INTERVIU | Dr. Tudor Năstăsescu, managerul Spitalului de Urgență Tulcea: “Remarc faptul că pacienţi care sunt suspecţi de COVID sau care sunt diagnosticaţi cu COVID nu vin la timp la spital şi asta e o mare greşeală”
Publicat de Doina Sirbu, 19 noiembrie 2020, 09:11
Numărul cazurilor de infectare cu virusul SARS – CoV2 a crescut semnificativ, în ultimele zile, și în județul Tulcea. Pentru a putea face față solicitărilor, Spitalul de Urgență a alocat încă un etaj și câteva locuri la Terapie Intensivă pentru pacienții COVID.
Internarea pacienților cu afecțiuni cronice a fost suspendată timp de o săptămână, timp în care vor fi refăcute circuitele. Managerul Spitalului de Urgență Tulcea, dr. Tudor Năstăsescu, ne spune în minutele următoare cu ce probleme se confruntă unitatea sanitară, dar și care este motivul pentru care la Tulcea se face un număr redus de teste.
Numărul cazurilor de infectare cu virusul SARS – CoV2 a crescut semnificativ, în ultimele zile, și în județul Tulcea. Care este situaţia, în momentul de faţă, la Spitalul de Urgenţă Tulcea? Puteţi face faţă solicitărilor?
Dr. Tudor Năstăsescu – Aşa este! Ne confruntăm cu cifre care depăşesc 100 de pacienţi confirmaţi pozitiv pe zi. Norocul este că majoritatea dezvoltă, aşa cum ştim deja, forme uşoare sau sunt asimptomatici. Şi, având în vedere această creştere pe care o intuiam, am hotărât să ne asigurăm un etaj, unde erau secţiile de medicale, etajul 4, pe care l-am împărţit în două. Într-o parte sunt cei care au suspiciune înaltă şi sunt în aşteptarea rezultatului testului PCR, iar în cealaltă parte sunt cele care sunt deja confirmate prin testare, să zicem, la domiciliu contra cost şi care dezvoltă simptomatologie în izolare.
Câte patruri sunt alocate, în total, pacienţilor cu COVID şi câte sunt ocupate în prezent?
Dr. Tudor Năstăsescu – În total sunt 138 de paturi şi în ultimele zile am avut în jur de 120 de oameni care sunt internaţi şi mai avem încă 14 module, acele containere, care conţin un salon cu pat şi un grup sanitar propriu şi, de asemenea, şi acolo cazăm, în general, pe cei care sunt în aşteptarea rezultatului PCR sau cei care au simptomatologie care nu necesită oxigeno-terapie sau, eventual, necesită doar concentrator de oxigen. E foarte greu să gestionezi val. E greu să intuieşti amploarea lui.
La Tulcea există paturi de Terapie Intensivă pentru pacienţii COVID?
Dr. Tudor Năstăsescu – Nu!
Dacă starea unui pacient COVID se agravează ce se întâmplă cu el? Este transferat în judeţ?
Dr. Tudor Năstăsescu – Nu am lăsat pe nimeni netratat, nevăzut, neinternat când a fost nevoie. Transferul pacienţilor cu toate telefoanele pe care le dăm este o chestie virtual imposibilă în momentul de faţă şi poate ar trebui recunoscută de-o manieră oficială, că e foarte greu să mai transferi un pacient care necesită Terapie Intensivă dintr-un judeţ în altul. Noi avem un circuit care este separat pentru pacientul netestat şi acolo internăm pacienţii care au nevoie de aşa ceva, de măsuri de Terapie Intensivă. 5 locuri în care putem să internăm. S-a luat decizia să mai înfiinţăm o mică secţie care este aproape gata în care vom avea, şi la cererea Ministerului care ne-a solicitat să asigurăm 10% din paturile de Terapie Intensivă pentru COVID, vom avea 3 locuri de Terapie Intensivă dedicate pacienţilor cu COVID.
Mai au loc pacienţii non-covid în spital?
Dr. Tudor Năstăsescu – Până miercuri am interzis internările cronice până mutăm şi realizăm circuitul necesar pentru etajul 4. Miercuri vom relua şi internările cronice. Remarc o reticenţa a oamenilor de a se adresa spitalului. Remarc inclusiv faptul că pacienţi care sunt suspecţi de COVID sau care sunt diagnosticaţi cu COVID nu vin la timp şi asta e o mare greşeală, pentru că principiul de tratament în această afecţiune este să loveşti boala rapid, deci, de la debutul ei şi cu putere. Şi singurele lucruri sunt date de nişte antivirale care sunt disponibile. Din păcate, sunt disponibile doar la pacientul spitalizat. Poate că ar trebui extinsă, în funcţie de amploarea pe care o va lua pandemia şi la noi, prin tratament care să li de dea oamenilor inclusiv acasă.
Se tot vorbeşte de judeţele cu un număr mic de teste. Tulcea este printre ele!
Dr. Tudor Năstăsescu – Bun subiect! Cum se face testarea? Testarea se face conform unui algoritm care este asumat la nivel naţional de către Institutul Naţional de Statistică cu avizele tuturor Ministerelor implicate, în sensul că testă, ok, toată lumea care intră în acel algoritm. Noi testăm, practic, toţi pacienţii care se internează în spital. Vom modifica un pic testarea în momentul în care vom intra în posesia testelor rapide pe spital, în afară de cele aproximativ 600 de teste care au venit pentru Unitatea de Primiri Urgenţe. N-ai cum să testezi altceva în afară de algoritm, da? Neavând cum să testezi altceva, în afară de algoritm. Ăsta este numărul care rezultă, conform algoritmului, acum, în judeţ.
Spitalul de Urgenţă Tulcea are autorizaţia de securitate la incendiu?
Dr. Tudor Năstăsescu – Da, deci, în fiecare an suntem verificaţi de ISU. În fiecare an ni se dau anumite cerinţe. Cele care pot fi realizate de-o manieră fizică, le realizăm, le înfăptuim, dar sunt şi lucruri, care, din punct de vedere constructiv, şi ne referim la acest spital TIP700 cum sunt multe spitale din România, care sunt făcute în anii ’70. Asta este. Astea sunt scările, astea sunt circuitele. Sunt învechite.
Interviu realizat de Cătălina Radu / Foto – arhivă