Designer de interior Ada Sînziana Cosma: Amenajarea locuinței pentru sărbători ne ridică moralul și ne creează o stare de bine
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 2 decembrie 2020, 11:03
Am intrat în luna decembrie, ne apropiem cu pași repezi de Crăciun și Anul Nou. Îl așteptăm și pe Moș Nicolae și nu oricum: cu o casă curată și aranjată pentru sărbătorile de iarnă. Unii spun că ne-am grăbit, alții dimpotrivă, susțin că amenajarea locuinței ne ridică moralul și ne aduce bucurie în această perioadă a pandemiei.
Ada Sînziana Cosma, absolventă a Colegiului Național de Arte „Regina Maria” din Constanța și a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București ne spune care este trendul în 2020: maximizarea decorațiunilor (globurile au devenit foarte mari), au apărut flori de hârtie foarte mari care imită Crăciunițele,fluturi supradimensionați, panglici foarte late care se așează în brad astfel încât să acopere cât mai mult distanța dintre crenguțe.
E bine să ne amenajăm locuințele de la începutul lunii decembrie? Nu este prea devreme?
Ada Sînziana Cosma : Nu este prea devreme, amenajarea locuinței pentru sărbători ne ridică moralul și ne creează o stare de bine. Vom sta mai mult în acest sentiment de sărbătoare, de bucurie împrună cu familia. Sigur că acum începe discuția despre brad. Ce alegem, un brad natural sau unul artificial? Un brad artificial într-adevăr durează mai mult, putem să începem să îl amenajăm din prima săptămână a lunii decembrie. Cu un brad artificial nu sunt probleme, nu e același cost în fiecare an ș putem să îl folosim mai mulți ani la rând. În schimb un brad natural dacă nu este plantat în ghiveci ar putea să se usuce. Grea alegere, dar depinde de fiecare cum preferă. Sincer, eu prefer un brad natural dacă este în ghiveci, dacă se face recolta cum trebuie. Adică am tot timpul grijă de unde îl achiziționez.
Cum să ne amenajăm casa de sărbători? Contează culorile pe care le alegem? Contează interiorul casei?
Ada Sînziana Cosma : Da, bineînțeles! După cum știm, culoarea anului 2020 este „classic blue” dar aici este un spect foarte important. Contează foarte mult paleta de culori care este deja folosită în amenajarea casei. Dacă este o paletă caldă(de exemplu culori bej, crem) va trebui să facem o legătură între această paletă și amenajarea totală a casei astfel încât vom merge pe culori de auriu, roșu, culorile clasice să spun așa. Dacă există o amenajare de stil scandinav de culori reci, gri, vom merge mai mult pe albastru, argintiu, alb, chiar și negru. Eu sunt de părere că paleta potrivită de culori este întotdeauna aceea pe care o simte omul în sufletul său. Mi se cer destul de multe sfaturi, eu ajut cu un sfat, o părere. Le spun oamenilor să pornească de la ceea ce îi face fericiți.
2020 este un an special, nu avem atât de multă libertate precum ne-am dori…
Ada Sînziana Cosma : Din păcate așa este, dar împodobirea casei ne ajută foarte mult și pentru că ați adus discuția că nu avem foarte multă libertate vreau să vă spun că eu susțin ideea de a cumpăra de la producătorii locali. Decât să alergăm prin diverse magazine, să facem super-cumpărături, comenzi din străinătate pentru decorațiuni, mai bine anul acesta să ne îndreptăm spre cumpărăturile locale de la micii producători de decorațiuni handmade. Sunt foarte mulți care fac lucruri extraodinar de frumoase inclusiv din produse biodegradabile, ceea ce este în trend în următorii ani iar acum este „pe val”.
Ce materiale sunt la mare căutare?
Ada Sînziana Cosma : Cele din fibre naturale, din in, împreună cu materiale metalice, sclipici, pot crea o compoziție luxoasă. Inclusiv crenguțe de brad naturale ne putem achiziționa, în cazul în care nu avem un brad natural în casă ci unul de plastic, pentru a transmite mirosul de brad în casă. Putem folosi diverse decorațiuni din crenguțe naturale.
Pe lângă brad, ce am putea să mai avem prin casă?
Ada Sînziana Cosma : Coronițe din crenguțe naturale cu globuri putem pune la ferestre, mini-lămpi cu aspect de felinar așezate pe pardoseală, perne, pături, cuverturi care sunt in aceeași tematică cu decorațiunile din bradul de Crăciun, bomboniere, fructiere, șervețele în aceeași tematică.
Anul acesta a venit cu decorațiuni specifice pentru bradul de Crăciun?
Ada Sînziana Cosma : Ca tendință generală am observat o maximizare a decorațiunilor, globurile au devenit foarte mari, au venit pe piață niște flori de hârtie foarte mari care imită Crăciunițele. De asemenea sunt în trend fluturi supradimensionați, panglici foarte late și chiar tot felul de obiecte și jucării tematice care se puneau la partea de jos a bradului. Acum se așează în brad, astfel încât să acopere cât mai mult distanța dintre crenguțe. Practic să nu existe niciun pic de spațiu gol, unde ar putea pătrunde privirea.
Realizator – Larisa Calistru