Klaus Iohannis, despre alocaţii şi pensii: Este o majorare atât cât s-a putut în condiţii de criză economică
Publicat de Doina Sirbu, 19 august 2020, 18:13
Majorarea alocaţiilor pentru copii şi a pensiilor este una realizată în condiţiile crizei economice provocată de pandemie, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.
„Nimeni nu şi-a dorit această epidemie, care global s-a dezvoltat într-o pandemie. Absolut nimeni nu cred că şi-a dorit pentru România o criză economică. Dar această epidemie a venit şi în consecinţă a apărut şi criza economică. Aici suntem şi aceste lucruri trebuie rezolvate. În paralel, evident că toată lumea îşi doreşte să câştige mai bine şi guvernanţii, de bună seamă, doresc să dea bani mai mulţi oamenilor, care au aşteptări mai mari. Însă pentru a face posibile aceste lucruri, trebuie să existe aceşti bani”, a susţinut preşedintele într-o conferinţă de presă.
Potrivit şefului statului, „nu este posibil să împarţi bani care nu există şi dacă intră România în criză economică şi veniturile se reduc, este clar că nu se pot mări cheltuielile”.
„Totuşi – am spus de la bun început şi mă bucur că în PNL s-au găsit foarte mulţi politicieni care au aceeaşi părere -, nu putem să avem o situaţie în care categoriile cele mai vulnerabile, copiii şi pensionarii, să plătească nota de plată pentru această epidemie şi pentru recesiunea economică. Şi atunci, cu toate că marea majoritate a specialiştilor, economiştilor au repetat de nenumărate rânduri că nu se pot majora nici pensiile, nici alocaţiile, am solicitat Guvernului să găsească soluţii, totuşi să le majoreze atât cât se poate. Şi, iată, au venit cu soluţii pentru majorarea alocaţiilor în etape, o soluţie foarte potrivită, iar majorarea punctului de pensie se realizează totuşi. Deci, în condiţiile în care majoritatea specialiştilor a spus că nu se poate, iată că totuşi Guvernul a venit cu o soluţie de majorare a pensiilor. Deci, nu vorbim de altceva, este o majorare atât cât s-a putut acum. Mai încolo, când economia îşi va reveni, cu siguranţă se vor căuta soluţii şi pentru majorări ulterioare”, a subliniat preşedintele.
Referitor la începerea noului an școlar, șeful statului a spus că școala nu va începe ca de obicei, dar „este foarte clar că trebuie să înceapă”, pentru a nu avea o generaţie pierdută.
„Evident că atunci când un elev acuză simptome, trebuie trimis la medic ca să verifice care este problema. În situaţia unei epidemii, cu atât mai mult. Este însă foarte clar că şcoala nu va începe ca de obicei, când lumea se aduna în curtea şcolii, toţi bucuroşi că începe şcoala. Nu se vor aduna. Şcoala, totuşi, trebuie să înceapă, fiindcă este inadmisibil să avem o generaţie pierdută. În mediile de specialitate se vorbeşte despre a preveni generaţia pandemiei”, a afirmat şeful statului într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.
Potrivit acestuia, copiii trebuie să meargă la şcoală, trebuie să înveţe, trebuie să se întâlnească cu alţi copii de vârsta lor, dar pentru acest lucru este nevoie de regulamente, de ordine, de proceduri speciale pentru vremuri de epidemie.
„Şi la acestea lucrează Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Sănătăţii. Există proiecte de regulamente, ele se discută şi într-un timp foarte scurt, cu siguranţă, vor fi aprobate şi făcute publice. Măsurile nu sunt complicate, deci lumea să nu-şi imagineze că va apărea o carte groasă de reguli. Nu, regulile de bază sunt aceleaşi: masca, distanţa, igiena. Restul sunt chestiuni de specialitate – ce se face în cazul în care se constată că un elev este bolnav, ce se face când într-adevăr în şcoală apar cazuri de boală, care şcoală se închide, care nu se închide. Acestea sunt deja chestiuni de specialitate şi vor fi tratate de cei care sunt de specialitate”, a menţionat preşedintele.
Sursă – AGERPRES / Foto – presidency.ro