Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa: Detalii despre noile restricții instituite la nivel național
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 9 noiembrie 2020, 11:01
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, prin Hotărârea nr. 52, aprobată prin Hotărâre de Guvern, instituirea unor măsuri pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2, începând cu data de 9 noiembrie, pentru o perioadă de 30 de zile.
Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a prezentat la „Interviul dimineții” Radio Constanța detalii despre instituirea noilor măsuri pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2.
Silviu Coșa : Prin Hotărârea de Guvern 935 au fost instituite anumite măsuri care intră în vigoare de astăzi și le-aș menționa : este vorba în primul rând de obligativitatea portului măștii pentru toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani atât în spațiile publice deschise cât și în spațiile publice închise. Ca importanță, următoarea este restricționarea circulației pe timp de noapte(între orele 23.00 și 05.00) cu excepții care țin de deplasarea înspre/dinspre locul de muncă, însoțirea/îngrijirea unor persoane în dificultate, bătrâni sau copii precum și pentru achiziționarea de medicamente sau servicii medicale care nu pot fi soluționate altfel. De asemenea, o precizare importantă și cu impact este faptul că în cadrul unităților de alimentație publică(considerate spații închise) au au fost incluse și terasele care au acoperiș și cel puțin 2 pereți. Indiferent dacă acei pereți sunt ridicați definitiv sau temporar și indiferent de materialul din care sunt realizați. O măsură cu foarte mare impact care poate a fost trecută cu vederea este obligativitatea pentru operatorii economici atât privați cât și de stat(includem aici și instituțiile publice care au peste 50 de salariați) de a organiza activitatea în regim de telemuncă, munca la domiciliu sau acolo unde nu este posibil de a organiza ture cu minimum o oră distanță între ele, interval de timp în care să se poată face aerisirea, ventilația naturală a spațiilor și o dezinfecție. Sperăm ca toate aceste măsuri să conducă la scăderea numărului de îmbolnăviri zilnice, la scăderea ratei de incidență care deja a depășit 3 la mia de locuitori la nivelul județului Constanța, astfel încât să nu fim nevoiți să ajungem în punctul în care am ajuns de exemplu la Ovidiu, unde orașul este carantinat și regulile sunt puțin mai stricte.
Care este situația exactă? Se poate tranzita localitatea Ovidiu, se poate staționa sau trebuie să apelăm la rutele ocolitoare?
Silviu Coșa : În momentul de față le este interzis accesul în localitate autoturismelor care tranzitează, cu excepția mijloacelor de transport în comun care au voie să tranziteze, condiția fiind să oprească doar în stații. A existat o solicitare din partea celor de la Aeroportul Mihail Kogălniceanu ca autobuzele care fac transportul personalului să fie lăsate să tranziteze localitatea. Vom supune Comitetului Județean pentru Situații de Urgență această solicitae și bănuiesc că va fi aprobată, astfel încât să nu producem disturbări în funcționarea aeroportului. Persoanele care locuiesc în Ovidiu pot intra în localitate,există filtre înspre Constanța și la ieșirea din Ovidiu către Tulcea, vor fi oprite și legitimate. Încercăm să combatem și inventivitatea românului care a găsit niște drumuri industriale pe care să poată accesa unitatea Ovidiu fentând filtrele de poliție. În această dimineață, cu sprijinul Primăriei Ovidiu și a Regiei de Drumuri din localitate vor fi blocate și aceste drumuri industriale, astfel încât accesul să se facă numai pe la filtrele de poliție.
Vă rog să ne spuneți ce se întâmplă în cazul piețelor. Unele vor fi închise în Constanța, altele nu…Ce se întâmplă în cazul piețelor private și închiriate?
Silviu Coșa : În cazul piețelor noi și sâmbătă am avut discuții cu primăriile. Și ieri am fost la birou și știu că delegații ale Primăriei s-au deplasat în piețe. De asemenea, eu am fost dimineață să verific situația piețelor. Piețele închise(închise mă refer la piețele împrejmuite și cu acoperiș) trebuie să fie închise și identificate zone suplimentare. De exemplu, în piața din Km. 4-5 există un platou atât în față cât și pe lateral unde tarabele pot fi scoase. În alte localități cum ar fi Cernavodă sunt foarte multe uși care pot fi deschise. Se pun tarabele în uși și se poate vinde din uși iar în alte zone s-au scos tarabele fie pe străzile adiacente fie în piațete învecinate (la Năvodari), astfel încât populația să nu fie privată de posibilitatea de a achiziționa produsele comercializate de producătorii locali.
Este posibil să se ia măsuri și împotriva magazinelor mari, de tipul mall-urilor?
Silviu Coșa : Această măsură în momentul de față nu este la nivelul de competență al județului, bănuiesc că se va stabili ceva la nivel național.
Sunteți pentru instituirea unor restricții dure sau pentru instituirea regulilor?
Silviu Coșa : Păi din păcate(sau din fericire) ele nu se axclud. Sunt întotdeauna pentru respectarea regulilor și după cum realitatea(cel puțin de când sunt eu în Prefectură de o lună de zile) a demonstrat că în momentul în care nu respectăm restricțiile acestea devin puțin mai dure.
Am ajuns la o rată de 4,64 la mia de locuitori pe municipiu și de 3,08 pe județ.
Credeți că poate ajunge municipiul Constanța în situația orașului Ovidiu, să fie carntinat?
Silviu Coșa : Pe scurt, da! Dacă nu reușim să încercăm să conștientizăm necesitatea respectării acestor măsuri sau cel puțin să le respectăm chiar dacă nu suntem de acord cu ele, aproape sigur vom ajunge în situația localității Ovidiu. Și nu uitați că în Ovidiu, prin ordin al directorului Departamentului pentru Situații de Urgență sunt instituite inclusiv restricții de circulație pe timp de zi, exact cum erau în Starea de Urgență. Îi rog pe cetățenii din municipiul și județul Constanța în primul rând să se gândească la ei și la cei apropiați precum și la faptul că aceste restricții nu fac plăcere nimănui. Nici Guvernului nici autorităților locale nu le face o plăcere deosebită să instituie aceste restricții. Dar ele sunt necesare pentru a rămâne sănătoși și vii.
Realizator – Larisa Calistru