INTERVIU | Gheorghe Cojocaru, primarul oraşului Murfatlar: „Prioritatea mea numărul unu – depunerea unui proiect cu finanțare europeană în vederea realizării rețelei de alimentare cu gaze“

Publicat de , 13 octombrie 2020, 11:06
Gheorghe Cojocaru a fost primarul orașului Murfatlar în mandatul 2008-2012, iar pe 27 septembrie a câștigat din nou alegerile locale în această localitate. Despre prioritățile mandatului său actual ne-a vorbit astăzi noul primar ales la „Interviul dimineții”, de la Radio Constanța.
Gheorghe Cojocaru: Încă de a doua zi de când s-a anunțat rezultatul alegerilor prioritatea mea numărul unu a fost depunerea unui proiect cu finanțare europeană în vederea realizării rețelei de alimentare cu gaze a orașului Murfatlar. Este o promisiune făcută în campanie. Pe 17 august s-a deschis sesiunea de depunere a proiectelor și am demarat achizițiile în vederea executării serviciilor de topografie, studiilor geo și de fezabilitate, consultanței în vederea depunerii acestui proiect. Ne dorim ca în termen de maxim o lună să depunem acest proiect.
Ați început munca foarte repede, imediat după ce ați aflat rezultatul alegerilor. Și probabil tot repede v-ați lovit de probleme…
Gheorghe Cojocaru: Prima problemă ar fi că încă nu sunt validat. Urmează pe data de 15 octombrie (adică poimâine) validarea la Judecătoria Constanța. Nu am fi putut depune proiectul dacă nu aveam hotărârea judecătorească. Mai sunt probleme cu 3 proiecte de asfaltare în orașul Murfatlar, unde unul era blocat. Nu se făcuse recepția de 2 ani și jumătate. Acum am început observațiile făcute de Inspectoratul de Stat în Construcții. Și încă două: unul pe PNDL 1, al doilea – drumul comunal DC 27 pe PNDL 2, unde încercăm să deblocăm lucrările și să obținem bani de la Guvern până la 31 decembrie.
Câte proiecte sunt în implementare prin Programul Național de Dezvoltare Locală?
Gheorghe Cojocaru: Au fost 13 străzi care au fost deja executate pe PNDL 1 dar nu era făcută recepția, mai este unul cu 26 de străzi în orașul Murfatlar care trebuie finalizat până la sfârșitul anului și pe PNDL 2, drum comunal DC 27 la care am lucrat acum 8 ani și jumătate. Eu am făcut studiile de fezabilitate și erau în licitație publică pe Programul Național de Dezvoltare a Infrastructurii de atunci(din anul 2012) care ulterior au fost scoase de acolo și introduse pe PNDL.
Să le reamintim ascultătorilor noștri că ați mai fost primar în perioada 2002-2012 și ați revenit acum cu planuri mari, din câte ne-ați lăsat să înțelegem…
Gheorghe Cojocaru: Da, soarta face să mă apuc din nou de aceleași proiecte aproape în faza în care le-am lăsat. Dar sunt mult mai multe de făcut. Timpul a stat în loc la Murfatfar. Cred că s-au pierdut multe proiecte, nu s-a mai depus nimic. Ba din contră, s-au mai și pierdut. Și aș putea aminti aici un parc de recreere în valoare de jumătate de milion de euro care a fost pierdut. În plus, în fiecare an se puteau depune proiecte cu finanțare europeană. Alte orașe din județ nu au pierdut timpul, au tot depus proiecte și rezultatele se văd. Dar știm ce avem de făcut, avem experiența necesară și eu cred că vom recupera din timpul pierdut. Principalul nostru obiectiv este să depunem acest proiect pentru alimentarea cu gaze. Apoi să facem lucrurile firești pe care oamenii le așteaptă : curățenie, eliminarea câinilor comunitari din oraș, curățenia în jurul punctelor de colectare a gunoiului, reabilitarea parcurilor și a locurilor de joacă și multe altele.
Dorințe și gânduri mari…Vă așteaptă 4 ani de muncă intensă…
Gheorghe Cojocaru: Da, știm la ce ne-am înhămat, oamenii ne-au dat toată încrederea la alegerile din 27 septembrie și acest lucru ne obligă să facem ceea ce trebuie să facem.
Primul pas ar fi validarea dumneavoastră în funcția de primar al orașului Murfatlar. Mai sunt 2 zile…
Gheorghe Cojocaru: Apoi va urma ședința de validare a Consiliului Local și depunerea jurământului în fața Consiliului Local legal constituit. După care ne vom apuca de muncă. Să vedem situația financiară a Primăriei, pentru că aceste proiecte au vizat și o contribuție a Primăriei. Din câte se pare este destul de substanțială pe 2 proiecte. Ar fi vorba de 2 milioane de euro, bani care nu sunt la acest moment. Trebuie să facem demersurile necesare la Consiliul Județean Constanța și la Guvernul României, poate reușim să obținem aceste sume. Să începi un mandat cu o datorie de aproape 4 milioane de lei este foarte greu.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – Arhivă