INTERVIU | Prefectul Silviu Coşa: „Începând de astăzi, în întreg județul Constanța este obligatoriu să purtăm masca pe față ori de câte ori ieșim din casă!“
Publicat de , 3 noiembrie 2020, 10:22
Municipiul Constanța a intrat de astăzi în scenariul roșu. Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a vorbit într-un interviu acordat postului Radio Constanța,despre măsurile luate odată cu atingerea procentului de 3,5 la mie în municipiu.
Care sunt măsurile preventive intrate în vigoare la Constanța?
Silviu Coșa: Această rată de incidență se calculează ca număr de infectați în ultimele 14 zile, raportat la populația localității respective. În conformitate cu prevederile legale, odată cu depășirea acestui prag intră în vigoare anumite măsuri un pic mai restrictive decât cele anterioare. Cea mai de impact va fi obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice, fie ele închise sau deschise. Se închid unitățile de alimentație publică, bineînțeles se interzice desfășurarea oricăror spectacole și activități cinematografice, a concertelor și așa mai departe. Ca urmare a unei analize efectuate de Direcția de Sănătate Publică a rezultat că se impune și trecerea școlilor în scenariul 3, respectiv desfășurarea cursurilor exclusiv online.
Autoritatile din Constanţa au impus de astăzi purtarea măştii de protecţie şi în spaţiile deschise, în timp ce Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus aseară ca masca să devină în toate localităţile din judeţele unde rata de incidenţă depăşeşte 1,5 cazuri la mia de locuitori. Dacă rata de infectare nu va fi în scădere nici cu aceste măsuri, ce alte restrictii ar putea fi impuse la Constanţa, ce se va intampla cu salile de sport cu mall-urile?
Silviu Coșa: O primă precizare la ceea ce ați spus: tot ieri, într-o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a constatat depășirea ratei de 1,5 la mia de locuitori la nivelul întregului județ. Coroborat cu acea prevedere a Consiliului Național pentru Situații de Urgență cu portul măștii la o rată de peste 1,5 la mie aceasta înseamnă că, chiar și în cazul unor localități care au incidență zero, începând de astăzi este obligatorie purtarea măștii în toate spațiile publice (fie ele închise sau deschise). De aproximativ 2 zile organele de ordine au intensificat măsurile de verificare a respectării restricțiilor impuse, s-a dublat numărul de sancțiuni contravenționale. Mare parte dintre ele încă îmbracă forma avertismentului, astfel încât să realizăm o conștientizare la nivelul publicului în ceea ce privește necesitatea respectării acestor măsuri, dar ele se vor transforma încet-încet în amenzi. Pentru că un avertisment în momentul în care recidivezi deja înseamnă că nu înțelegi și trebuie să fi ajutat să înțelegi că este necesar să respecți aceste măsuri. Dacă nu pentru tine, măcar pentru cei din jur. Aș face o mențiune în ceea ce privește localitatea Ovidiu, unde rata se apropie de 4,5 la mia de locuitori. În condițiile în care ea va mai crește și se va duce spre 6 la mie luăm în calcul carantinarea localității respective, fie zonal, fie în întregime. Iar mall-urile și sălile de sport rămân deocamdată deschise.
La 513 teste PCR, efectuate în ultimele 24 de ore în unităţile private şi de stat din judeţul Constanţa avem 375 de teste pozitive. Cum vi se pare această rată mare de infectare?
Silviu Coșa: În momentul în care pronunțăm cuvântul „rată” este bine întotdeauna să ne gândim că ea se referă la numărul de infectați raportat la populație, nu la numărul de teste. Numărul de teste în relație cu numărul de teste pozitive are legătură cu faptul că există o metodologie de testare pe bază de anchetă epidemiologică, astfel încât testările să se facă cât mai țintit. De aceea și la un număr mai mic de teste rezultă un număr aparent mai mare de infectați. Pentru că mergând pe ancheta epidemiologică, pe contacți ai celor pozitivați (și în cazul de față trebuie să menționez – „contact” înseamnă o persoană care a stat la o distanță mai mică de 2 metri mai mult de 20 de minute fără să poarte mască) nu se risipește resursa. Nici cea umană, care face testele, nici cea materială, pentru că aparatele acestea de testare nu sunt disponibile în mod infinit.
Lista statelor aflate pe lista galbenă a fost actualizată ieri. Românii care se intorc din aceste ţări trebuie să stea în izolare timp de 14 zile. Ar putea fi acești oameni obligați să rămână în izolare în alte locuri de carantină decât propria locuinţă?
Silviu Coșa: În momentul de față nu s-a discutat acest lucru…
Ce așteptări aveți de la constănțeni în următoarea perioadă?
Silviu Coșa: Ce am așteptat întotdeauna: să respecte măsurile impuse prin cadrul legal. Pentru că aceste măsuri au la bază opiniile unor specialiști care își asumă ceea ce spun și ceea ce propun. Nu sunt niște simple afirmații făcute pe posturi de televiziune sau pe mediul online. Aceste măsuri sunt destinate protejării noastre, a tuturor. Chiar dacă nu crezi în necesitatea medicală a acestor măsuri, e bine să ținem cont că ele deja reprezintă o realitate administrativă. În cazul carantinării se va limita libertatea de mișcare. Începând de astăzi în întreg județul Constanța este obligatoriu să purtăm masca pe față ori de câte ori ieșim din casă. Măcar de aceste realități administrative ar fi bine să ținem cont.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – Radio Constanţa