România are prima infrastructură de colectare sub formă de animale marine gigant pe plajele de la Marea Neagră
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 22 iulie 2020, 12:58
Începând de vineri, 17 iulie, România are prima infrastructură de colectare separată sub forma unor animale marine gigant, care reprezintă cele mai cunoscute specii protejate din apele din România.
Acestea sunt amplasate pe 3 dintre cele mai importante plaje din stațiunile turistice de pe litoralul românesc: Plaja Reyna din Constanța, Plaja Nomad din Năvădori și Plaja Eminescu din Mangalia.
Infrastructura este lansată în cadrul programului „Acţionăm pentru Ape – A.P.A”, iniţiat de Asociaţia Act for Tomorrow împreună cu Kaufland România. Programul este realizat cu sprijinul Administraţiei Apele Române Dobrogea-Litoral. Ediția din 2020 a programului APA își propune ca, sub umbrela „Stop plasticului din ape”, să mobilizeze comunitățile pentru a se implica în prevenirea și combaterea poluării cu plastic a apelor din România și să aducă acest subiect pe agenda publică.
Cele 4 sisteme gigant reprezentând doi delfini, un sturion și o broască țestoasă au rolul de a trage un semnal de alarmă asupra impactului pe care deșeurile îl au asupra animalelor acvatice.
În infrastructura special amenajată se vor colecta doar deșeuri reciclabile din materiale de plastic și metal, cum ar fi recipiente de băuturi răcoritoare din PET sau doze de aluminiu. Ulterior acestea vor fi preluate și trimise către stații de sortare, urmând a fi reciclate și transformate în noi produse.
Prin programul „Acționăm pentru Ape” turiștii sunt îndemnaţi şi responsabilizaţi să nu mai arunce deșeurile pe plajă, ci să aleagă să colecteze separat în spațiile special amenajate. Acest tip de abordare crește rata colectării, oferind o experiență plăcută atât copiilor, cât și adulților, aceștia dobândind informații de bază despre protecția mediului, într-un cadru plăcut, la malul mării.
Redactor – Daniel Țăndăreanu / Foto – Act for tomorrow