INTERVIU | Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, prof. dr. Doina Azoicăi: „Această pandemie nu este un sprint, este un maraton”
Publicat de , 30 octombrie 2020, 15:25
Confruntarea cu noul coronavirus va mai dura luni sau chiar ani, în funcţie de apariţia unui vaccin, care oricum nu va elimina total riscul infectării, afirmă preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.
Cum ajunge aceste virus pe piele, de unde îl luăm?
Prof. dr. Doina Azoicăi: În momentul în care o persoană atinge gura, nasul, care sunt căile de eliminare a acestui virus, tegumentele mâinilor se pot contamina şi prin mâinile contaminate se pot contamina şi alte suprafeţe. Fixarea la nivelul altor organe, în pulmon, în rinichi, în ficat, în creier, ceea ce determină şi dezastrul organic, este ca urmare a parcursului acestuia, pătrunzând pe calea de intrare, respiratorie, virusul ajunge în torentul circulator şi ulterior este vehiculat la diverse organe ţintă.
Este posibil să ne reinfectăm?
Prof. dr. Doina Azoicăi: Aici am o rezervă, eu nu aş spune că este vorba de o reinfectare, în cazul SARS COV-2, este posibil ca, după trecerea prin boală, să nu se menţină un nivel de anticorpi protectori o perioadă lungă de timp. Diverse studii apreciază între 5 şi 7 luni, alte studii spun între 3 şi 6 luni, deci trecerea prin această infecţie nu dă o imunitate pe toată viaţa, însă s-a observat că această imunitate post-infecţie are o durată mai scurtă de timp la persoanele care au dezvoltat forme asimptomatice de boală.
Putem afirma că virusul de acum este acelaşi cu cel de la declanşarea epidemiei?
Prof. dr. Doina Azoicăi: Nu putem afirma lucrul acesta, în cazul unui virus, care are o circulaţie atât de largă, nu poate să fie în forma absolut iniţială. Pot să existe nişte modificări în structura virusului, dar nu în măsură să creeze posibilitatea apariţiei unei alte tulpini.
Cum vedeţi evoluţia acestei pandemii?
Prof. dr. Doina Azoicăi: Este greu de spus, această pandemie nu este un sprint, nu este o alergare de scurtă durată, este un maraton. Până la epuizarea întregului potenţial de persoane receptive, această confruntare cu virusul va mai dura, iar durata, de luni sau ani, este dependentă de utilizarea unui preparat vaccinal.
Interviu realizat de Cristina Ghelasie / Foto – unsplash.com