Două treimi din dosarele depuse la APIA au primit undă verde la plată. Interviu cu Andrei Cernătescu, director executiv adjunct
Publicat de , 12 octombrie 2020, 13:54
Două treimi din dosarele depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Constanţa au primit undă verde la plată. Care este plafonul pentru sectorul zootehnic şi cuantumul pentru suprefeţe agricole, aflăm de la directorul executiv adjunct Andrei Cernătescu.
Prin hotărâre de guvern au fost stabilite cuantumurile pentru suprafeţele agricole şi plafonul aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine. Cum decurge procesul de acordare a plăţilor în avans, în judeţul Constanţa, având în vedere că se apropie termenul de 16 octombrie?
Într-adevăr, prin Hotărârea de Guvern nr. 819/2020, în vigoare din data de 2 octombrie, au fost stabilite, pentru anul 2020, cuantumurile la hectar ale plății unice pe suprafață, plății redistributive și a intervalelor de suprafață pentru care se acordă acestea, al plății pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, al plății pentru tinerii fermieri și a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine. În acest sens deja două treimi din dosarele depuse la APIA CJ Constanta au primit undă verde la plată şi sunt pregătite ca din 16 octombrie să li se facă autorizarea şi plata.
Despre ce sume ale plăţilor directe, cuantumuri pentru suprafeţe agricole, vorbim?
Potrivit actului normativ ante-menționat, cuantumurile la hectar ale plăților directe care se acordă pentru anul de cerere 2020 sunt următoarele: schema de plată unică pe suprafață – SAPS este în valoare de 98,7381 euro/ha, schema de plată redistributivă primul interval: 1-5 ha inclusiv – 5euro/ha, iar pentru al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv – 48,1053 euro/ha, schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) – 57,8245 euro/ha, iar la schema de plată pentru tinerii fermieri – 36,6119 euro/ha.
Şi în sectorul zootehnic, care sunt cuantumurile pe cap de animal?
Tot prin Hotărârea de Guvern nr. 819/2020 s-a aprobat, în prima fază la acest moment, plafonul aferent plății directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine de 71.300.000 euro, urmând ca în perioada urmatoare, după ce s-au stabilit efectivele eligibile de ovine şi caprine, printr-un act normativ să se stabileasca şi cuantumurile pe cap de animal.
În acest an, România beneficiază de aproape 2 miliarde de euro, bani alocaţi fermierilor pentru plățile directe, din Fondul European de Garantare Agricolă. Vor ajunge în timp util la fermierii constănţeni ?
La fel ca în ultimii ani, banii vor ajunge la fermierii constănţeni, în timp util, la termen, începând cu avansul – din data de 16 octombrie până pe 30 noiembrie, şi continuând cu plata normală, din data de 1 decembrie 2020.
Interviu realizat de Liliana Fustanela / Foto – Arhivă