Prima pagină » Ştiri » Social » Asociaţia Peisagiştilor din România, semnal de alarmă cu privire la Legea spaţiilor verzi
Asociaţia Peisagiştilor din România, semnal de alarmă cu privire la Legea spaţiilor verzi
Publicat de ,
24 octombrie 2020, 16:17
Asociația Peisagiștilor din România atrage atenția că o recentă modificare a Legii spațiilor verzi din intravilanul localităților, adoptată de Camera Deputaților, va permite distrugerea acestor zone, prin ridicarea de imobile.
Alexandru Ciobotă, membru al asociației amintite, implicat în procesul de modificare a legii, spune că din textul final au dispărut mai multe categorii de spații verzi protejate, pe care se va putea, astfel, construi:
„Am structurat categoriile de spaţii verzi care intră sub incidenţa legii. Printre aceste categorii, s-a numărat şi parc istoric şi grădină istorică, scuar şi parc de buzunar. Această categorie este una dintre cele mai largi întâlnite în oraşele noastre. Sunt acele mici suprafeţe de spaţiu verde, cu vegetaţie, în care tu poţi să opreşti să te odihneşti la umbră şi să continui drumul. Faţă de discuţia avută cu deputaţi – parcul istoric şi grădina istorică au dispărut din textul legii şi scuarul şi parcul de buzunar – asemenea.“
În plus, varianta finală a legii conține un articol care va permite acordarea de terenuri în compensare, inclusiv pe spațiile verzi din localități:
„Permite schimbarea destinaţiilor urbanistice a spaţiilor verzi proprietate a persoanelor juridice şi fizice anterior intrării în vigoare a legii, cu compensare a suprafeţei în altă locaţie din UAT, plus 10% din suprafaşa ei. Ştim foarte bine că s-au făcut, mai ales în Bucureşti, dar şi în Constanţa au fost situaţii, a fost şi acolo un scandal, cu Parcul Tăbăcărie, în care s-a retrocedat suprafaţă persoanelor fizice sau juridice pe suprafaţă de spaţii verzi. Practic, prin acest amendament se deschide calea de a realiza documentaţie de urbanism prin care schimbi încadrarea din spaţiu verde în suprafaţă construibilă“, a mai spus Alexandru Ciobotă.
Legea a fost trimisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis, iar mai multe asociații profesionale și ONG-uri, alături de un grup de politicieni, îi solicită șefului statului să o respingă.