ANAR a început operaţiunile de salvare a lacului Nuntaşi
Publicat de Doina Sirbu, 3 septembrie 2020, 13:28
Administraţia Naţională „Apele Române” a început operaţiunile de salvare a lacului Nuntaşi, care a secat în această vară în proporţie de 95% din cauza unei perioade extrem de secetoase, informează ANAR printr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
Directorul instituţiei, Ervin Molnar, a semnat protocolul dintre ANAR- Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) şi Administraţia Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării (ARBDD) prin care ARBDD, în calitate de administrator al Lacului Nuntaşi, a solicitat sprijin tehnic şi logistic. Acest protocol reglementează colaborarea pe termen mediu şi lung dintre cele două instituţii, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor hidrologice din zonă şi pentru evitarea unor astfel de situaţii pe viitor.
Specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au început deja lucrările de decolmatare a canalelor care alimentează Lacul Nuntaşi. Echipele ABADL acţionează cu un excavator cu un braţ lung de 18 m, singurul care poate efectua lucrările de decolmatare a canalelor de legătură dintre lacul Sinoe şi lacul Istria şi dintre lacul Nuntaşi şi lacul Istria. De asemenea, se intervine şi cu o autoutilitară, iar pământul rezultat în urma decolmatării va fi taluzat pe marginea canalelor, pe toată lungimea lucrărilor, în condiţiile în care terenul va permite acest aspect.
„Rezultatele au început să apară şi diferenţele sunt deja evidente. Chiar din prima zi în care Apele Române au început lucrările de excavaţie, apa a început să izvorască şi să-şi reia încet-încet cursul ei normal”, a declarat Ervin Molnar.
Astfel, la solicitarea administratorului lacului – ARBDD, cercetătorii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDD) au efectuat măsurători pentru evaluarea situaţiei de la faţa locului. ABADL a primit deja de la experţi datele necesare, reuşind în acest fel să ia cea mai bună decizie de intervenţie în teren, astfel încât nivelului apei în lacul Nuntaşi să fie restabilit. În plus, lucrările care vor fi executate vor contribui şi la îmbunătăţirea şi reglarea circulaţiei apei în lacurile învecinate, prin întreţinerea canalelor de legătură dintre acestea.
Lacul Nuntaşi este o lagună formată într-un fost golf de natură tectonică, cu un volum de concentraţie ridicată de săruri şi care face parte din zona protejată a complexului Razim-Sinoe. În lac, se varsă pârâul Nuntaşi. Lacul Nuntaşi se alimentează în principal din precipitaţii, dar şi din izvoarele care au contribuit, cu timpul la scăderea salinităţii apei. Pe vremuri, nămolul sapropelic care se găsea în Lacul Nuntaşi avea calităţi tămăduitoare şi, potrivit specialiştilor din domeniu, era chiar mai bun decât cel din lacul Techirghiol, datorită conţinutului ridicat de săruri minerale.
Sursă – AGEPRES