Poliția Animalelor, încă un pas. Proiectul de ordonanță de urgență, pus în dezbatere publică
Publicat de , 25 august 2020, 17:24
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat marţi că a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru întărirea măsurilor de protecţie a animalelor, conform căruia poliţiştii vor putea să emită ordin de plasare a animalului agresat, rănit sau maltratat într-un adăpost.
„Am postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru întărirea măsurilor de protecţie a animalelor, act normativ ce eficientizează implicarea poliţiştilor şi autorităţilor locale în gestionarea situaţiilor de pericol pentru animale“, a declarat Marcel Vela la sediul MAI.
Potrivit lui Vela, proiectul are ca scop protejarea animalelor aflate în pericol, prin stabilirea unui mecanism care va permite poliţiştilor să emită un ordin de plasare a animalului agresat, rănit sau maltratat într-un adăpost.
„De asemenea, prin proiectul de ordonanţă instituim obligaţia consiliilor judeţene şi al Consiliului General al Municipiului Bucureşti de a asigura cu caracter continuu şi permanent servicii publice de adăpostire a animalelor, fie prin organizarea unor adăposturi proprii, fie prin încheierea unor contracte cu grădini zoologice, cu iubitori de animale sau cu alte entităţi“, a precizat ministrul Afacerilor Interne.
Mai mult, arată Marcel Vela, animalele vor putea fi date în custodie temporară unor organizaţii neguvernamentale care fac dovada îndeplinirii condiţiilor de adăpostire şi îngrijire a acestora pentru a putea fi oferite spre adopţie, iar ordinul de plasare la adăpost a animalului poate fi contestat de către deţinător în condiţiile legii contenciosului administrativ.
„Potrivit proiectului, se instituie dreptul poliţiştilor de a pătrunde în domeniul, în domiciliul sau reşedinţa oricărei persoane fizice fără acordul acesteia, precum şi în sediul oricărei persoane juridice fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informaţiile aflate la dispoziţia poliţiştilor indică faptul că în acele spaţii se află un animal în situaţie de pericol. Acţiunile poliţiştilor pot fi fotografiate sau înregistrate fără consimţământul persoanelor care deţin animalul“, a afirmat ministrul.
Vela a mai anunţat că se va modifica legea privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, stabilindu-se un mecanism pentru încadrarea funcţiilor de poliţist din structura poliţiei cu personal specializat în medicină veterinară din cadrul Autorităţii Naţional Sanitare Veterinare sau din sursă externă.
„Având în vedere toate aceste noutăţi aduse de actul normativ, am stabilit ca serviciile publice de adăpostire a animalelor să fie operaţionalizate în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, iar pentru o perioadă de 180 de zile, Ministerul Afacerilor Interne, Poliţia Română şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pot desfăşura activităţi de informare a populaţiei“, a mai spus Marcel Vela.
Sursa – Agerpres / Foto – pexels.com