CONSTANŢA: Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral va planta prima barieră verde pe litoralul nostru
Publicat de Doina Sirbu, 23 noiembrie 2020, 14:19 / actualizat: 24 noiembrie 2020, 4:36
O barieră verde de protecţie a existat pe litoralul românesc încă din anii 60-70, dar ea s-a pierdut din mai multe motive. Unul dintre ele este îmbătrânirea plantelor, după cum ne-a declarat inginerul Nicuşor Buzgaru de la de la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.
Aceasta va fi refăcută cel puţin în zona plajelor extinse printr-un proiect conex celui de nisipare.
“Acest proiect de plantare de vegetaţie a venit datorită necesităţii împotriva eroziunii eoliene a sectoarelor de plajă, în primul rând. Noi în fiecare iarnă ne pregătim împotriva acestei eroziuni eoliene şi montăm acele garduri de stuf pe care probabil lumea le-a observat pe plajă şi încă suntem în analiza acestei soluţii pentru plantare de vegetaţie, în general, vegetaţia specifică aşa cum a existat anterior. Nu ne propunem specii exotice sau cine ştie ce alte lucruri”, a declarat inginerul Nicuşor Buzgaru.
Speciile propuse spre plantare la limita plajei sunt sălcioara, cătina albă şi cătina roşie care au cele mai mari şanse să prindă în nisip.
“Prin această vegetaţie să dăm, în primul rând, un grad de protecţie suplimentar sectorului de plajă efectiv. În zonele costiere, acolo unde sunt plaje, se întâmplă ca iarna, la vânturi, nisipul să fie transportat peste limita vestică a plajei şi să înglobeze infrastructura dezvoltată în zonă”, a mai declarat inginerul Nicuşor Buzgaru.
V-aţi gândit şi la refacerea ecosistemului în zona litorală?
“Vegetaţia va atrage vieţuitoare, va atrage viaţă şi va da un plus de valoare ecosistemului în zona plajelor, care, în Mamaia, în special, este foarte putenic antropizat şi foarte multe lucruri s-au pierdut din cadrul natural până acum”, a mai spus inginerul Nicuşor Buzgaru.
Acest lucru sporeşte garanţia lucrării şi pentru constructorul plajelor?
“În termini tehnici vorbind, această protecţie împotriva eroziunii eoliene ajută ca profilul plajei să se menţină pentru un termen cât mai îndelungat şi să nu uităm că durata de viaţă propusă pentru acest proiect este de 50 de ani. O perdea forestieră, bineînţeles că va ajuta antreprenorul să îşi respecte condiţiile de garanţie, în sensul menţinerii profilului plajei”, a mai spus inginerul Nicuşor Buzgaru.
Şi un alt lucru deloc de neglijat va fi cel vizual – o pată de culoare care ne va ajuta pe toţi.
Redactor – Cecilia Pătrăhău / Foto – arhivă