“Orice palmă primită trebuie pedepsită”, spune Adriana Săftoiu, inițiatoarea unei recente modificări a legislației penale
Publicat de Doina Sirbu, 15 octombrie 2020, 12:00
Zeci de mii de persoane, majoritatea femei, au fost, în ultimii ani, victime ale violenței domestice. De foarte multe ori, agresorii au rămas nepedepsiți și, astfel, au fost încurajați să repete abuzurile, pentru că legea prevedea că împăcarea părților elimina răspunderea penală.
Situația s-a schimbat, iar, de acum înainte, „pentru fiecare palmă se va plăti” – după cum ne-a declarat deputatul Adriana Săftoiu, inițiatoarea unei recente modificări a legislației penale.
Adriana Săftoiu – Împăcarea părţilor, adică a victimei cu agresorul, în cazurile de violenţă domestică, nu va mai scuti agresorul de răspunderea penală, ca până acum. Este efectul unei modificări legislative pe care aţi promovat-o. De ce a fost nevoie de o astfel de schimbare a legislaţiei?
Pentru că violenţa domestică este un fenomen destul de crescut în România, din păcate, şi pentru că atunci când, în general, victima depune plângere, dar o şi retrage şi o face tot în urma ameninţărilor şi cred că o asemenea faptă nu trebuie să rămâne nepedepsită.
Adriana Săftoiu – Au existat cazuri, popularizate în mass-media în care, violenţa domestică, deşi repetată, şi ajunsă în atenţia Poliţiei, s-a terminat tragic, cu moartea victimei.
Şi, mai mult decât atât, victime au fost şi cele care au depus plângeri şi de foarte multe ori, ele nu au fost luate în serios, din păcate.
Adriana Săftoiu – A durat mai mult de doi ani de la primul dvs. demers, până când această iniţiativă a devenit lege.
Da, a durat cam mult şi asta arată puţin o atitudine de rezervă. Să nu uităm. A mai existat un proiect de lege pe acest subiect şi care spunea că prima bătaie nu se pune, cam aşa. Asta era ideea în sensul că după prima bătaie, să-l scutim de agresor de prima pedeapsă. Este exclus aşa ceva! Orice palmă primită trebuie pedepsită.
Adriana Săftoiu – Este aici un mod în care societatea românească vede în ansamblu, într-o proporţie importantă, modul în care decurge relaţia soţ-soţie?
Da, se pare că suntem o societate care credem că bătaia e ruptă din Rai. Sunt şi glume care spun că dacă femeia nu e bătută înseamnă că el nu o iubeşte. Noi mergem mai departe, în condiţiile în care m-am ocupat de luni de zile de traficul de persoane, unde constat că o fată, mai ales în cazul fetelor se întâmplă acest lucru, dispare, deşi părinţii se duc şi semnalează acest lucru, atitudinea Poliţiei, în primă instanţă, este: hai, să mai stăm două, trei zile, că o fi plecată cu vreun Făt-Frumos şi vine ea, ceea ce este absolut îngrozitor. Este vorba despre o mentalitate care ţine de educaţie. Asta e clar. De modul în care suntem educaţi acasă, în societate, la şcoală.
Interviu realizat de Bogdan Comşa / Foto – unsplash.com