Ascultă Radio România Constanța Live

INTERVIU | Consultantul în turism, Răzvan Pascu: „Există dorință de călătorie în străinătate pentru Crăciun și Revelion”

INTERVIU | Consultantul în turism, Răzvan Pascu: „Există dorință de călătorie în străinătate pentru Crăciun și Revelion”

Publicat de Doina Sirbu, 19 noiembrie 2020, 12:49

Tot mai multe țări introduc restricții de călătorie, inclusiv Turcia, acolo unde românii obișnuiau „să evadeze” frecvent. În aceste condiții, mai avem curaj să plecăm de sărbători? Unde suntem în siguranță, în concediile în țară sau în străinătate? Consultantul  în turism, Răzvan Pascu, ne recomandă pentru finalul de an 2020 concedii în Mexic, Zanzibar, Tanzania, Maldive,Republica Dominicană, Cuba, Brazilia și Laponia.

Răzvan Pascu: Am văzut anunțul Turciei privitor la restricțiile care vor fi introduse, dar ele nu sunt genul de restricții care să îi descurajeze neapărat pe turiști. Ce îi descurajează în perioada aceasta foarte mult este vremea, nu era o perioadă în care românii să fi călătorit foarte mult nici în anii trecuți  în Turcia. Doar în perioada de Crăciun și Revelion se mai organizau grupuri mari. Dar restricțiile din acest moment din Turcia sunt legate de închiderea restaurantelor și barurilor în special seara și purtatul măștii peste tot. Practic, în acest moment se mai poate merge în Turcia fără niciun fel de carantină (nici la dus nici la întors) și nu este nevoie nici de testare COVID. Mai putem merge în vacanțe în Egipt – cu testare COVID la sosire pe aeroport, se poate merge în DUBAI (unde este nevoie de testare COVID făcută în țară, înainte de plecare și acolo când ajungi ți se face o a doua testare, după care trebuie să stai în carantină la hotel 24 sau 48 de ore, până îți vine rezultatul, și dacă este negativ ești liber să îți vezi de vacanță). În ceea ce privește destinațiile exotice mai îndepărtate aș aminti Mexicul care se poate vizita fără niciun fel de restricții sau carantină, nu este necesar nici măcar testul de COVID. Zanzibarul și Tanzania sunt recomandate în special pentru safari – dacă vrei să mergi să vezi animalele sălbatice sau pe plajele din Zanzibar. Maldive este o altă destinație care  se poate vizita în această perioadă, este necesară testare COVID cu maximum 96 de ore înainte de plecare. Mai sunt și alte destinații : Republica Dominicană, Cuba și-a anunțat de curând redeschiderea, inclusiv Havana se poate vizita cu testare COVID făcută la sosirea la aeroport. Putem merge și în Brazilia sau în țări din Africa, foarte puține din Asia care s-au deschis din punct de vedere turistic și mai sunt câteva insule inclusiv în zona Caraibe.

Duminică veți pleca în Tanzania cu un grup de turiști…

Răzvan Pascu: Eu personal sunt nerăbdător să plec, nu am mai fost plecat cu un grup de turiști din luna august când am mers în Islanda. Anul acesta din păcate a trebuit să anulăm câteva dintre grupurile pe care le aveam în destinații exotice dar destinația Tanzania se poate face, chiar avem două grupuri de turiști cu care vom pleca duminică. Ceea ce înseamnă că cererea a fost foarte mare. De Revelion avem 4 grupuri de excursii pentru Mexic și deja unul este complet vândut iar celelalte sunt cam jumătate ocupate. Mai avem un charter în Laponia (Finlanda) de Crăciun și acela este vândut în proporție de 80%. Deci, oamenii își doresc să călătorească. Evident, nu toți, evident respectând niște reguli și evident cu agenții care au demonstrat în ultima perioadă că sunt serioase și că pun ca prioritate inclusiv siguranța turiștilor din grup. Și am să dau un exemplu: noi cerem testare COVID chiar dacă țara în care mergem nu o cere. Și o facem din mai multe motive. Toți turiștii care merg cu noi în grupuri organizate trebuie să se testeze COVID cu câteva zile înainte. Chiar și acum noi ne testăm pentru testarea de duminică, în Tanzania. De ce? Chiar dacă destinația respectivă nu o cere, noi o cerem pentru siguranța tuturor celor din grupdar și pentru că am reușit să găsim un parteneriat cu o companie de asigurări foarte importantă care asigură inclusiv pe storno clauza de COVID. Asta înseamnă că ai asigurare de călătorie standard plus clauză de COVID atât în timpul călătoriei cât și înainte. Ceea ce înseamnă că dacă tu te testezi și cumva ești depistat pozitiv să spunem asimptomatic, evident nu mai poți pleca în călătoria respectivă dar măcar îți poți recupera 100% banii pe excursie. Ceea ce cred eu că este un detaliu important.

Credeți că oamenii se tem să plece în concedii în acest sfârșit de an? Și dacă răspunsul este afirmativ, este întemeiată această frică a lor?

Răzvan Pascu: Am observat că oamenii sunt destul de împărțiți în perioada aceasta. O parte se tem cu adevărat și este o frică din aceea care le-a pătruns în oase. Mi-e greu să spun dacă frica este întemeiată sau nu, până la urmă părerile fiecăruia sunt adevărate și  se bazează și pe experiența de până acum. Ce pot să spun eu este că totuși în această perioadă există și oameni care doresc să călătorească, iar pentru ei agențiile de turism responsabile trebuie să vină cu oferte. Dacă oamenii vor să plece trebuie să aibă și unde să plece. Și pentru că tot nu există prea multe țări unde să poți călători în perioada aceasta, cele care sunt par destul de aglomerate. În Maldive de exemplu ne-am fi așteptat ca prețurile să scadă. Ei bine, ele nu scad pentru că sunt puține destinațiile în care poți să mergi. Cele care au rămas au păstrat prețurile destul de sus. Cred că nu există un răspuns corect. Fiecare știe ce e mai bine pentru el și cred că oamenii nu vor călători doar pentru că vine Răzvan Pascu să le spună să călătorească sau orice alt consultant în turism. Eu cred că oamenii vor călători doar dacă se vor simți ei în siguranță. Dacă cineva simte că nu e cazul să călătorească în următoarele 6 luni, 8 luni până la urmă nu cred că e o pierdere atât de mare. Trebuie să fim sănătoși, să trecem cu bine de perioada aceasta și o să recuperăm călătoriile. Până acum prin mesajele pe care le transmit mă adresez celor care poate sunt mai tineri, poate nu au alte boli, poate nu se tem prea mult și își doresc să călătorească acum. Trebuie să le dăm și lor o alternativă. Eu sunt unul dintre ei. Nu mă consider un om inconștient, vreau să călătoresc, călătoresc responsabil, respectând toate regulile!

Să luăm în calcul pentru Crăciun și Revelion și destinațiile interne?

Răzvan Pascu: Aceasta este o întrebare foarte bună. Din păcate nu am un răspuns să vă dau. Eu cred totuși că va fi destul de dificil. Și dacă ne uităm la toate mesajele transmise de autorități pare că drumul spre care ne îndreptăm nu este unul foarte bun pentru turismul intern în perioada următoare. Cu toată tristețea o spun. Nu știm ce se va întâmpla de Crăciun și de Revelion, dar cu toții putem să ne dăm seama că nu putem vorbi de mers la pensiuni, să tăiem porcul, să mergem la colinde de Crăciun sau de Revelion să facem petreceri și așa mai departe. Pe de altă parte nici nu cred că vom sta numai în case. Ce vreau să spun că în perioada aceasta și comportamentul de consum al consumatorului de turism s-a modificat. Se caută mai mult vile de închiriat, căsuțe și pensiuni mai mici, cu mai puține camere. Oamenii închiriază cu totul și merg în grupuri restrânse, ceea  ce înseamnă că oamenii fac turism în România într-un alt mod decât au făcut în anii trecuți și probabil într-un număr mult mai mic. Consider că în perioada următoare (o lună, două, trei de acum încolo) este mult mai sigur să mergi în mullte destinații din străinătate decât în România. Din păcate. Cu tristețe o spun.

Nu va mai fi nimic din ce a fost până acum?

Răzvan Pascu: Nu va mai fi poate pentru o perioadă. Vă spun din nou că există o dorință majoră a oamenilor să călătorească pentru că și-au dat seama că și dacă rămâi cu banii pe card nu ai ce să faci cu ei dacă tu ești obligat să nu ai viață socială, să nu ieși afară, să nu ieși la restaurant, să nu faci nimic altceva. Oamenii își doresc să își trăiască viața, eu mă uit la comentariile celor care își scriu pe Facebook, pe Instagram și îmi spun : „ Regret că până acum nu am călătorit cât de mult ai călătorit tu, dar promit că o voi face!” Mie asta îmi dă o speranță. Dar, ca să ajungem la  parte aceea bună din viața noastră, probabil va trebui să mai așteptăm un minimum de 6-8 luni și să ne chinuim pe de o parte. Pe de altă parte, cei care au și un pic de dare de mână (pentru că nu e chiar pentru toată lumea să mergi într-o destinație intercontinentală), dacă îți permiți, dacă vrei să îți asumi acest risc poți călători. Avioanele sunt pline pe Mexic în perioada Revelionului. Știm deja că s-au vândut mai multe locuri  în acele avioane decât există locuri pe scaune în avion. Deci există dorință de călătorie. Vă doresc vacanțe responsabile tuturor și dacă anul acesta vom sta mai puțin față în față cu familia noastră, mai ales cu cei mai în vârstă, important este să îi păstrăm în suflet și să ne gândim la ei, să ne bucurăm alături de ei că sunt sănătoși și 2021 să fie un an „spre normal”.

Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – arhivă personală

 

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 15:26

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum

A șasea ediție a Crosului Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum, s-a desfășurat, astăzi, la Constanța pe plaja Modern. Evenimentul i-a...

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum
Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 14:28

Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”

La preluarea celui de-al doilea mandat de primar al municipiului Constanța, Vergil Chițac i-a criticat pe foștii edili, chiar dacă s-a lăudat...

Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”
Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 14:06

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de Familia Regală a Spaniei...

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo
podgorie, vita de vie, struguri - foto - unsplash
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 13:13

AUDIO | Regiunile viticole din Dobrogea, renumite pentru calitatea vinurilor

Regiunile viticole din Dobrogea sunt renumite pentru calitatea vinurilor, dar și pentru multitudinea de atracții turistice. Enoturismul pune în...

AUDIO | Regiunile viticole din Dobrogea, renumite pentru calitatea vinurilor
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 13:02

CONSTANȚA: A fost constituit noul Consiliu Local al Municipiului

Ceremonia oficială de constituire a Consiliului Local Constanța a avut loc astăzi, în sala „Remus Opreanu” a Consiliului judeţean...

CONSTANȚA: A fost constituit noul Consiliu Local al Municipiului
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 12:36

Comportamentul agresiv în trafic poate fi semnalat pe aplicația M.A.I.

Prevenirea și combaterea violențelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea...

Comportamentul agresiv în trafic poate fi semnalat pe aplicația M.A.I.
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 12:02

Doi șoferi care consumaseră alcool, opriți în trafic de polițiștii constănțeni

La data de 24 octombrie a.c., în jurul orei 15.45, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală Băneasa...

Doi șoferi care consumaseră alcool, opriți în trafic de polițiștii constănțeni
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 10:34

Județul CONSTANȚA: Dacă aveți informații despre această tânără, anunțați autoritățile. Este căutată de familie

La data de 25 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală au fost sesizați cu privire la...

Județul CONSTANȚA: Dacă aveți informații despre această tânără, anunțați autoritățile. Este căutată de familie