Ascultă Radio România Constanța Live

INTERVIU | Nicoleta Bercaru, președinte al Asociației „Dascălii Schimbării”: Invit cadrele didactice, elevii și părinții, să accepte și să aplice schimbarea.Trăim alte vremuri, am intrat în altă eră a învățământului

INTERVIU | Nicoleta Bercaru, președinte al Asociației „Dascălii Schimbării”: Invit cadrele didactice, elevii și părinții, să accepte și să aplice schimbarea.Trăim alte vremuri, am intrat în altă eră a învățământului

Publicat de Doina Sirbu, 29 octombrie 2020, 10:41

„Eu sunt convinsă că noi nu ne mai întoarcem la normalitatea pe care am trăit-o până în martie 2020. Acesta a fost un punct de răscruce pentru omenire, iar pentru cadrele didactice a fost o mare schimbare. Dacă nu înțelegem că trebuie să aducem schimbarea, să o acceptăm, să o înțelegem și să o aplicăm, să o asimilăm și să devină parte din noi …atunci noi ne vom pierde ca profesie” a declarat într-un interviu pentru Radio Constanța Nicoleta Bercaru, președinte al asociației „Dascălii Schimbării”. Profesoara de Limba și Literatura Română la Școala cu clasele I-VIII nr. 40 „Aurel Vlaicu” a vorbit despre problemele pe care le întâmpină învățământul în contextul pandemiei de coronavirus și a propus soluții pentru vremurile pe care le trăim.

Duminică, 1 noiembrie, Asociația „Dascălii Schimbării” împlinește 2 ani de la înființare. În cei doi ani de activitate cadrele didactice implicate au prezentat soluții, au arătat că tiparele pot fi sparte și că educația din România poate avea un suflu nou.

Nicoleta Bercaru: Ideea înființării mi-a fost dată de asociațiile de părinți existente. Aveam niște discuții cu domniile lor, în ideea că ar putea face foarte multe lucruri. Dar lucrurile nu se mișcau și am zis să arătăm noi, profesorii, că se poate face ceva pentru școli și pentru copii. Și am înființat   Asociația „Dascălii Schimbării”. Ne-am adunat o mână de doamne profesoare și am puz bazele. De ce această denumire? Ne-am gândit că noi trebuie să aducem schimbarea în învățământul românesc.

În ce constă această schimbare?

Nicoleta Bercaru: La momentul acela (moment departe de pandemie) gândeam că trebuie să aducem online-ul în școli, să aducem tehnologia mai aproape de profesori și de copii, considerând că acesta este viitorul. Am încercat prin diverse cursuri să convingem și pe parcurs, iată că din luna martie îmi place să spun că „ne împinge covidelul pe scări” și ne întreabă de ce ne grăbim, obligându-ne pe toți să folosim tehnologia în școală și să facem școala online. În cei doi ani de activitate am avut 3 conferințe foarte valoroase cu invitați deosebiți. Două dintre ele s-au desfășurat live, una a fost în online deja. Toate cele 3 au avut ca subiect schimbarea și educația în online. Am avut strângeri de fonduri, un eveniment de care eu sunt mândră. În luna aprilie am reușit să strângem fonduri pentru achiziționarea a 100 de tablete și le-am împărțit copiilor din județul Constanța. Am făcut cursuri, am făcut webminarii oferite colegilor noștri. Strângerea de fonduri s-a făcut și prin cursurile pe care le-am efectuat noi pentru colegii noștri iar acum majoritatea activităților se desfășoară în mediul online. Chiar și evenimentul nostru de duminică, 1 noiembrie, când vom sărbători cești doi ani de la înființare, se va desfîșura pe platforma TEAMS tocmai pentru a bifa cu toții drumul acesta pe care îl parcurgem unii cu ceilalți.

Covido ergo zoom aș putea spue, ca să glumim puțin. Ați anticipat oarecum învățământul online pentru că a venit pandemia de COVID și câteva luni am avut doar învățământ online. Acum cursurile se desfășoară după un scenariu hibrid…

Nicoleta Bercaru: La momentul apariției covidului, eu eram într-o altă școală. Școală mare, o școală bună, cu deschidere din partea colegilor mei. Întâmplarea face ca tocmai din februarie, tocmai prin această asociație să încerc să-i aduc pe colegii mei pe această platformă TEAMS. Fără nicio legătură cu pandemia de coronavirus. Și de pe data de 16 martie noi făceam deja cursurile în online., Nu a fost deloc simplu. A fost dacă vreți o autoformare. Am învățat de la noi înșine sau unii de la alții. Am învățat împreună cu copiii și de la copii pentru că ei se adaptează foarte repede. Școala online nu este un lucru simplu pentru că România nu este pregătită pentru așa ceva. Este poate înspăimântător ce spun acum, dar în 8 luni nu s-a făcut nimic, au fost doar vorbe, nu s-a făcut nimic de la vârf către noi, către „talpa țării”, către oamenii de la catedră.

Ați intercționat și cu doamna Monica Anisie, ministru al Educației și Învățământului. Ați rugat-o să ne spună cum arată un scenariu hibrid…

Nicoleta Bercaru: Da, am avut onoarea de a intra în direct într-o emisiune chiar înainte de începerea anului școlar. Fiind profesor de Limba Română din învățământul preuniversitar, un om de la care cu toții avem așteptări, am rugat-o să ne demonstreze o oră hibrid al cărei model îl lansase în momentul acela fără să ne pregătescă. În lunile martie, aprilie, mai, iunie (deci în al doilea semestru) noi am învățat singuri online. A venit momentul anului școlar 2020-2021 în care mă anunți că fac ore hibrid. Habar nu aveam ce înseamnă acest lucru și ce urmează să se întâmple. Poate a făcut vreo demonstrație, dar eu cel puțin nu am văzut. Lucrurile nu sunt imposibile. Sunt grele, dar nu imposibile. Am achiziționat personal zilele trecute o cameră de luat vederi performantă, cu posibilitatea rotirii la 360 de grade, tocmai pentru a putea desfășura un act educațional de calitate. Am rugat copiii să îmi facă poze și înregistrări de acasă, să aflu exact cum se văd din partea cealaltă școala, tabla, clasa. Cum se aude profesorul. Și nu era deloc în regulă. Un laptop are o cameră web, dar nu este performantă. Nu cuprinde tot ceea ce trebuie să cuprindă. Și atunci un astfel de risc pozitiv este absolut necesar. Înțeleg că eistă școli care au primit dar sunt și școli care nu au primit tehnologie. Nu am să dau acum nume de școli, însă e interesant cum au fost selecționate. Cum s-a făcut diferența între școlile care au primit și cele care nu au primit camere. Am făcut un calcul  : 5000 de lei pe clasă  ne trebuie. Nu vorbesc acum de tablete, ci de tehnica necesară, vorbesc de un videoproiector bun, de un laptop bun și de o cameră web bună pentru ca în felul acesta să ne facem auziți, văzuți și tot ceea ce se întâmplă în clasă să fie perceput și de copiii de acasă. Pentru că vorbim de scenariul hibrid, copiii din clasă văd, aud iar cei de acasă nu văd și nu aud ce trebuie să audă.

Care credeți că este învățământul viitorului?

Nicoleta Bercaru: Probabil că am să supăr acum o parte dintre colegii mei. Unii dintre ei refuză efectiv să intre în online. Unii consideră că nu au fost formați pentru asta, alții consideră că nu sunt plătiți pentru asta. Eu sunt convinsă că noi nu ne mai întoarcem la normalitatea pe care am trăit-o până în martie 2020. Acesta a fost un punct de răscruce pentru omenire iar pentru noi, cadrele didactice, a fost o mare schimbare. Și atunci, dacă noi nu înțelegem că noi trebuie să aducem schimbarea, să o acceptăm, să o înțelegem și să o aplicăm, să o asimilăm și să devină parte din noi …atunci noi ne vom pierde ca profesie. Copiii pot foarte repede să intre pe google și să preia informația. Și îi pierdem pe ei. În momentul în care te duci la tehnologie și vorbești pe limba lor, reușești să îi ții captivați la ora ta. Altfel nu ai ce să cauți în învățământ. Nu cred că ne vom mai întoarce vreodată la normalitate, deși îmi doresc să văd toți copiii în clasă. Cred că ar trebui rărite cu adevărat clasele. Numărul de elevi dintr-o clasă ar trebui să fie mult mai mic și în felul acesta poate că se reușim să renunțăm la acest învățământ hibrid. Legea spune că pot fi maximum 25 de copii la clasele primare și maximum 30 de copii la clasele gimnaziale. Dar noi avem și 34 de copii în clase. Sunt mulți și 30 de copii acum în pandemie. Mai mult de 15 copii în clasă nu au ce să caute.

Orașul Constanța de 3 la mia de locuitori, vorbesc de infectările cu noul coronavirus. Vom avea școala în scenariul 3?

Nicoleta Bercaru: Cred că suntem pregătiți, mai ales că ultimul semestru l-am făcut în online și am căpătat experiența necesară. Acum nu trebuie decât să aducem niște îmbunătățiri. Interesant va fi cum vom face aceste ore online. Noi, profesorii vom veni la școală să predăm sau vom face școala de acasă? Așteptăm să vedem dar într-adevăr ne apropiem de acest 3 la mie și ne vom întoarce doar în online cu toții.

Există manuale pentru studiul individual?

Nicoleta Bercaru: Lipsa manualelor este o problemă reală. Cred că este al treilea an în care România începe școala fără manuale pe bănci. Și nu vorbim de orice clasă, ci de clasă terminală. Este inadmisibil ca la clasa a opta tu să nu ai manualul fizic pe bancă pentru Limba Română care este materie de examen. Nu vă spun căt de greu se desfășoară o oră de română cu manualul digital. Dacă nu ai tehnica necesară, dacă nu ai un videoproiector ca elevul să vadă manualul proiectat și pui copilul să se chinuie pe un dispozitiv ca telefonul…este foarte greu! Este inuman! Nu poți să ceri performanță în felul acesta. Eu invit cadrele didactice ,elevii și părinții să accepte și să aplice schimbarea, pentru că trăim alte vremuri, am intrat în altă eră.

Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – arhivă personală

România, prezentă în aceste zile la Târgul de Turism din Kazahstan
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 18:08

România, prezentă în aceste zile la Târgul de Turism din Kazahstan

România participă, începând de miercuri, la Târgul de Turism din Kazahstan (KITF), care a ajuns la a 23-a ediție, în standul țării noastre...

România, prezentă în aceste zile la Târgul de Turism din Kazahstan
CSAT – convocat pe 30 aprilie; participarea României la Planul de Răspuns European și proiectul de lege a apărării naționale – pe ordinea de zi
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 14:38

CSAT – convocat pe 30 aprilie; participarea României la Planul de Răspuns European și proiectul de lege a apărării naționale – pe ordinea de zi

Președintele interimar Ilie Bolojan a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va avea loc miercuri, 30 aprilie, la...

CSAT – convocat pe 30 aprilie; participarea României la Planul de Răspuns European și proiectul de lege a apărării naționale – pe ordinea de zi
Două femei au fost rănite în urma unui accident pe Dunăre. Se pare că cel care conducea barca, nu avea certificat de conducător de ambarcațiune de agrement
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 14:31

Două femei au fost rănite în urma unui accident pe Dunăre. Se pare că cel care conducea barca, nu avea certificat de conducător de ambarcațiune de agrement

La data de 20 aprilie a.c., în jurul orei 15.00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Hârșova au fost sesizați cu privire la faptul că pe...

Două femei au fost rănite în urma unui accident pe Dunăre. Se pare că cel care conducea barca, nu avea certificat de conducător de ambarcațiune de agrement
Investiții pentru decolmatarea lacurilor din Delta Dunării, prin fonduri PNRR
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 14:18

Investiții pentru decolmatarea lacurilor din Delta Dunării, prin fonduri PNRR

Sorin Moranu, consilierul vicepreședintelui Consiliului Județean Tulcea, a participat, astăzi, la conferința de lansare a proiectului...

Investiții pentru decolmatarea lacurilor din Delta Dunării, prin fonduri PNRR
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 13:50

Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 resimțit la Istanbul

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, a zguduit orașul Istanbul miercuri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor...

Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 resimțit la Istanbul
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 13:21

Managerul Spitalului Cernavodă – Marius Ion Sponoche, trimis în judecată. Este acuzat de luare de mită

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe managerul Spitalului Orășenesc Cernavodă –  Marius Ion Sponoche...

Managerul Spitalului Cernavodă – Marius Ion Sponoche, trimis în judecată. Este acuzat de luare de mită
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 13:07

Organizatorii au anunțat unde va avea loc ediția a VII-a a festivalului Neversea

După șase ediții spectaculoase și sute de mii de fani care au trăit frumusețea apusurilor și răsăriturilor pe plajă, organizatorii Neversea...

Organizatorii au anunțat unde va avea loc ediția a VII-a a festivalului Neversea
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 12:51

MANGALIA: Dosar penal pe numele unui tânăr care nu a fost oprit la semnalul polițiștilor. Ce au descoperit oamenii legii în urma verificărilor

La data de 22 aprilie a.c., în jurul orei 22.25, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Mangalia – Biroul Siguranță Rutieră, aflați...

MANGALIA: Dosar penal pe numele unui tânăr care nu a fost oprit la semnalul polițiștilor. Ce au descoperit oamenii legii în urma verificărilor