxigenare eficientă şi este admis în Terapie Intensivă.
Medicii ATI de la Spitalul de Urgenţă Constanţa nu tratează doar pacienţii care ajung aici. Ei au fost detaşaţi la toate unităţile sanitare COVID sau suport COVID din zonă, astfel că volumul de muncă a crescut foarte mult.
Adina Gherghinoiu – S-a triplat, poate chiar mai mult. Trebuie să ne împărţim în îngrijirea pacienţilor COVID, pacienţii de Terapie Intensivă non-COVID care sunt la fel de mulţi ca şi înainte de pandemie. Trebuie menţinută activitatea de la blocurile operatorii şi este nevoie de resursă umană şi este foarte multă muncă. Trebuie asigurată activitatea COVID şi activitatea din gărzile de la Spitalul Medgidia, Mangalia, de asemenea, la Spitalul de Boli Infecţioase. Toată zona Dobrogea a fost asigurată cu medici din cadrul secţiei ATI, ajutându-i pe colegii prea puţini la număr din celelalte spitale. Toată această perioadă începe să îşi pună amprenta asupra stării generale psihice, nu neapărat epuizarea fizică, cât şi psihică. Suntem uşor afectaţi, dar încercăm să asigurăm tot ceea ce este necesar pentru îngrijirea pacienţilor COVID şi non-COVID. Să nu uităm că, de asemenea, avem şi pacienţi non-COVID.
Tot medici de la Spitalul de Urgenţă vor fi detaşaţi şi la Spitalul de Pneumoftiziologie de la Palazu Mare unde urmează să fie dat în folosinţă un compartiment ATI cu 12 paturi. În total, în judeţul Constanţa sunt, în prezent, 46 de locuri la Terapie Intensivă pentru pacienţii COVID. Ultima raportare arată că în tot judeţul Constanţa mai este loc pentru doar doi pacienţi în stare gravă.
Interviu realizat de Cătălina Radu / Foto – pixabay.com