Ascultă Radio România Constanța Live

INTERVIU | Dr. Tiberiu Tofolean, manager Spitalul Judeţean Constanţa: “Medicii au ajuns să trateze câte 20-25 de pacienţi. Este foarte mult şi foarte greu”

INTERVIU | Dr. Tiberiu Tofolean, manager Spitalul Judeţean Constanţa: “Medicii au ajuns să trateze câte 20-25 de pacienţi. Este foarte mult şi foarte greu”

Publicat de Doina Sirbu, 26 noiembrie 2020, 09:39

La Spitalul de Urgență Constanța este ca la război, spune noul manager al celei mai mari unități medicale din Dobrogea, dr. Tiberiu Tofolean.

Cadre medicale epuizate, scoase pe rând din linia întâi, din cauza infectărilor, în timp ce Unitatea de Primiri Urgențe este mereu plină de pacienți, care așteaptă transferul în spitale COVID. Ca să putem opri pandemia, avem nevoie de solidaritate, nu doar între medici, ci și între noi, ca oameni. Un dialog cu medicul Tiberiu Tofolean, despre lupta care se duce zilnic pentru viață.

Sunt medicii mai solidari între ei?

Dr. Tiberiu Tofolean – Sigur că sunt mai solidari. Multe cadre s-au îmbolnăvit între timp şi aici este o problemă. S-au infectat. Cred că vorbim undeva în jur de un sfert dintre cadrele medicale ce sunt contacţi direcţi sau pozitivi sau că scade mult capacitatea noastră de lucru şi medicii, evident, şi inevitabil trebuie să fi mai solidari, pentru că altfel e imposibil să ne luptăm. Ritmul este colosal, dar dacă cineva ar monitoriza, ar vedea ce se întâmplă în Urgenţă şi pe secţii…Medicii au ajuns să trateze câte 20-25 de pacienţi. Este foarte mult şi foarte greu.

Există în acest moment focare de COVID în Spitalul Judeţean Constanţa?

Dr. Tiberiu Tofolean – Focare nu avem în spital. Avem doar cazuri izolate, adică mai răspândite. Există mai multe agregări pe mai multe secţii, unde mai multe persoane au fost pozitive, dar pe rând.

Voiam să vă întreb dacă sunt pacienţi care s-au pozitivat în timpul internării în Spitalul Judeţean.

Dr. Tiberiu Tofolean – Au mai fost pacienţi care s-au pozitivat. Acum trebuie să ştiţi că pozitivarea se face între a 7-a şi a 14-a zi după ultimul contact cu un pacient. Faptul că s-au pozitivat nu înseamnă că s-au pozitivat în spital. Vin de acasă majoritatea şi sigur, că se pozitivează pe parcurs. Aici este marea problemă. Ei se testează negativ, dar până la 7 zile, un test negativ nu exclude infecţie cu COVID, atunci rezultatul corect este între 7 şi 14 zile de la ultimul contact cu persoana infectată.

Este cunoscut faptul că Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa nu este spital COVID. Câte paturi sunt, în prezent, pentru pacienţii diagnosticaţi cu noul coronavirus?

Dr. Tiberiu Tofolean – Spitalul Judeţean nu a fost nominalizat ca spital COVID, nici ca suport, doar zona de la Agigea şi secţia de hemodializă, dar marea problemă este la Urgenţă unde se creează o aglomeraţie foarte mare. Vin pacienţii, se pune diagnosticul cu infecţie cu COVID, grad de severitate, apoi ei trebuie îndrumaţi către spitale desemnate COVID. Acolo numărul este limitat şi stau aici şi aşteaptă să fie transferaţi la acele spitale. Între timp vin alţi pacienţi infectaţi, iar numărul lor se aglomerează la Urgenţă.

Ce măsuri aţi luat recent la Spitalul de Urgenţă?

Dr. Tiberiu Tofolean – Noi am decis să organizăm în cadrul Spitalului nişte zone în care aceşti pacienţi, în aşteptarea transferului, să degreveze Urgenţa. Şi asta se întâmplă la fosta secţie de Chirurgie Plastică. Am mai organizat pe sectorul 4 al Spitalului nişte paturi unde să îi cazăm temporar şi să îi tratăm până când ei vor fi preluaţi de spitale specializate. Numărul este variabil. Acum sunt în Urgenţă 28 de pacienţi care aşteaptă să fie transferaţi la spitale COVID. Până vor fi transferaţi, noi o să îi preluăm în Spital. Între timp ne-au sosit containerele alaltăieri şi ieri s-au descărcat. Avem 20 de locuri aici, în containere, în curte. Urmează să le asamblăm, să legăm la utilităţi şi ele pot fi folosite ca locaţii pentru pacienţii cu COVID.

Aveţi în momentul de faţă personal suficient?

Dr. Tiberiu Tofolean – Categoric, nu! Avem un deficit de personal, mai ales că o serie de asistente, infirmiere şi medici s-au îmbolnăvit, evident, cei care au fost expuşi şi au fost mai aproape de zona COVID. Ne-am organizat să mai scoatem nişte posturi la concurs, să suplimentăm acest deficit de personal.

Prin intermediul postului nostru de radio, putem să le facem cunoscute!

Dr. Tiberiu Tofolean – Da, e o listă care va fi publicată şi va fi afişată şi pe site. Vreo 20 de posturi, în principal de asistenţi. Sigur că este pe termen determinat, adică ce ne permite legislaţia în vigoare, să facem repede aceste angajări.

Aţi mai reuşit să faceţi o evaluare a situaţiei spitalului? Care consideraţi că sunt punctele nevralgige?

Dr. Tiberiu Tofolean – Noi cunoaştem spitalul ăsta de 30 de ani! Lucrăm aici de 30 de ani. Sigur că este un spital în care s-a făcut mult, mai trebuie făcut mult, este un spital vechi. El are peste 50 de ani. Infrastructura este veche. Vă dau un singur exemplu, că după ultimele normative, un pat de Terapie Intensivă trebuie să aibă 12 prize la noptieră. Şi chiar râdeam cu colegii mei şi ziceam că nu avem loc pe perete să montăm 12 prize. Astea sunt normativele actuale europene. Sunt multe de făcut. Oxigenul este acum o cerinţă foarte mare şi consum de oxigen. Noi avem sursele noastre proprii, dar ele sunt la limită. Trebuie să suplimentăm sursele noastre de oxigen. Foarte, foarte multe probleme care trebuiesc rezolvate din mers.

Pot să vă întreb care vă sunt priorităţile?

Dr. Tiberiu Tofolean – Priorităţile sunt toate. Sigur că problema numărul 1 este să gestionăm acum corect această criză COVID, să asigurăm un serviciu medical persoanelor bolnave, dar pe de altă parte, concomitent, încercăm să ne protejăm personalul cât mai bine ca să nu ne împuţinăm, că altfel ca fi foarte greu să facem faţă la asalt.

Aţi cerut cumva sprijinul altor medici din alte judeţe ale ţării?

Dr. Tiberiu Tofolean – Nu, nu am cerut! Avem noi medici detaşaţi în 3 judeţe, dar ar fi bine să se întoarcă, pentru că criza este acum la noi şi nu în alte judeţe. Atunci când a fost nevoie, au fost şi medici de la noi care au fost detaşaţi în alte judeţe.

Credeţi că Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa o să facă faţă până la urmă acestei pandemii?

Dr. Tiberiu Tofolean – Să sperăm că da! Acum depinde şi de amploarea pandemiei, depinde de ritmul ei, ce se va întâmpla! Cred că ne aşteaptă încă vreo 2, 3 luni foarte grele şi încercăm din răsputeri să facem faţă. Aici trebuie să ne ajute şi mass-media şi populaţia, că noi nu suntem singuri aici. Noi trăim într-o comunitate şi avem nevoie ca întreaga comunitate să participe. E un efort colectiv. S-a dovedit că acolo unde societatea a fost unită şi plină de bunăvoinţă, acolo lupta a fost mai uşoară.

Ce ar trebui să facem noi ca să trecem cu bine? Noi, ca oameni?

Dr. Tiberiu Tofolean – Ca persoană individuală să încercăm să ne protejăm, să respectăm măsurile astea simple care sunt hilare de multe ori, dar sunt incredibil de eficiente, evitate eglomeraţiile şi rugăm populaţia să se prezinte la Urgenţă doar atunci când are într-adevăr nevoie de ea, pentru că Urgenţa este asaltată în momentul de faţă.

Interviu realizat de Cristina Ghelasie / Foto – Dr. Tiberiu Tofolean, pagina de Facebook

 

 

 

 

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 20:33

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători

Cu o oră înainte de închiderea urnelor, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 9.219.336 de alegători, reprezentând...

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 17:21

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre

Echipe de comisari din cadrul Comisariatului General, Comisariatului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi Comisariatului Judeţean Galaţi din...

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:56

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%

În județul Constanța, până la ora 16.00, au votat, la primul tur al prezidențialelor, 218.215 de cetățeni, reprezentând 35,60% din numărul...

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:21

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători

Până la ora 15,00, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 32,02% din numărul alegătorilor înscrişi în listele...

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:03

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%

În județul Tulcea, prezența la vot, înregistrată la ora 15.00, a fost de 28,9%, iar în municipiul reședință, de 31,8%. Trei comune tulcene,...

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:39

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători

Un număr de 492.940 de alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 15.00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit...

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:12

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării

Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării, dintre care 43 sunt confirmate, 16 sunt în curs de verificare...

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 14:32

CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă

Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța și-a prelungit programul de lucru cu publicul, sâmbătă și duminică, în vederea...

CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă