Interviu | Col. dr. Aurel Trană, despre activitatea Spitalului Militar Mobil pentru tratarea pacienţilor Covid
Publicat de , 27 noiembrie 2020, 13:21
Spitalul Militar Constanţa va fi implicat în vaccinarea anti-COVID. Până vor fi cunoscute toate informațiile legate de modul în care vor fi depozitate și administrate dozele, lupta anti-COVID se duce la Spitalul Militar Mobil de pe stadionul Portul.
Aici, aproape toate locurile sunt ocupate și se lucrează intens la înlocuirea corturilor cu containere medicale. În grija medicilor de la Spitalul Militar sunt și membrii echipajului fregatei Regina Maria. Câți mai sunt internați în spital, dar și câți au devenit pozitivi în timp ce se aflau în carantină, aflăm de la comandantul Spitalului Militar Constanța, col. dr. Aurel Trană.
Care este starea membrilor echipajului fregatei „regina Maria“? Câte persoane mai sunt internate?
Trei sau patru mai erau, starea lor este foarte bună, nu a fost niciunul cu probleme deosebite.
Câte persoane au mai fost confirmate dintre cele aflate în carantină?
Dintre cele aflate în carantină au mai fost confirmate nouă persoane şi i-am retestat pe toţi.
Care este stadiul înlocuirii corturilor cu containerele, la Spitalul Mobil de pe stadionul Portul?
Deja suntem aproape să terminăm prima aripă de corturi de înlocuit. Începând de săptămâna viitoare, avem informaţii şi promisiuni de la producător că o să aducă încă două echipe, astfel încât pentru partea a doua a lucrărilor să meargă mult mai repede. Noi o să punem în funcţiune prima aripă.
În prezent care este capacitatea Spitalului Mobil şi câte locuri sunt ocupate?
La momentul actual, capacitatea este de 54 de paturi în spital şi mai sunt nişte locuri de izolare pentru suspecţi. La momentul ăsta, erau 52 de pacienţi.
Paturile de terapie intensivă de la spitalul mobil au fost folosite până acum?
Nu, nu au fost folosite ca terapie intensivă, ci au fost folosite doar pe perioadă scurtă pentru pacienţi care s-au degradat din punct de vedere fizic, pe moment au primit oxigenoterapie, până au găsit un loc unde au fost transferaţi, într-un spital cu terapie intensivă – Mangalia, Medgidia…
Toate spitalele se confruntă în această perioadă cu un deficit de personal. Cum vă descurcaţi dumneavoastră, personalul care deserveşte spitalul mobil de unde este detaşat?
Ne descurcăm onorabil, zic eu, avem personal de la noi din spital, cea mai mare parte, personal de la Centrul de Medicină Navală, de la Spitalul CFR, în principal personal auxiliar, şi mai sunt medici şi asistente detaşate de la Eforie Sud, de la Cernavodă, de la spitalele din judeţ.
Aţi vorbit despre Spitalul CF, care este situaţia acestui spital? Va fi folosit şi el pentru internarea pacienţilor confirmaţi cu Sars Cov 2?
Nu am nicio informaţie referitor la Spitalul CF, noi am colaborat cu dumnealor din punct de vedere al personalului. Din punct de vedere al implicării în activitatea tratării pacienţilor Covid, nu ştiu să vă răspund la întrebare.
Spitalul Militar Constanţa va fi implicat şi în vaccinarea anti-Covid, va fi centru regional pentru depozitarea dozelor. Ce ne puteţi spune în acest sens?
Aşteptăm şi noi precizări, probabil că o să vină în scurt timp, legat de ceea ce înseamnă depozitare şi managementul pacientului care trebuie vaccinat. Aşteptăm precizări. Probabil că noi o să fim şi printre centrele de vaccinare, nu doar de depozitare, şi atunci bănuiesc că va trebui să organizăm anumite locaţii, pe care le vom folosi în acest sens, cu programări…
Interviu realizat de Cătălina Radu / Foto – Arhivă