CONSTANȚA: Lacul Nuntași, un lac cu apă sărată, a secat
Publicat de Doina Sirbu, 13 august 2020, 12:52
Lacul Nuntași, un lac cu apă sărată, care conținea nămoluri terapeutice, asemănătoare cu cele din lacul Techirghiol, a atras atenția autorităților după ce a secat aproape complet. Lacul a ajuns în acestă situație din cauza secetei și a obturării canalelor prin care era alimentat cu apă, a declarat prefectul de Constanța care s-a întâlnit cu autorităţile responsabile pentru a căuta soluţii.
George Niculescu – Seceta pe care o avem în județul Constanța în această perioadă și lipsa lucrărilor de decolmatare au făcut ca apa, în mod natural, să nu mai comunice din celelalte lacuri în lacul acesta și vedem astăzi un lac transformat într-o zonă aridă.
Aceste canale și lacuri sunt în administrarea ARBDD. Lacul Nuntași face parte din zona tampon Zmeica Golovița și are o suprafață de 848 de hectare, parte a unui complex de lacuri Istria – Sinoe, în care, din cauza secetei s-a constatat o scădere a nivelului apei. Ce se poate face pentru remediarea problemei, ne spune directorul adjunct al ARBDD, Liliana Ivancenco.
Liliana Ivancenco – În baza datelor colectate din teritoriu, a planșelor, a proiectelor, a studiilor realizate împreună cu Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Delta Dunării, se vor pune la dispoziția ABADL mai multe variante pentru a stabili cea mai bună intervenție prin care să se refacă nivelul apei în Lacul Nuntași, dar să se îmbunătățească și să se regleze circulația apei și în lacurile învecinate, prin întreținerea canalelor de legătură dintre aceste lacuri.
La întâlnirea de la Prefectura Constanța s-au stabilit pașii următori pentru găsirea unei soluții.
„Ar trebui să începem o decolmatare pe canalele care fac legătura dintre Lacul Nuntași și Lacul Sinoe și Lacul Histria și să vedem și să vedem de ce au dispărut acele stăvilare care monitorizau și reglementau curgerea apei dintre Histria și Nuntași. Am observat situația de acolo, am luat și planul de management al ARBDD-ului ca să-l citim și să vedem. Ei ar fi trebuit să facă o monitorizare a nivelului apei în mod constant. La Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral facem o monitorizare a calitărții apei pe care o dăm către Uniunea Europeană. Ultima a fost făcută în aprilie, era apă, dar în ultima lună a secat complet Lacul Nuntași”, a declarat directorul Apelor Române Dobrogea Litoral, Bogdan Bola.
Despre fenomenul de secare a Lacului Nuntași, ce avea 2 m adâncime, a aflat și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, de la Guvernatorul ARBDD. Acesta speră în realizarea unui proiect de anvergură, prin care să fie îmbunătățite condițiile hidrografice din zonă.
Redactor – Cecilia Pătrăhău / Foto – Prefectul George Niculescu, pagina de Facebook