Medicamente donate de Asociaţia Naţională a Scafandrilor şi Salvamarilor Profesionişti către Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 1 decembrie 2020, 12:23
Ce mai înseamnă solidaritate într-o lume, care se luptă cu un inamic nevăzut şi periculos? Înseamnă să dăruieşti un pic din timpul tău celui de lângă tine, înseamnă donaţii de medicamente şi aparatură medicală, dar şi acţiuni de voluntariat.
Recent, doi salvamari s-au transformat în salvatorii unor cadre medicale, care au ajuns victimele noii pandemii, în timp ce se luptau pentru viaţa pacienţilor.
Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa a primit recent, printr-o donaţie a Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor şi Salvamarilor Profesionişti, peste 150 de cutii cu un medicament, utilizat în tratarea formelor uşoare şi medii de Covid, antiviral care nu se găseşte în România.
Omul, care a făcut ca lucrurile să se mişte, este Gabriel Bălan, fondator al asociaţiei: “De când ne-am apucat să vorbim (n.r. despre medicament), l-au găsit în Moldova, mi-au trimis prospectul în limba română şi mi-au spus că îl aduc la Cahul. Ştiam că am doi salvamari născuţi în Republica Moldova, dar sunt şi cetăţeni ai României. Doi lei costă tot ce am adus, ca valoare, pe lângă efortul mare de a intra în ţară şi a ieşi.”
Odată ajunse în ţară, medicamentele au luat drumul spitalului, unde au fost administrate celor aflaţi în linia întâi.
Profesor doctor Sorin Rugină, medic primar infecţionist Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa: “A făcut această donaţie pentru personalul medical, pentru că personalul medical e primul care, în momentul în care s-a testat, e în formele în care poate să beneficieze.”
Gestul nu este singular, artiştii Teatrului de Stat Constanţa au cumpărat echipamente de protecţie pentru personalul Spitalului Judeţean, mari companii au donat roboţi pentru dezinfecţia saloanelor, marinarii au donat echipamente de testare Covid, studenţii de la Medicină fac voluntariat la Direcţia de Sănătate Publică, dar putem vorbi şi de un alt fel de ajutor.
“Sunt foşti pacienţi, care au simţit nevoia, după posibilităţile lor sau după profilul activităţii, unii au întrebat sau au donat ceea ce era obiectul lor de activitate. Tocmai implicarea comunităţii în acest sprijin contează”, spune prof. dr. Sorin Rugină.
Gabriel Bălan, fondator Asociaţia Naţională a Scafandrilor şi Salvamarilor Profesionişti: “Dacă a ajuns să se plângă un doctor că nu are cu ce să facă…, problema mea nu este că mă îmbolnăvesc, problema mea este că, dacă mă duci la un spital Covid, nu există nimic deocamdată. Sunt cadre medicale, în primul rând, care au nevoie de aşa ceva. Indiferent ce este, când spui sănătatea omului, nu te mai uiţi la nimic.”
Toate aceste gesturi, mai mari sau mai mici, înseamnă că lupta cu acest inamic nu ne-a strivit inimile, dimpotrivă, le-a unit într-una singură.
Redactor – Cristina Ghelasie