Programul „Baby Zoo” a fost atracția verii anului 2020 de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 5 septembrie 2020, 10:05
Programul „Baby Zoo” a fost atracția verii anului 2020 de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. A fost creat special acum câțiva ani, în ideea de a-i apropia pe copii de natură. Numeroase grupe de câte 8-10 copii vizitează microrezervația, dar și Delfinariul, leii de mare, planetariul și observatorul.
Accesul se face în condițiile legale de igienizare impuse de pandemia de COVID-19: măști, spațiu și distanțare. Activitățile celor mici se diferențiază în funcție de grupa de vârstă: 5-7/8 ani și 9-12/13 ani.
Psihologul proiectului, Elena Harbur: Proiectul „Baby Zoo” este născut pentru copii, în microrezervație sunt activități pentru ei, dar și la delfinariu, planetariu, observator. Avem un spațiu în interior care este dotat corespunzător, inclusiv cu dezinfectanți. De la celebra plimbare prin microrezervație pe care o fac părinții după-amiaza, seara sau în week-end cu copiii, ne-a interesat să facem un pic mai mult: educație biologică, educație ecologică, să învățăm copiii să protejeze natura, să aibă grijă de animale, să respecte natura în ansamblul ei. Pentru că până la urmă degeaba mergem să vizităm un animal și ne uităm la el ce drăguț este sau ni se pare nouă poate că nu este bine îngrijit, când în realitate să îngrijești un animal este foarte complicat. Necesită multe lucruri iar aici, la Delfinariu și la microrezervație sunt foarte mulți oameni care se ocupă în detaliu de fiecare animal. Fiecare este înregistrat, fiecăruia i se asigură starea de sănătate, de tratament, de hrană, de tot ce are nevoie. Mai mult decât atât, copiii sunt ceea ce lăsăm noi în urma noastră. Când creștem un copil este important să îl educăm și pentru natură. Pentru că tot ce se află în jurul nostru înseamnă natură. E bine să nu fim doar consumatori, ci să fim și protectorii mediului din jurul nostru, să vorbim despre ce înseamnă un animal, ce mănâncă, unde stă. Nu este suficient din punctul meu de vedere și atunci am creat acest program prin care copiii merg la animale, le văd concret, primesc și informații despre ce înseamnă efectiv animalul respectiv, care sunt diferențele dintre un animal și alt animal. Dar au și posibilitatea să-l recreeze din perspectiva lor: îl desenează, fac colaje din plastelină, au posibilitatea să hrăneascî animalele, să le mângâie și se creează o altfel de conexiune între ei și natură.
A fost „Baby Zoo” atracția verii?
Elena Harbur: Categoric da! Am avut solicitări multe de nu am putut să țin pasul cu ele. A trebuit la un moment dat să refuz pentru că erau mult prea mulți copii înscriși. Am făcut o listă de așteptare pentru că dorințele erau foarte mari. Toată lumea a fost deschisă cumva la contactul cu animalele și cu partea de timp petrecut în aer liber, în mediul natural. Proiectul „Baby Zoo” nu este dedicat doar perioadei de vară, nu a fost exclusiv pentru perioada de vacanță, ci se va derula și pe perioada toamnei și a iernii. Ne ocupăm de condiții, copiii să aibă și căldură în spațiu. Ne interesează să oferim cât mai multe informații și posibilități pentru copii, pentru că sunt animale care intră în hibernare, suntanimale care își schimbă comportamentul pe perioada iernii.
Am stat de vorbă cu turiști mai mici sau mai mari, care s-au arătat încântați de vizita la „Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța”:
„Mă cheamă Deniz, sunt din Ștefăneștii de jos. Mi-a plăcut cel mai mult calul, dar am mai văzut și pelicani, și berze și fazani. Sunt pentru a doua oară aici. Și o să mai vin!”
Florentina Cahilogulari, din București: „Noroc cu pandemia, că altfel nu veneam, sincer! Am fost la Delfinariu, am văzut delfinii și leii de mare. Am mai fost și la începutul lunii iulie. Ne-am relaxat. De vreo 15 ani nu am mai fost dar cu siguranță o să revin!„
Realizator – Larisa Calistru